Хакерът на НАП отмъщавал за свалянето на Живков

Глобата за изтичане на данни - солена. Стига до 20 млн. евро
17 юли 2019 07:10, Петя Славова
126
Хакерът на НАП отмъщавал за свалянето на Живков
Снимка: Reuters

Хакерът, откраднал данни от сървъра на НАП отмъщавал на България, заради свалянето на Тодор Живков от поста генерален секретар на БКП. Това е една от версиите за атаката, пише "Труд". Той нарочно е затруднил използването на изтеклите данни, като всичките файлове са създадени на символичната дата 10 ноември 1989 г., 14.(3 чяся - това е датата, в която Живков е отстранен от власт.

В подкрепа на хипотезата са ругатните, които се съдържат в писмото на хакера към развитието на българската държава след 10-и ноември.

Още по темата

Хакерът е проникнал от чужбина в базата данни на Националната агенция на приходите в края на миналия месец. Лице, представил се за хакера каза, че е готово да публикува още информация, а от НАП не отхвърлят вероятността да става въпрос за вътрешен човек, който е помогнал за източване на данни с имена, ЕГН-та и адреси от агенцията.
"Правителството ви е бавноразвиващо се. Състоянието на киберсигурността ви е пародийно", пише авторът на мейла, който завършва с цитат на Джулиан Асандж - "Ние не прощаваме, ние не забравяме".

Част от папките съдържат данни, предоставяне от НАП на други институции или получаван от тях. В папките има и имена, имейли и пароли на служители на НАП, но те още на 15 юли са блокирани.

Говорителят на НАП Росен Бъчваров обясни, че са сравнили 30% от информацията в папките с тази на агенцията и данните са реални. Има както стари, така и актуални данни. Бъчваров разясни, че електронната услуга на НАП за възстановяване на ДДС, платено в чужбина, дала достъп на хакера до една от базата им с данни.

"Услугата временно е спряна и така ще остане до възстановяване на информационната сигурност", каза още Бъчваров. Министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че са засегнати 3% от базата данни на НАП.

НАП трябва да провери и уведоми Комисията за защита на лични данни до 72 часа какво точно е атакувано, за да изтече информацията и да последва препоръките за предотвратяване на подобен теч.

Според регламента, може да има много високи санкции за подобни нарушения, които да стигнат до 20 млн. евро, съобщава bTV. И макар да не е ясен какъв би бил размера на санкцията, наложена на НАП, се знае причината, за да се стигне дотук.

"Платформите, на които са изградени тези системи са вече остарели. Те не отговарят на съвременните изисквания, софтуерът се развива страшно бързо и се създава тази възможност за пробив в системата, обясни Венцислав Караджов, председател на Комисията за защита на личните данни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Владислав Горанов да си събира партакешите от бюрото и да напуска незабавно МФ. Няма значение кой, какъв и за какво си отмъщава хакера. Тоя храненик на Боко назначи 60 ИТ специалисти в МФ с по 8000 лв заплати а сега когато тотално се провали реве че нямало пари за кибер сигурност. Оставка на Горанов само това може да потуши огромния скандал около некадърника Горанов.
26
14
 
10
 
! Отговори
Даммм... преди 4 години
Аз като ви казвам, че комунистите са зли, вие не ми вярвате. Не ги гледайте, че говорят за равенство и справедливост! Тъй както ги говорят тия неща, избиха маса народ, а останалите обрекоха на глад и мизерия.Никога вече комунизъм! Никога вече комунисти! Нека не забравяме какво ни сториха червените изверги!
25
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боже, Боже... хем е смешно, хем трагично.
24
1
 
20
 
! Отговори
Каква любов.. преди 4 години
...у руските хакери към Бай Тошо, ти да видиш....;)
23
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В другите пишман caйтове пише, че отмъщавал за смъртта на Велински от На всеки километър.
22
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хакера е ГРУ и по принцип си отмъщава щото псувате Путин и едва ли знае кой е Тодор Живков.
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Или е от Правец и затова му е болно за ония времена.
20
3
 
25
 
! Отговори
Логика преди 4 години
Значи хакерът е поне 50 годишен, значи може да знае, но не е гении, значи защитата е супер първобитна, значи връзкарите назначени да правят защитата са гола вода, значи са гербаджииски калинки.
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КОМУНИСТ ти трови живота --- не думай
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се проверят всички заклети комунисти имали достъп до компютър и 3G в последните 10 години.
17
6
 
7
 
! Отговори
Гол и бос преди 4 години
Той защото хакерът идва от страна с бързо развиващо се правителство...
16
2
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Нападжийницата се напълни с чупакабри до девето коляно. Тез требе да се избесят по дереците и повече да не се плоди такова котило.
15
4
 
21
 
! Отговори
ясно преди 4 години
Това означава, че е или Тодор Славков или Евгения Живкова.
14
10
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въобще не ме интересуват мотивите на хакера. Пробита ли е държавата - пробита е! Управлява ли се от бавноразвиващите се - абсолютно! А Тодор Живков, Орешарски, ретроградния Меркурий, руснаци и т.н. оправдания не ни ги пробутвайте!
13
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"а ако не го хванат тоз човечец, ко щи стане?"------------------------Няма да го хванат жив. Някой клошар услужливо ще извърши суицид, мъчен от угризения на съвестта.
12
6
 
33
 
! Отговори
se преди 4 години
10 години герберизъм стигат.Оставка
11
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такива простотии може да се прочетат само в пеевският вестник.
10
1
 
43
 
! Отговори
Хмм преди 4 години
Докато всички обществени поръчки за сайтове и т.н. отиват в "наши" фирми така ще е. Приятел работи за месец-два в така фирма, която взе обществена поръчка. Шефът каза да се направи набързо някакъв сайт колкото да работи там. Няма дизайнери, няма penetration testing.. нищо. Сглобен на базата на някакъв блог, който беше правила фирмата. Така сайта е готов за седмица, нищо че по документи уж отнема месеци. А какви пари прибра фирмата. После се чудим защо има течове, защо системите не работят и т.н.
9
1
 
23
 
! Отговори
фейк нюз преди 4 години
Сига сте ме разсмивали.
8
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хакерът, откраднал данни от сървъра на НАП отмъщавал на България, заради свалянето на Тодор Живков от поста генерален секретар на БКП. Това е една от версиите за атаката. Но има и друга - отмъщавал за отравянето на Александър Македонски.