Посред лято: Бум на варицела в София, Пловдив и Варна

Само за първата седмица от юли в столицата има 110 случая
14 юли 2019 08:20, Красимир Ангелов
10
Посред лято: Бум на варицела в София, Пловдив и Варна
Снимка: Reuters

Бум на заболели от варицела има в столицата София и във Варна от началото на юли, съобщава „Монитор“.

Само за първата седмица от летния месец в София има 110 случая на болни от шарката, а във Варна те са 43. В Пловдив са 40, а във Враца има 30 регистрирани заболели.

Въвеждат ваксина за варицела от 2021 г

Експерти напомнят, че варицелата е едно от най-честите инфекциозни вирусни заболявания в детска възраст. В редица случаи ненавременното лечение води до сериозни усложнения за здравето.

Хората от всички възрасти и от двата пола са засегнати с еднаква честота. Вирусът циркулира редовно в обществото, но като цяло е по-характерен за студените месеци през годината.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: Софияболниварицела
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Норге преди 4 години
Ваксина срещу варицела има и в Бг. Има място, където я поставят. Прави се два пъти през месец и струва 150 лева на инжекция. В Гърция цената е около 50 Евро. Аз съм на 42 години и не бях карал варицела, когато детето я донесе. Спаси ме един сирийски лекар, благодарение на който изкарах варицелата дори без обрив. Ще съм благодарен на рози човек до края на дните си!
7
3
 
3
 
! Отговори
Анна преди 4 години
За варицела все още няма ваксина в България, коментарът ми е именно за нея. Който иска да се ваксинира срещу варицела трябва да отиде в Гърция. Ваксината ще е тук през 2021, поне според епидемиолозите, които са говорили по темата. Крайно време е и българчетата да се ваксинират масово срещу тази шарка, вместо всяка година да избухват епидемии по градини и училища.
6
9
 
4
 
! Отговори
До Анна преди 4 години
Много сте неинформирана, детски лекар нямат ли децата ви ? Има ваксини против шарка в България, и са задължителни. Щяла да ходи в чужбина за ваккина против шарка, мале мале прости хора....
5
5
 
2
 
! Отговори
Заглавие преди 4 години
До Aнна!, ваксина има отдавна, (манту), както и за много други неща.Стана избор на родителите дали да платят,за да Не я ползват?Аз лично 'карах' варицела на 15 и освен един припадък от температура + сърбежа не е никак страшно, ха ха ;)
4
7
 
6
 
! Отговори
Анна преди 4 години
Ами да се надяваме, че до 2021, когато най-сетне и в Бг ще имаме ваксина, ще ни се разминава. Срамота е да чукаме на дърво, когато от десетилетие поне има ефективна ваксина. Моите деца не са карали варицела и бих ги ваксинирала, но трябва да ходя в чужбина, за да го направя. Срамота и позор - дори за ваксини да трябва да ходим в съседни държави.
3
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато провинциалистите полазят София се случва това.Варицела-марицела и т.н.До вчера живели в обора с животните, хигиена нула, миришат и се къпят веднъж в месеца........ГНУС!
2
8
 
10
 
! Отговори
боко преди 4 години
Така е като закриха детските консултации, джи питата не им дреме, а също майките на заболелите деца следват съветите поствани в нета. В Бг се че се завърнаха въшките, скарлатината, др шарка, рубеолата и други детски болести. За възрастното бг население да не споменаваме.
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално е да се разпространи болестта като глупавите родители вместо да си приберат болнтот дете у дома го разнасят наляво надясно.Виждала съм момиченце цялото покрито с обрива да си играе на детска площадка а родителката му се опита да ми обясни как това са алергии някакви.Или болно покрито с обривите бебе на детска консултация където ходят ЗДРАВИ ДЕЦА.Беге мама адски изпростя в последните години