Разбиха ТР, сега НАП – технологиите не са защитени

Днес се решава дали ще отпадне електронното гласуване
16 юли 2019 10:41,
25

Националната агенция по приходите и специализираните органи в МВР и ДАНС проверяват сигнал за пробив на компютърната система на приходната агенция. По електронната поща на определени медии е изпратена връзка за изтегляне на файлове, за които се твърди, че принадлежат на Министерството на финансите.
Още по темата

МВР шефът Маринов: Атака срещу НАП има, имейлът – руски!

Става дума за анонимни хакери, които твърдят, че са стигнали до имената, адресите и доходите на милиони граждани и фирми. Подателите заявяват, че разполагат с около 21GB данни.

"Подобна атака е възможна, когато технологиите не са добре защитени. Такъв пример беше и случаят с Търговския регистър", каза в студиото на "България сутрин" Ваня Нушева от "Прозрачност без граници".

Междувременно днес на извънредно заседание депутатите решават дали да отпадне машинното гласуване за местните избори през октомври.

"При него не трябва да се изключва човешкият фактор", заяви Нушева пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ членовете на СИК са били обучени около седмица преди изборите как се борави с машините за вота. Те дори се притеснявали да работят с тях и активно задавали редица въпроси за използването им в деня на изборите.

"Политиците дължат откровен разговор за това как се провеждат избори, продължително не решаваме проблема с избирателните списъци", каза още тя.

Според изборния наблюдател Стоил Стоилов у нас никой никога не се бил замислял да въвежда машинно гласуване действително. Около 160 машини били изпратени в "екзотични" населени места, където с тях не бил отчетен нито един глас. 

"В наемната цена за машина не знаем как са разпределени софтуерната поддръжка, техническата и другите", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
5
 
! Отговори
stuxnet преди 4 години
Наков го каза:"Това е база с ЕГНта и имена на мъртви хора". Без коментар...Ето и малко информация за хакната база данни. Това е НАЙ-БЕЗЦЕННАТА БАЗА за ГРОБАДЖИИ. База с мъртви души(Властелина на ПРЪСТЕНА) или по известна като 'ВЛАСТЕЛИНА НА ОРАКАЛ БАЗАТА'.С тази база печелят избори. Хакерите я напипали и сега... Тиквата се вайка: "Леле мале, кво ще чиним зимъска с тия 5 милиарда от офшорките в панделата".УжасТ човече ;)
17
2
 
3
 
! Отговори
бсп преди 4 години
Искаме електронно гласуване
16
1
 
5
 
! Отговори
Георги преди 4 години
Някой май се опитва да '' оправдае'' премахването на електронното гласува с '' технологиите не са сигурни''.
15
1
 
4
 
! Отговори
русофил преди 4 години
Е как па при бсп немаше такива атаки бе
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде айде, сега пък ТР бил разбит от хакери. И хакерите ли направиха да изчезнат някои сделки от ТР? Хакерите ли направиха след всяко изчезване на ТР да изчезват данни за определени политици и прокурори? Брей че са алтруистични тия хакери - не продават данните за пари, а правят леки корекции. Тц Тц Тц. Лъжци.
13
1
 
6
 
! Отговори
Siemens LPC преди 4 години
Май ще се окаже, че всички победи на ГРОБАДЖИИ са на гласували хора от тези списъци?
12
1
 
6
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
Каква хакерска атака? Разбраха, че точите ЕГНта на мъртви души за изборите. Ха-ха-ха, хванаха Ви. Лично по НОВА ТВ МИСТЪР НАКОВ го каза!!! Кво повече да говорим. Оставка на ГРОБАДЖИИ-ФАЛШИФИКАТОРИ И ИЗМАМНИЦИ!!ORACLE ДА СЪДИ БЪЛГАРИЯ И ВЪТРЕШНОТО МИНИСТЕРСТВО ЗА УРОНВАНЕ НА ПРЕСТИЖА. Никакъв пробив. Служител е точел ЕГН-та на мъртви души. Давал ги е на ГРОБАДЖИИ и убиеца на евреи(ЦВЪЧКО), за да фалшифицира избо__рите. Вече и ромите не им се връзват за евтин глас. Докато мъртавците им минават без пари. Само с една справка на КОРУМПИРАН служител.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние имаме комисар по тези въпроси, нашата е сигурна. Преди имахме по защита на потребителите и там сме най-защитени. Спете спокойно. Децата ви са в чужбина.71749
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Теее, щото хартиените бюлетини са много защитени:или "електората" отива под строй и гласува за "правилния" човек или срещу 30-40 лева пак гласува за правилния.с какво е по-различно това от хакването на електронна система и манипулиране на вота?!
9
2
 
7
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Пробивът е от вътрешен човек.
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правителството ви е умствено изостанало. Киберсигурността ви е пародия,пишат още авторите на мейла, който завършва с цитат на основателя на WikiLeaks Джулиан Асанж, както и с призив за освобождаването му
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дайте пак на студенти да пишат софтуера без качествена документация и надзор. Съсипаха я тая държава ей!
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей, *** народ. Пет клавиша не може да се научи да натисне, но ходи по избори и не знае за какво и за кого да гласува, пък и претенции.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Технологиите са защите, но много лесно си проличава като платиш на свой човек, да ги прави.
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Павелееее, електронно и машинно гласуване са две различни неща. Избери си едно от двете, като пишеш.
3
0
 
10
 
! Отговори
Бау преди 4 години
"Междувременно днес на извънредно заседание депутатите решават дали да отпадне машинното гласуване за местните избори през октомври."Ето това е причината за хака... Да покажат колко е несигурно машинното гласуване.
2
2
 
7
 
! Отговори
до 2 преди 4 години
Баш ГЕРБ си ги правят тези нещата щото не им мина гласуването за машинния вот
1
6
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Сега вече разбирате защо от БСП искат изцяло машинно гласуване, с активната помощ от руските хакери...