Разпознаваме ли фалшивите новини? Една четвърт от нас се затрудняват

Най-неинформирани на тема фалшиви новини са японците
8 юли 2019 10:52,
43
Разпознаваме ли фалшивите новини? Една четвърт от нас се затрудняват
Снимка: Reuters

Българите са на второ място в света по незапознатост със спецификата на фалшивите новини според проучване на "Галъп Инернешънъл". Повече от една четвърт от запитаните не могат да определят дали са срещали такива или не, предава БНТ.

Проучването показва, че най-неинформирани на тема фалшиви новини са японците. Почти половината от тях - 45% се затрудняват въобще да отговорят на въпроса "срещали ли сте фалшиви новини". След това в класацията сме ние.

Още по темата

В България 26% от запитаните не могат да преценят. А тези, които твърдят, че всеки ден или почти всеки ден се сблъскват с такива, са 23 на сто. Най-близък до нашия резултат има Италия - 24%.

Сред страните от Балканите, България на практика е на последно място по дял заявяващи, че срещат фалшиви новини в ежедневието си. Водещи в това отношение са албанците - цели 56% от тях срещат проблема всеки ден. В Турция този дял е 50 на сто.

В световен мащаб повече от една трета от населението на земното кълбо твърди, че се сблъскват с фалшиви новини всеки ден или почти всеки ден.

Според резултатите от проучването това се случва най-често на унгарците, украинците и испанците. Новата заплаха е всекидневно явление в живота на над 60% от гражданите в тези страни. Най-рядко тя достига до руснаците, южнокорейците и японците.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До българинОсвен фейк нюз,измислиха и езика на омразата. Когато напишеш какво мислиш за бежанците,политиците,ЕС,СЛУГИТЕ НА ВЛАСТТА НАРИЧАЩИ СЕ ЖУРНАЛИСТИ И ВЕДНАГА БИ МОГЛО ДА БЪДЕ ИЗТРИТО ЗАЩОТО ЕС ПРИЕ ЗАКОН СРЕЩУ ЕЗИКА НА ОМРАЗАТА.НО НАРОДИТЕ НЯМАТ ЗАЩИТА СРЕЩУ ДЕЙСТВИЯТА НА ОМРАЗА ОТ ПОЛИТИЦИТЕ.
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие публикувате само фейк нюз пратени ви о западната централа за фейк нюз. Не го мислете бг,той на никой и нищо не вярва,само когато личо се убеди.Излъжеш ли го веднъж,край.
11
0
 
14
 
! Отговори
българин преди 4 години
Всяка негативна новина,отнасяща се до властниците,се счита за фалшива новина.Как обаче измислиха явлението"фалшива новина",и простолюдието налапа въдицата.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не Д Н Е С да ги потват то 99% КОПИРАНИ НОВИНИ
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фалшива новина и лъжа са две различни неща, но са част от една и съща цел - заблуда и манипулация, изкривяване на фактите, въздействие върху публиката, а да мисли "правилно".В сайт, в който се редактират мнения, или не се публикуват, тази тема звучи нелепо странно - кое е фалшива новина и кое е лъжа.
8
1
 
23
 
! Отговори
Петров преди 4 години
БокУ като дрънка общи приказки и медиите го венцехвалят после - това не са ли фалшиви новини? как сме били на нивото на Дания и Германия как откривал по два завода на ден, как сме били лидери на Балканите и други измислици?
7
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-голямата фалшива новина е, че Вече 10 години ни казват, че живеем в демокрация, а то си е чист Тиквенски тоталитаризъм + анархизъм.
6
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правителството всеки ден ни засипва с фалшиви новини.Тутакси ги разпознавам.
5
0
 
14
 
! Отговори
me преди 4 години
А това фалшива новина ли е?
4
0
 
5
 
! Отговори
анонимна преди 4 години
Общо взето което се разпространява като вирус из Фейсбук 99% е фалшиво. Особено ако звучи стряскащо, скандално и прочие, с цел да предизвика състрадание, гняв, страх и т.н., и да бъде "шервано" отново и отново.
3
4
 
21
 
! Отговори
:-) преди 4 години
Разбира се, че разпознавам фалшивите новини! Щом идват от "медии" като "Днec.бг", " Диp.бг", "Deutsche Welle", значи са 100% fake news!
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Новичок, заплахата от Иран, така наречената сирийска опозиция , ислямска държава ... новините по тези теми са винаги фалшиви
1
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбира се че ги различавамКогато видя някаква новина веднага проверявам в днесБГ и ако тук я има значи е фалшива или поне до голяма степен невярна