Тревожно, топим се! България намаляла с 50 000 души за година

Страната ни е рекордьор по смъртност спрямо броя на ражданията
10 юли 2019 19:26,
486
Тревожно, топим се! България намаляла с 50 000 души за година
Снимка: Pixabay

За една година населението на България е намаляло с 50 000 души, сочат данни на европейската статистическа агенция Евростат.

Към 2018 г населението на страната е 7 млн.души, като година по-рано е било 7,05 млн. Това е намаление на населението от 7,1% за 12 месеца.

Още по темата
По-голямо намаление на населението за миналата година е регистрирано само в Латвия - минус 7,5 на сто.

Евростат изчислява, че гражданите на ЕС са 513 милиона, като най-много са германците - 83 милиона, следвани от французите - 76 млн и британците - 66,7 млн., италианците - 60 млн и испанците - 49 млн. Най-многолюдната държава в Източна Европа е Полша, чието население през 2018 г е било 38 милиона души.

Най-малката нация в ЕС е Малта с 475 хил жители, Люксембург с 602 000 и Кипър с население от 864 хил души.

В момента българите са 1,4% от населението на Европа. България е и страната с най-висок отрицателен прираст в ЕС с най-голяма разлика между броя на починалите (109 на хиляда жители) спрямо броя на ражданията (62 на хиляда). Така България запазва първенство в ЕС по най-бързо топене на населението за поредна година.

В ЕС като цяло прирастът на населението също е отрицателен - 5 млн новородени срещу 5,3 млн. починали.
Населението се е увеличило в 18 от 28-те членки на ЕС и е намаляло в 10 от тях.

Най-голямо увеличение на населението се отбелязва в Малта (+36.8 на 1000 жители), в Люксембург и в Ирландия. Нарастнали са жителите още в Кипър, Швеция, Словения, Белгия, Испания, Холандия и в Обединеното кралство.

Раждаемостта е най-висока в Ирландия (12,5 раждания на 1000 жители), Швеция и Франция. У нас раждаемостта е 8,9 на 1000. По-малко деца от българките раждат в Италия, Испания, Гърция, Португалия и Финландия. Но населението у нас намалява най-бързо заради високата смъртност и миграция.

В Ирландия броят на ражданията в най-голяма степен превъзхожда смъртните случаи, следвана от Кипър и Люксембург. Прирастът на населението е положителен още в Швеция, Франция, Великобритания и Малта.

След първенеца по отрицателен прираст - България, са още Латвия, Литва, Хърватия, Унгария и Румъния, чието население също намалява.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


486
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Причината е корупцията, кражбите на управлявашите, липсата на здравна и образователна система и неработещата съдебна система. Да не говорим за презастрояването навсякъде и бетонирането на морето. Аз поне заради това се изнесох с децата.
181
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 281Няма никакъв проблем,просто се изпълняват препоръките на плана РАН-Ът,Плана Ран-Ът трябваше да е пример как една фалирала социалистическа икономика може да се изправи на крака и да работи отлично, но така стана, че другарите от БКП заграбиха и унищожиха производствените мощности.Такива като Банев, Арабаджиев, Ковачки и т.н. настоящи спонсори на БСП нарязаха заводите на скрап и станаха милионери.Не случайно приватизираните от западни фирми предприятия още работят.
180
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Под американско робство е така !Унгария е една от най-бързо намаляващите страни в света, въпреки че Орбан раздава пари като вестници. И те ли са под американско робство?
179
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Под американско робство е така !
178
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато има да жалят по комунизма и Русия ще е така.Плюс това не, че българина не може да гледа деца а не иска.Писал съм го много пъти.За прескъпи телефони, парцали от мола, цигари, кръчми и коли пари има, но за деца няма.И за рекламата на Дюрекс съм писал.Всеки ден по над 70 аборта.Нали се сещате, че не правят аборти?Това нещо трябва да спре.Над 25000 бебета на година са това!*** си убива децата, после американците били виновни, евреите извънземните...
177
1
 
17
 
! Отговори
Е! преди 4 години
Българите може и да намаляват , ама *** и тиквите се увеличават...
176
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
глупости -тогава защо непрекъснато поскъпват жилищата-та кои ги купува тогава-пълни измислици на редактора
175
1
 
32
 
! Отговори
Анна преди 4 години
На 28 години съм, омъжена. Имаме 1 детенце. Всеки ден за нас е ден за оцеляване. Едвам вързваме двата края. Поне държавта да се включи с нисколихвени ипотечни заеми за млади семейства. Кредита за жилището е 450 лева на месец. Аз работя за 800 лева, добре че е съпругът ми. При първа възможност ще имигрираме.
174
0
 
12
 
! Отговори
До Математика преди 4 години
Ние сме доста по 7 милиона. Реално сме около 6 100 000.
173
1
 
11
 
! Отговори
ДС преди 4 години
Няма страшно, важното е че Мухобойко забогатява с 50 милиона на година.
172
0
 
5
 
! Отговори
Математика преди 4 години
(50000/7000000)*100 = 0,71%
171
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За има-няма 30 години от 9 000 000 ни направиха наполовинаАко не бяха затворените граници, отдавна щяхме да сме 5-6 милиона. Отрицателен прираст имаме още края на 80-те години.
170
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма никакъв проблем,просто се изпълняват препоръките на плана РАН-Ът,Понякога се чудя, кога българинът ще спре да се оправдава с разни конспирации и ще приеме, че просто постоянно взима грешни решения и го управляват ***, които той сам избира. Все някой друг ни виновен.
169
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези хора които са млади ,трудоспособни бягат ,защото не вярват на стабилността на Бойко ,бягат от сиромашията ,пенсионерите ,които цял живот са бачкали стоят и *** като мухи ,защото без лекарства без пари не се живее и е време господ бог да се разпореди вече с политиците и да разберат че тази лакомия ще им изяде главите !
168
1
 
22
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Не е до броя на населението. Швейцария е почти три пъти по-малка по площ, но е осем милиона души и е много богата и уредена страна. Така, че е повече до качеството, а не до количеството.
167
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Управляващите трябва да бъдат вкарани в затвора заради геноцида спрямо народа. Трябва колкото си може по бързо да хората да спасят България, ако искат да съществува държава,а не отделна партия и един отделен етнос
166
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко Борисов е изпълнител на задачата, а партията му ГЕРБ е чужд проект, специално създаден за целта.
165
4
 
21
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Няма никакъв проблем,просто се изпълняват препоръките на плана РАН-Ът,в който се предвижда населението на България да стане някъде към 5 мил. и ето целта е почти постигната,само още малко,но с помощта на всички правителства ще бъде изпълнено.Но място за паника няма,територията,която все още смятаме за наша е в един прекрасен климатичен пояс,с прекрасен релеф,вътрешни води и ресурси.Разбира се в дългосрочен план тук ще ни бъдат населени други хора.Все пак сме предвидени за сива зона,резерват
164
4
 
16
 
! Отговори
Ами преди 4 години
Това е демокрацията - икономически и здравен геноцид срещу коренното население на страната. Затварят болници и предприятия, за да уморят народа и да го прогонят да работи на капиталистите в Европа, а България я заселват с мигранти и роми.
163
16
 
14
 
! Отговори
бай Иван преди 4 години
Най големият грях на комунистите е заличаването на българската нация.Да анализираме убийствата след 1944 година на хиляди българи за утвърждаване на комунистическият режим.Последва фалита на социализма и мафиотското разграбване на държавата и спестяванията на хората от структурите на комунистическото ДС,ръководено от БСП.Поради безпътието и отврата от червените капиталисти,младите се спасяват на запад.