Българинът зад волана – умел шофьор, другите водачи – опасни!

88% си дават отлична оценка на уменията зад волана
4 юли 2019 07:00,
176
Българинът зад волана – умел шофьор, другите водачи – опасни!
Снимка: Pixabay

88% от шофьорите по родните пътища са убедени, че са добри шофьори и не създават опасност на пътя. За сметка на това 58% от са твърдо убедени, че останалите шофьори на пътя са рискови водачи, става ясно от националното проучване Индекс за безопасно шофиране (Safe Drive Index).

Измерването на индекса се прави за втори път. Онлайн тестовете до сега са попълнени от 56 649 души и ще прдължи до октомври.

Още по темата

За седмица: Пътна полиция спипа над 200 пияни зад волана

Резултатите са сходни с тези от миналата година, когато водачите на леки коли бяха 46 000 и 89,6% от тях се обявиха за богове зад волана.

Със специална анкета тази година са включени шофьорите с категория за автобуси и камиони над 3,5 тона. 83,3% от тях си правят самооценка като добри шофьори. В теста има и специални въпроси, свързани с допусканите нарушения.

Проучването обхваща огромен брой хора и отклоненията при резултатите са много по-малки, отколкото при изследванията за политически нагласи, обясниха социолозите. В случая те са успели да “отсеят” две рискови групи.

Не е за вярване: Български бус с 66 дефекта се движи из Германия

Първата е наречена “спийдъри”, защото често карат с превишена скорост и обхваща около 16 % от анкетираните.

Профилът им е на мъже и жени до 34-годишна възраст, предимно от София. Те работят много и шофират коли над 180 к.с.

Втората група е на “нахалните” и е от около 5 %. Това са млади мъже с образование по-ниско от средното, готови дори да преследват и да се разправят с водача, който ги е засякъл.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз също съм шофьор и то от доста години и някак си понятието лош шофьор ми е донякъде неопределено. Има например шофьори, които на пътя си карат нормално, но не могат да паркират нормално. Трябва да се различава опасно/безопасно шофиране от добър/лош шофьор. Лошият шофьор може да шофира безопасно, както и обратното добрият шофьор може да шофира и много опасно.
42
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По бай тошово време хората караха изрядно && програмистите, Костов и Демокрацията са виновни
41
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахахахаха! Руснаците дори и пияни са по добри от българските шофьори.
40
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От шофиращите в България шофьори, смея да твърдя, че чужденците са определено по-лошите шофьори. От моя относително малък опит извън България, мога да кажа, че там има много наистина лоши шофьори, които в България са малко.
39
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има ли го същото изследване в друи държави, за да сравним резултатите? Много е вероятно навсякъде по света, резултатите да са подобни на българските.
38
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много диви мюмюни се движат по пътищата в България...
37
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, сега разбрахте защо е касапницата по нашенските пътища.Народ със самочувствие, но без реално покритие.
36
2
 
41
 
! Отговори
Бг богаташ преди 4 години
Най-добре са ми прислужвали турци. Родени са за слуги и ***.
35
1
 
43
 
! Отговори
Не съм експерт, но.. преди 4 години
Забелязвали ли сте, че всеки, който кара по-бавно от вас е ***, а всеки, който кара по-бързо е ненормалник???
34
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колеги, моля не се влачете с 15 км.ч. по уличките! И когато карате карайте, а не да чатите, говорите или да си подреждате вещите в чантата. Някои от нас биха искали да се придвижват в рамките на деня от едно място до друго в града.
33
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Принцип на шофьора е -когато аз пазя тебе ,а ти мене и нещата долу горе може и да се получат.
32
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо не пишат за категория с купените книжки, дето сутрин докато карат си пият кафенцето, цигарката и всъщо време си чатят през телефона. Да не говорим гримирането и дригите им женски глупости докато се опитват да карат. В София масово от трилентови пътища ги затвориха на двулентови заради рейсовете и един такъв дето си чати по телефона прави задръстване сутрин от Люлин та до Сточна гара... Същото и като се тръгне от Орлов Мости всички забили глави в телефоните и километрични задръствания...
31
5
 
37
 
! Отговори
Кастриран шаран преди 4 години
Ами така трябва да е, не напразно българинът се мисли за най-умнокрасивото създание във Вселената! ... след 4'тата чаша! Бележка - думата "мисли" е използвана в преносния смисъл на думата, защото все още няма доказателство този балкански многоклетъчен организъм наречен българин, интелектуално да е по-развито от едноклетъчна амеба.
30
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наистина всичко е манталитет. Вие ако си вървите по тротуар с много хора ще се бутате ли с риск да нараните възрастни или куцащи хора. Защото някои и това правят. Нещо подобно е и шофирането. Всеки има право да шофира стига да спазва правилата и сте длъжни да се съобразявате с техните възможности.
29
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"88% си дават отлична оценка на уменията зад волана"Войната по пътищата ще продължава докато сами си даваме оценките.
28
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и според статията е така, т.е. коментарите потвърждават написаното
27
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахахаххахаххааааа!!! 88% от *** били добри шофьори. Ей такъв виц не бях чувал скоро!! Само дето тука има 500 смъртни случая за година, а в Холандия - 5. Е, кой е по-добрия шофьор...???
26
3
 
36
 
! Отговори
а преди 4 години
ние във всичко сме най-добрите... ама с намигване:)))
25
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
според коментарите до тукБългарин е неграмотен със самочувствие без покритиевсеки втори кара чистак бърсак спортна кола за по над 200000 и е примерен водачспоред всеки на пътя има само джигити а само те спазвали закона
24
2
 
44
 
! Отговори
Друг пример, не съм преди 4 години
Същият от предния. В петък карам по това нещо, което наричат магистрала Хемус, влизам в тунел Витиня, който е разделен на две с колчета и в средата някъде гледам в огледалото и казвам на жената "Виж го този, как ще направи "фърррр" покрай нас"! Един мина отляво в насрещното... По искрени молитви да не "срещне" някой до излизането от тунела не съм имал...