Тръгват данъчни проверки на автосервизи, адвокати, за медицински услуги

Крайната цел е доброволно плащане на задълженията към хазната
13 май 2019 07:00, Елка Василева
87
Тръгват данъчни проверки на автосервизи, адвокати, за медицински услуги
Снимка: архив, Булфото

Данъчни проверки на медицинските, юридическите и автосервизните услуги, които се предлагат в страната, ще започнат през тази година.

През миналата година експертите на Националната агенция за приходи са направили анализ на рисковете за укриване на налози от тези три бранша и е решено контролът върху тях да бъде затегнат.

За проверки ще бъдат набелязани както отделни фирми, така и граждани, които работят като хора със свободна професия и предоставят медицински, юридически и автосервизни услуги, пише “Труд”, като се позовава на свои източници. Ако бъде установено, че официално обявените оборот и доходи не отговарят на клиентите им, ще стартират ревизии за дейността им 5 години назад.

Наред с проверките обаче предстоят и срещи с представители на трите бранша, както и провеждане на информационни кампании, като крайната цел не е да бъдат събрани дължимите данъци за 5 години назад, а хората в тези сфери на икономиката да започнат доброволно да плащат данъците си.

И в трите бранша повечето от клиентите плащат в брой. Има случаи, в които дори големи частни медицински заведения не приемат плащания с банкови карти, а само пари в брой. При отделните лекари и зъболекари на свободна практика, както и при кинезитерапевти и рехабилитатори плащанията също винаги са в брой. Първите две пломби в рамките на година на всеки пациент би трябвало да се покриват от здравната каса. Всеки зъболекар обаче взима и допълнителна сума от пациента, като това доплащане варира в доста широки граници. Често тези приходи не се отчитат пред НАП.

При сервизите рискът от укриване на данъци също е доста голям. При ремонт на фирмени автомобили сервизите трябва да издават фактури, за да може клиентите им да отчетат разходите си. Но при ремонт на коли на граждани плащането също става в брой, а фактура никой не иска. При големите сервизи, които работят със застрахователни компании или пък са към официалните вносители на автомобили, оборотът най-често се отчита коректно. Най-голям е проблемът при кварталните сервизи, където трудно може да бъде засечен броят на клиентите и сумите, които оставят. Голям риск от укриване на данъци има и при малките пунктове за смята на губи.

При предоставяне на юридически услуги на граждани също по-голяма част от плащанията са в брой. Цената на услугата се договаря на четири очи между адвоката и клиента. Затова рискът от укриване на обороти и неплащането на данъци и в този бранш е висок.

Наред с проверките и ревизиите от НАП ще обяснят какви са изискванията към представителите на трите бранша – за отчитане на оборота, за подаване на декларации и плащане на дължимите данъци и осигуровки. Специално ще бъде посочено, че при достигане на оборот от 50 хил. лв. в рамките на 12 поредни месеца е необходимо да бъде направена и регистрация по ДДС. Като крайната цел не е да бъдат наложени глоби, а да бъде променено поведението на представителите на трите бранша, така че те съвестно да плащат данъците си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
15
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Няма да съдим крадците , а ще глобяваме и заплашваме работещите. Държавата Тиквоний с целият си блясък.....
34
3
 
10
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Държавата пак е закъсала за пари и е тръгнала да отръсква чувала. Глобата е най-чистият приход. Ще ми гледате кой си купил апартамент, я? Май сте останали без работа. Сега ще има за какво да мислите.
33
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората не свикнаха да не спазват правилата и законите. Те бяха принудени поради лошо управление, кражби и корупция по високите етажи на властта и тотална некадърност. Борба за оцеляване.
32
3
 
19
 
! Отговори
Анкета преди 5 години
Който е бил излъган от уличен майстор/сервиз да гласува с натискане на зеления палец нагоре.
31
3
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Ще съберат на босия цървулите!
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До TolioПрез годините хората свикнаха да няма правила и закон -------------------------------------------------------------------------------Айде управляващите да ми дадат пример за спазване на правила и закон(и).После и аз ще спазвам като тях.
29
11
 
6
 
! Отговори
Tolio преди 5 години
Чета ви коментари и като изключим ком.троловите с опорните точки дето под всяка статия пишат колко са лоши ГЕРБ.Почти всички останали сте против да има правила и да си плащат всички(вие си плащате ДДС като ползвате услуги),защо тези тарикати да си го задържат за тях?През годините хората свикнаха да няма правила и закон и си мислят ,че това е свобода-демокрация,всъщност това е анархия,мутренизация и ни приравнява с банановите републики.
28
11
 
12
 
! Отговори
Гоце преди 5 години
Време е да затворят всички улични сервизи. Ментараджии с малки изключения. Лично съм си патил и знам как е. От тогава използвам само оторизирани сервизи. Имам си и гаранция 1 година а и сервиза носи отговорност. Да 2х е по скъпо, но пък е по сигурно и безопасно, а живота ни е безценен.
27
16
 
6
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 5 години
До ГЕРБ е ТРАГЕДИЯ 21 Най голяма трагедия беше при Жан Виденов , ама видите ли той не бил виновен. Сорос и капитализма му били спретнали капанче.Ха ,ха ! Смешно е, но спестяванията на хората от социализма ги няма.Това се нарича трагедия.
26
2
 
12
 
! Отговори
Malian преди 5 години
Аз имам предложение. Всяка година да има избори, тогава проверките няма да спрат, не че ще има някаква полза ама така за спорта. Ние знаем кирливите ризи на всички партии, но е интересно,когато се плюят една друга.
25
6
 
11
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
ГЕРБ - ПОБЕДА в КРАЖБАТА !!!
24
1
 
24
 
! Отговори
морски преди 5 години
Интересно, как ще вземат данъци от мтрите по Морето ?Нали на данъчния, може да му се случи случка ?!
23
5
 
14
 
! Отговори
до 20 преди 5 години
Ти сигурно пишеш тука за да вдигаш просто броя на коментарите--- много добре знаеш че кварталния сервиз взима поне два пъти по малко от колкото ,,оторизиран ,, сервиз на дадена марка изпълняваш и гаранционното подържане -- тези големи сервизи работят на ставка която е точно европейска --ама ние не сме европейци по доходи и затова ще се спасяваме както можем!
22
2
 
3
 
! Отговори
Я па ти.. преди 5 години
До Анонимен 7 А преди 10 г. чул ли си нещо смислено ?
21
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С какво вземането на данъци ще направи услугите на механиците по- добри. Държавата не се интересува от това. Интересуват я парите. В дадения случай механикът ще продължава да те лъже, но на по - висока цена.
20
1
 
6
 
! Отговори
спиро с техникум ! преди 5 години
Много просто и елементарно ; примерно някой си язди из прерията е те та ка... просто работиш и не плащаш --да де ама държавата цял ден скубе ддс от тоя защото той от магазините и складовете не излиза--ЩО не му връщат със спец закон половината от ДДС-то--да направят спец закон за работещите и самоосигуряващи се физ, лица . ЕТ. -та и прочие--тези хора движат много едри производители на какво ли не с шофьорите в такситата е същото --оборот има --печалба НЕ !
19
6
 
19
 
! Отговори
ГЕРБ е ТРАГЕДИЯ преди 5 години
Парите свършиха. ГЕРБ окрадоха и еврофондовете, и взетите назаем милиарди, и събраните от данъци в бюджета. Трябва спешно да се намери нов източник. България е пред фалит. И скоро ще го разберете всички.
18
10
 
22
 
! Отговори
пецата преди 5 години
за механиците съм съгласен, трябва да се въведе ред и да затворят тея мазни тарикатчета които още като те видят с колата и вече смятат колко ще те обръснат, за една елементарна повреда която може да се оправи за 50лв , ще ти подменят половината части уж че са свързани с повредата и накрая ти взема 700лв ,а даже и могат да си вземат някоя нова част от колата ти и да ти сложат стара, време е всички малки сервизчета с малки тарикатчета да изчезват
17
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никога не са ми издавали касова бележка в сервиз или при зъболекар.Много правилно.Стига са гонили данъчните само търговците
16
3
 
14
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Па много законлии преди изборите станахте !!! 10 години кражби като за световно и преди изборите -проверки !!!