Тръгват данъчни проверки на автосервизи, адвокати, за медицински услуги

Крайната цел е доброволно плащане на задълженията към хазната
13 май 2019 07:00, Елка Василева
87
Тръгват данъчни проверки на автосервизи, адвокати, за медицински услуги
Снимка: архив, Булфото

Данъчни проверки на медицинските, юридическите и автосервизните услуги, които се предлагат в страната, ще започнат през тази година.

През миналата година експертите на Националната агенция за приходи са направили анализ на рисковете за укриване на налози от тези три бранша и е решено контролът върху тях да бъде затегнат.

За проверки ще бъдат набелязани както отделни фирми, така и граждани, които работят като хора със свободна професия и предоставят медицински, юридически и автосервизни услуги, пише “Труд”, като се позовава на свои източници. Ако бъде установено, че официално обявените оборот и доходи не отговарят на клиентите им, ще стартират ревизии за дейността им 5 години назад.

Наред с проверките обаче предстоят и срещи с представители на трите бранша, както и провеждане на информационни кампании, като крайната цел не е да бъдат събрани дължимите данъци за 5 години назад, а хората в тези сфери на икономиката да започнат доброволно да плащат данъците си.

И в трите бранша повечето от клиентите плащат в брой. Има случаи, в които дори големи частни медицински заведения не приемат плащания с банкови карти, а само пари в брой. При отделните лекари и зъболекари на свободна практика, както и при кинезитерапевти и рехабилитатори плащанията също винаги са в брой. Първите две пломби в рамките на година на всеки пациент би трябвало да се покриват от здравната каса. Всеки зъболекар обаче взима и допълнителна сума от пациента, като това доплащане варира в доста широки граници. Често тези приходи не се отчитат пред НАП.

При сервизите рискът от укриване на данъци също е доста голям. При ремонт на фирмени автомобили сервизите трябва да издават фактури, за да може клиентите им да отчетат разходите си. Но при ремонт на коли на граждани плащането също става в брой, а фактура никой не иска. При големите сервизи, които работят със застрахователни компании или пък са към официалните вносители на автомобили, оборотът най-често се отчита коректно. Най-голям е проблемът при кварталните сервизи, където трудно може да бъде засечен броят на клиентите и сумите, които оставят. Голям риск от укриване на данъци има и при малките пунктове за смята на губи.

При предоставяне на юридически услуги на граждани също по-голяма част от плащанията са в брой. Цената на услугата се договаря на четири очи между адвоката и клиента. Затова рискът от укриване на обороти и неплащането на данъци и в този бранш е висок.

Наред с проверките и ревизиите от НАП ще обяснят какви са изискванията към представителите на трите бранша – за отчитане на оборота, за подаване на декларации и плащане на дължимите данъци и осигуровки. Специално ще бъде посочено, че при достигане на оборот от 50 хил. лв. в рамките на 12 поредни месеца е необходимо да бъде направена и регистрация по ДДС. Като крайната цел не е да бъдат наложени глоби, а да бъде променено поведението на представителите на трите бранша, така че те съвестно да плащат данъците си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
3
 
34
 
! Отговори
sofeto преди 5 години
В квартала има два автосервиза, нямат паркинзи за клиентите си и затова тротоарите и улицата са пълни с развалени коли на клиентите им. Повечето ремонти се извършват на самата улица или тротоар, по асфалта и плочките остават огромни мазни петна неизчезващи с години!
54
1
 
11
 
! Отговори
много ясно преди 5 години
До iceblast88Тя, държаната, е пред фалит.Много гадно !
53
2
 
11
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До много ясноЕ да, те са роднини, назначени на заплатополучателски места. Това е защото не им изискваме отчетност и защото масово не спираме да плащаме данъци! 3 месеца всички от частния сектор да не платим 1 стотинка данък и цялата държава ще падне на колене. Ама до кога така? Едни работят за да имат само задължения и нулеви права, а другите цял живот мързел и накрая само права, без грам задължения?После защо българите бягат, не е само заради пари, а и заради бумащината, липсата на равноправие
52
1
 
7
 
! Отговори
Омерта =__+__ преди 5 години
Нали знаете закона на маФията ?!
51
1
 
10
 
! Отговори
много ясно преди 5 години
До iceblast88Не се хаби напразно колега !Защо службите да работят по твоя начин, след като и без това, получават заплатите си ?!
50
2
 
23
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Хем социално слаби и живеят в жилища платени от данъкоплатеца, хем празник не пропускат. Кога видяхте работещ да може да си купи цяло агне и да го заколи за да го изпече? Та той и на празника е на работа защото държавата му краде 60% от заработката за да даде на тия дето пируват. Социално слаби, ама БМВ Х5-ца пред социално слабата къща, това ли са ни социално слабите?1 ден трудов стаж нямат, ама по богати от работещия, в същото време държавата краде то хляба на работещия за да даде на мързеливия
49
2
 
22
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
*** пример - става проблем с роми и веднага се сещате, че къщите им били незаконни, а къде спахте 20 години бе? Защо няма нито един дисциплинарно уволнен и накаран да си върне заплатите за тези 20+ години, че е спал на работното си място? А НАП какво се правят на ощипани булки? Да проверят от къде пари за тия къщи (колкото и зле да са, пак има материали, труд и тн.), а имуществото вътре?Всичко това само от помощи ли е бе? А БМВ-то отпред?В Русе, в къща за социално слаби всяка година агне колят
48
1
 
12
 
! Отговори
морски преди 5 години
До добро началоЗа кое строителство говориш ?!За строителството, дето мафията изпира милионите ли ?Не знам дали това ще бъде добро начало, но захваналия се със строителството, го чака лош край !!
47
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
на зъболекарите трябва да им скъсат зад.ни.ците от данъци и стари лихви. никога не са давали касова бележка , а смъкват по 2 кожи ! това е най-богатото и най- безчестно съсловие от всички !
46
3
 
13
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Кога най накрая преди да се дават помощи (при това на индивиди с нулев принос за обществото през целия си живот, ще им се прави ревизия как са съществували досега)? Докога ще крадете от работещите за да давате на мързеливите? Тях кога най накрая ще ги проверите? На Ало измамниците палатите не са от ония ден, къде спахте толкова години? Елементарна проверка и математика бе драги служители в НАП - приходи 100, разходи 2000 - от къде са останалите 1900 лева и защо не са им платени данъците?
45
1
 
14
 
! Отговори
ОК, преди 5 години
ДА ОБОБЩИМ ДНЕС НОВИНИТЕ - В ТОН С ПЪЛЗЯЩАТА ИНФЛАЦИЯ, ЩЕ СЕ УВЕЛИЧАТ С 20% АВТО УСЛИГИТЕ, АДВОКАТСКИТЕ, ЛЕКАРСКИТЕ И КУРИЕРСКИТЕ УСЛУГИ!!! ОТДЕЛНО ГЛАСЯТ ТОКА, КОЙТО НЯМАЛО ДА СЕ ВДИГНЕ С 50%, А САМО С 25%. ЩО НЯМА НИКОЙ НА ПЛОЩАДА, ОВЦИ?
44
2
 
20
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Сетила се Мара да се побара. Явно трябва всяка седмица да има избори, че да започне да се случва нещо в тая държава. А на госпожиците от НАП - кога най накрая ще направите ревизия на индивидите в махалите? Хем на помощи, хем S класи и Q7-ци карат, как става тоя номер? Кога най накрая ще проверите как масово могат през ден да пируват само на едни помощи? Те колко ДДС и данъци крият? Сигурно за пенсии за 10 години ще има! Тях кога драги госпожици от НАП и драги индивиди от парламента?
43
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пак да напомня на рубладжиите, дето реват като вдовици тука, че любимия им ЦСКА -менте на ганчев не плати 12 млн данъци към НАП, отделно 30 млн. към длъжници. Иначе сте много морални! Като с папата - християни сте, ама мразите светия отец. та така!Гьонсуратлък му викам аз на тва!
42
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
маневра за отвличане на вниманието от терасите, апартаментите и къщи за тъщи! Накрая вместо Краси 5 тераси ще вкарат някой квартален автотенекиджия в затвора...
41
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди да затворят автосервизите и да подгонят где, когото сварят, да вземат забранят хазарта и затворят казината. Стига с тези лотарии измами. Помислете за хората, а не как само да си пълните хазната, а после и собствените си гуши.
40
4
 
6
 
! Отговори
ЛЕВСКАР преди 5 години
РЕВЕМ ТУК СРЕЩУ УПРАВНИЦИТЕ, А ОНЯ ДЕН НА АРМИЯТА НЯМАШЕ ПРАЗНО МЯСТО! И ВСИЧКИ ТАМ ЗНАЯТ, ЧЕ ЦСКА Е ФИНАНСОВА ПИРАМИДА И ЧЕ НЕ Е ИСТИНСКОТО ЦСКА, МУТРАТА ИМ НЕ ПЛАТИ НА ДЪРЖАВАТА 12 МЛН. ДАНЪЦИ, НО ИНАЧЕ СМЕ СРЕЩУ НЕПЛАЩАНЕТО НАДАНЪЦИ! ЕТО ГО ЧОРБАРСКИЯ МАСОВ МАНТАЛИТЕТ НА АВАНТАДЖИИТЕ, А ПОСЛЕ ЩО НЯМАМЕ ДЪРЖАВА!
39
2
 
10
 
! Отговори
Боби преди 5 години
Държавата оцелява благодарение на събраните данъци, а народа благодарение на укритите. Кръвопийците от НАП ще се пържат ада.
38
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
крайно време е да се хванат за гушите тарикатите! Значи аз ще бачкам като *** и ще плащам данъци, а юристи и лекари само ще печелят, че отдено им плащам и на ръка!
37
1
 
10
 
! Отговори
Боко Мафията преди 5 години
Данъчните само в казината и рафинериите не влизат. Що така? А там се укриват милиарди...
36
4
 
4
 
! Отговори
бой на адвокатите преди 5 години
Хубаво е да проверим адвокатите, но нищо съществено няма да им се случи.

Спонсорирани публикации