Тревожно, топим се! България намаляла с 50 000 души за година

Страната ни е рекордьор по смъртност спрямо броя на ражданията
10 юли 2019 19:26,
486
Тревожно, топим се! България намаляла с 50 000 души за година
Снимка: Pixabay

За една година населението на България е намаляло с 50 000 души, сочат данни на европейската статистическа агенция Евростат.

Към 2018 г населението на страната е 7 млн.души, като година по-рано е било 7,05 млн. Това е намаление на населението от 7,1% за 12 месеца.

Още по темата
По-голямо намаление на населението за миналата година е регистрирано само в Латвия - минус 7,5 на сто.

Евростат изчислява, че гражданите на ЕС са 513 милиона, като най-много са германците - 83 милиона, следвани от французите - 76 млн и британците - 66,7 млн., италианците - 60 млн и испанците - 49 млн. Най-многолюдната държава в Източна Европа е Полша, чието население през 2018 г е било 38 милиона души.

Най-малката нация в ЕС е Малта с 475 хил жители, Люксембург с 602 000 и Кипър с население от 864 хил души.

В момента българите са 1,4% от населението на Европа. България е и страната с най-висок отрицателен прираст в ЕС с най-голяма разлика между броя на починалите (109 на хиляда жители) спрямо броя на ражданията (62 на хиляда). Така България запазва първенство в ЕС по най-бързо топене на населението за поредна година.

В ЕС като цяло прирастът на населението също е отрицателен - 5 млн новородени срещу 5,3 млн. починали.
Населението се е увеличило в 18 от 28-те членки на ЕС и е намаляло в 10 от тях.

Най-голямо увеличение на населението се отбелязва в Малта (+36.8 на 1000 жители), в Люксембург и в Ирландия. Нарастнали са жителите още в Кипър, Швеция, Словения, Белгия, Испания, Холандия и в Обединеното кралство.

Раждаемостта е най-висока в Ирландия (12,5 раждания на 1000 жители), Швеция и Франция. У нас раждаемостта е 8,9 на 1000. По-малко деца от българките раждат в Италия, Испания, Гърция, Португалия и Финландия. Но населението у нас намалява най-бързо заради високата смъртност и миграция.

В Ирландия броят на ражданията в най-голяма степен превъзхожда смъртните случаи, следвана от Кипър и Люксембург. Прирастът на населението е положителен още в Швеция, Франция, Великобритания и Малта.

След първенеца по отрицателен прираст - България, са още Латвия, Литва, Хърватия, Унгария и Румъния, чието население също намалява.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


486
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
7
 
4
 
! Отговори
Драган преди 4 години
Я си отворете социалните мрежи ! Вижте жените ! Всяка се вее по 5-6 държави само лятото обикаля ! 80 % са така ! Те не мислят за деца, а за съвсем други неща ! Другите 10 % имат по 1 дете. Дори "братовчедките" с по 10 деца не могат да компенсират ! Не е виновна смъртността, нито държавата !
201
1
 
7
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 240Е че ти какво очакваш? Политиците да са загрижени за твоите деца ли?Няма такъв филм! България е нещо като родово-племенна аристокрация.Нещо повече, транспортният министър утрепа собственото си дете и не го е грижа за това, ти се надяваш, че някой ще мисли за твоето?Блажени са вярващите! България е една джунгла. Живеем в каменния век.Всеки трябва да се спасява сам. За съжаление.
200
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Природата си знае работата. Неподходящи условия и не се въди народа . Стрес болести битка за оцеляване хаос , няма поне чувство за щастие . Има чувство на обреченост и безнаказаност Ще оцелеят приспособимите обаче.
199
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А добро утро! А на фона на всичко това, "любимите" ни политици правят всичко възможно да откажат младите хора да имат деца или най-добре да ги принудят да емигрират за да отгледат децата си в нормална среда. Е, има едно изключение, за един защитен етнос. Обаче ако ди бял, образован и под 40, направо забрави! То ще са изисквания за трудов стаж на майката, то ще са изисквания за доходите, то ще е проблем с грижите за родилката и бебето, то ще е проблеми с детските градини...край няма!
198
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 228, Тоест си съгласен с човекът, който е прочел една книга, че материалът е лош? Или другият, че 80% са де би ли в тази страна? :)
197
0
 
3
 
! Отговори
АБС преди 4 години
Йовка, ти колко дечица имаш ? Трябва, поне 3 (три), за да се обърне тенденцията. Някой да е вдигнал протест, че иска да ражда още, а няма условия за това ???? Не, протеста е за някой лев повече за отчуждена земя......За съжаление е вярно - "матрияла е лош" !
196
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Държавата на тиквите е така масов мор никои не иска да ражда мъченици!Цоцащите от Бюджета въобще не ги интересува останалото население
195
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И за целият този хал са виновни бълг. политици и най-вече този наведен народ. Ние българите се оказахме наистина робска нация,толкова години под турски робство,след това години наред под комунистическо и днес сме все още в робско положение и възрастните хора са свикнали да си налягат парцалите и да живеят така както им отреждат политиците а младите както виждате бягат.Жалко е днес да си българин в България за 80 %от този народ. Една малка част ояли се политици и пишман бизнесмени нямат наяждане
194
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все търсим лесното. Някаква далаверка, някак да се наредим на трапезата и да си живеем безгрижно и ние. Хората, които се гнусят от този модел, или си тръгват, или се капсулират. В един момент всичко се ръководи само от търсачите на лесното и нещата се забатачват. Накрая виновна е световната конспирация, искаща да изтрие българите от лицето на Земята.
193
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Накрая. Трябва да остане само един.Ще го препарират и ще го сложат във витрина. И ще го показват като атракция.Кой ще го гледа ?...всички знаем.
192
2
 
11
 
! Отговори
Мизерия преди 4 години
В някои райони на България имам чувството че съм в Бангалор, Индия. Бял човек не мога да видя. Явно - това е бъдещето на тази територия.
191
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България си остана най-лошото от соца и взехме най-лошото от кап. страни ! Шуробаджинащината у нас от преди си остана ,няма конкурси за високоплатените длъжности напротив те се заемат само от родата от политически зависими хора и затова сме на този хал. Как така синчетата на министър Ананиев е с 25000 лв. заплата одитор ,такъв е и сиънт на подалия оставка министър Порожанов докато тяхните колеги работят със сигорност с по 1000 лв. заплата. Нищо старо не забравихме и нищо ново не научихме. Тази
190
1
 
7
 
! Отговори
бг преди 4 години
Някой иска да ни превърне от държава в територияя.Някой който владее вече половината икономика на страната ,който е купил над два и половина милиона имоти , който ни продава газ на двойни цени ,а неговите български агенти му осигуряват монопол. Познайте от три пъти кой е този?
189
1
 
12
 
! Отговори
www преди 4 години
Проблемът ще се види в цялост, ако се отчетат още 2 фактора. Половината от родените деца не говорят в къщи на български език. Българските млади хора, учещи и работещи в чужбина се преброяват от родителите им и все още се водят, че живеят в България, но реално са емигрирали.
188
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе, искали да ни изместят от тази земя, излишни сме били, хумор на кило. Слабият и некадърен човек все си измисля разни приказки, че да оправдае собствената си некадърност и липса на далновидност. Винету му бил виновен, хората бил гонел - ами тогава що си го избирате всеки път, смешници :)
187
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Хахахааааа.Дали само в соц страните е така ? Аз не съм чула германци да се изнасят от Германия и да се заселват в България ,или датчани ,норвежци ? Тук нещата са мооого зле и това колкото и да искате да ги омаловажите е факт и за това говорят всички международни статистики. Ножицата в доходите на шепа българи-кръвопийци и огромната част от българите е разтворена най-много у нас. Толкова срамни места са ни отредени във почти всички международни статисктики,че е добре по-добре да замълчите !
186
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затягат хватката. Говореше се за златен милиард, а вече, и, че толкова е много. Май станахме излишни на тази територия. ;)
185
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такава е политиката ... Нищо случайно няма
184
4
 
18
 
! Отговори
Винету преди 4 години
Много бавно намаляват тези българи бе, мама му стара! Ще ми дърпат ушите в западните посолства. Трябва да ускоря този процес. Ще купя американски таралясници за 3 милиарда, ще увелича цената на тока със 120%, ще избия стадата в Странджа, ще възлагам държавните поръчки само на мои фирми, ще увелича още бройката на администрацията и т.н. , та барем се разкарат по-бързо на запад да мият чинии.
183
0
 
17
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 4 години
глупости -тогава защо непрекъснато поскъпват жилищата-та кои ги купува тогаваКУПУВАТ ги такива като Цв. Цв. с по 8 апартамента в София и деветия с личен асансьор от гаража до спалнята.40% от новопостроените жилища в София стоят празни защото са купени като инвестиция в недвижим имот а не за ползване т.е. за живеене в тях. Общината има статистика виж в интернет по въпроса.