Бум на абортите у нас, най-често заради липсата на пари

Какви стъпки трябва да се предприемат?
24 юни 2019 09:29, Красимир Ангелов
93

През последните години абортите в България са се увеличили драстично, а според Световната здравна организация страната ни заема първо място по този показател.

На въпроса каква е причината българката да прекъсва бременността си, без да има медицински причини за това, отговориха акушер-гинекологът д-р Емил Филипов и Диляна Николова от Сдружение "Избор за живот".

"В момента имаме под 60 хиляди раждания годишно, при 26 хиляди аборта. Имаме падане на абортите с 5 пъти, а на ражданията - с два пъти. При това падане на ражданията, релативно изпъква това, което се случва с абортите", поясни д-р Филипов.

По думите на Диляна Николова най-честата причина за прекъсване на бременността в България е финансовата. Тя посочи, че само 3% от тези аборти са по медицински причини, изнасилване и др.

Според акушер-гинекологът принизяването на образованието и липсата на добра информираност сред младите хора са сред водещите причини за желанието за аборт.

"Проблемите са много големи след един аборт. Проблемите са не само възпалителни, но и ендокринни. Близо една трета от тези жени ще имат някакви проблеми, които може да рефлектират, когато решат да раждат", посочи д-р Филипов пред Bulgaria ON AIR.

Според Диляна Николова много от жените не биха направили аборт, ако знаеха последствията и имаха информираност за това какво се случва в утробата по време на забременяването.

"Нашето сдружение вече пета година праща открито писмо и до Министерството на образованието, и до Министерството на образованието и науката с предложение да има възможност абортът да не се случва веднага, а да се даде гратисен период, през който жената да бъде консултирана със специалист за рисковете", обясни още тя.

По темата за забраната на абортите и двамата гости в студиото на "България сутрин" се обединиха около мнението, че нашето общество не е готово за тази стъпка и това би увеличило абортите на черно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
13
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
ПЕНСИОНИРАНЕ НА ФЕОДАЛНИТЕ СТАРЦИ В БАН, ПРИЕМ НА МЛАДИ ХОРА.НАМАЛЯВАНЕ НА ПАРТИЙНИТЕ СУБСИДИИ ДО 1 ЛЕВ.ПЪЛНА ДЕКОМУНИЗАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ, СОЦИАЛИЗМА ТРЯБВА ДА ОСТАНЕ САМО В УЧЕБНИЦИТЕ ПО ИСТОРИЯ ЗА ДА СЕ ПОМНИ ЗЛОТО.
14
15
 
15
 
! Отговори
Павел преди 4 години
Абортът е убийство. Не го правете. Всеки ден в България се убиват по 64 деца в утробата на майките си. Замислете се
13
12
 
9
 
! Отговори
Ба преди 4 години
Има и други причини. 1- Не знаят кой е бащата, 2- От любовника е, 3- Още са ученички и даже и родителите и не знаят, че е направила аборт.
12
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** си убиват децата и обвиняват САЩ, илюминатите, масоните, евреите, политиците и т.н.
11
2
 
9
 
! Отговори
женен преди 4 години
До класическата хваткаЗаради чаша мляко цяла крава с теле взех!!!!!!!!!!!!!!
10
3
 
18
 
! Отговори
дар божи преди 4 години
До ОфДецата са дар от Бога! и неосъществена мечта за някои бездетни семейства!
9
11
 
6
 
! Отговори
Оф до 9 преди 4 години
Тук става въпрос за отделен човешки живот, а не просто за твоето тяло.
8
9
 
15
 
! Отговори
класическата хватка преди 4 години
Бременна съм! - следва женитба или издръжка!
7
2
 
26
 
! Отговори
Дзивко преди 4 години
Трябват стимули и политики за насърчаване на раждаемостта, било то през данъци, директни надбавки за дете, не символични и само за тия дето реално не внасят почти нищо в бюджета, варианти има, скъпи са но в дългосрочен план са с висока възвращамост, е от тях трудно се освояяат средства..
6
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ОфЗащо пък да бъдат давани за осиновяване?След като жените не били желаели да имат деца, както ти твърдиш, защо тогава децата да не бъдат взимани от татковците им и да бъдат отглеждани от тях? Защо да идат при чужди хора?За всяко дете ще е по-добре да расте под закрилата на родния си баща!Щом жената е феминистка, нека да плаща издръжка на мъжа, който добросъвестно се е заел с отглеждането на детето.
5
2
 
12
 
! Отговори
Оф преди 4 години
Само да добавя, умнокрасивите НПО активисти да не ми пробутват тия за "сексуално образование" (всъщност ЛГБТ и *** обучение), защото и в момента в часовете по биология в 8-9-ти клас се обясняват нещата. Също така се раздават и листовки и презервативи на учениците. Има и ежегодни анти СПИН кампании.
4
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
комшиите младо семейство почти 6 години бяха само с едно дете . заминаха за Испания и 4 години подред съпругата му ражда . сега имат 5 деца , къща в Мадрид и всяко лято си идват за ваканцията с едно чисто ново микробусче.
3
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Богатите не могат да имат деца, а бедните могат. Май нещо е сбъркано.
2
2
 
14
 
! Отговори
Ястребител преди 4 години
"През последните години абортите в България са се увеличили драстично, а според Световната здравна организация страната ни заема първо място по този показател."Аз да ви преведа ли на разбираем български език казаното тука, или българите сами можете да си направите извода?
1
14
 
8
 
! Отговори
Оф преди 4 години
Добре де тези хора не са ли чували за презервативи, противозачатъчни, спирали, календарчета за следене на цикъла, вазектомии и връзване на фалопиевите тръби? Абортът е убийство и феминистките много добре знаят това, въпреки че го отричат. Нежеланите бебета просто трябва да бъдат давани за осиновяване.

Спонсорирани публикации