Киберпространството не е игра, сменяйте паролите често

България се нуждае от определяне на стандарти в тази сфера
Обновена: 17 юли 2019 10:14 | 17 юли 2019 10:14,
20

Лице, което твърди, че стои зад кибератаката, изпрати писмо, в което заявява, че не е изключено да направи публични още данни. Междувременно стана ясно, че НАП е заплашена от глоба от 20 млн. евро по Европейския регламент за защита на личните данни заради случилото се.
Още по темата

Арестуваха хакер за атаката срещу НАП – не е руснак, женен за българка

Първо и най-важно трябва да се минимизират щетите
и да се набележат незабавни мерки и какво може да последва от кибератаката. Това каза в "България сутрин" председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов.

По думите му в световен мащаб годишно се случват милиони хакерски атаки. Пример е Естония, която вече е една от най-защитените държави.

Трябва добра защита и култура на поведение в киберпространството
, подчерта експертът и допълни, че са важни последващите анализи какво може да се направи с тези данни, за да няма прекалено много негативни ефекти.

"Масово не се сменят пароли, има незнание какво да се прави с цел сигурност.  Много потребители са с малки знания, а други с прекалено много, тоест имаме асиметричност", обясни Божилов.
 
Той подчерта също, че у нас липсва система за определяне на стандартите, касаещи киберзащитата, както и, че на киберпространството все още се гледа като на игра.

В студиото на Bulgaria ON AIR основателят на Софтуерния университет Светлин Наков обясни, че изтичането на данни е притеснително, а също и състоянието на държавната администрация.

Трябва цялостно преустрояване на някои остарели системи, стана ясно от думите му.

"Нужно е изолиране на базите данни една от друга. Примерно, ако в един шкаф държа лекарства, там не бива да са ми документите за самоличност", обясни Наков.

"Всичко, което ни е написал хакерът изглежда правдоподобно, знаем си, че нещата са верни. Не вярвам, че е руснак, защото е лесно да бъде разкрит. Ако беше открил грешка във Facebook, щяха да го обявят за герой", подчерта още той.

"Правителството ви е бавноразвиващо се. Състоянието на киберсигурността ви е пародийно". Това е посланието на хакерите, които източиха от НАП масив с лични данни на милиони хора и фирми. Неоторизираният достъп се е случил в края на юни. По случая вече има задържан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи туй е направено заради глобата,колко НАП е регистрирало приходи толкоз ще отидат за глоба,а иначе другите приходи си вървят като данъци и тези постъпления са към данъци,други приходи си вървят като такси,мита,аксизи,лицензии,оторизация,глоби и каквито още ги има,но когато с приходите е зле се намесва НАП с големите проверки от нейно име,че в случая големите не връщания от шмекири по източеното ДДС по неуредени държавно или фиктивни сделки и туй на ... толкоз шмекер за години,че ги скриха.
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
-Депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова, си е купила нов джип за 500 хиляди евро, в началото на тази година.Това става от изтеклите данни от НАП, след вчерашната хакерска атака.-Действащ министър получава по близо половин милион лева месечно от действащ олигарх, стана ясно от изтеклите вчера файлове от НАП.-Лиляна Павлова с 3,5 млн. лв. бонус за изключително успешно Председателство
9
0
 
4
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
Ей, министри вече сменят фамилиите си заради едни пусти комплекси"Г.О.Р.А.Н.О.В Се-Ме-Ге-то"
8
0
 
7
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
До: "Има будали които му верват на Наков , че може да си добър програмист без да знаеш математика.."Ми, че то хората вече завършват СМГ със средно и под средно ниво на математика. Питай децата от випуск 2018 да ти обяснят за сина на мин__ис**търа.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А, това значи голият охльов Явор и групата *** около него да отидат на борсата ?! Боко няма да се съгласи - неговите хора не могат да мизерстват, въпреки, че се доказаха като пълни НЕКАДЪРНИЦИ !
6
0
 
5
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
Наков, браво!!! Разгада всичко - база с ЕГН-та на мъртви души - списъците на ГРОБ за печелене на избори. Това е безценната база - "Властелина на базите".Междувременно, батко каза... остави ти тия хакери и вижте кво става с по-големия проблем, а именно: "Борисов нареди и борба с комарите".Моля, тази седмица събираме пари за сина на фин__а_н_совия мАни_стър "Гор***нов СМГто". Имал финансови проблеми. Не успял да плати таксата на сина си за "Итал. Лицей" и затова го пратил да учи в СеМеГенцето.
5
0
 
5
 
! Отговори
За хакерските атаки преди 4 години
За едно денонощие има десетки милиони хакерски атаки а не както обясняват господата за година -предимно от САЩ, Китай и Русия. Частните фирми отдавна инвестират милиарди в защита. Проблема на държавата е че не отделя пари и се надява на чудо. Не може за 1500 лева да държиш в държавната администрация, армията, МВР и приходни агенции компютърните специалисти и да искаш защита. Навсякъде хванатите хакери започват да работят за системите за сигурност и тестват чуствителните сектори със своите умения
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ок, а ЕГН-то как се сменя често :DСега всички партии са свалили данните и после тези хора ще се окажат подписали в подписки за кандидати
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе нямахме ли една дълговрата жирафа там някъде в ЕП дето беше Еврокомисар именно по дигатилизацията. Мисля че беше от някакво Неврокопско село и роднина на Плевнелиев ?
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе вчера беше руснак, пък днес го арестували в Бусманци.Гереберастки смешници.
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От Блога на Боян Юруков - завършил ТУ Дармщат..Масивът на #НАПЛийкс съдържа данни за 6 млн. български граждани 4.66 млн. живи и 1.38 починали. Пълнолетното население на България е 5.8 млн., а тези в трудоспособна възраст са 4.2 млн.Нещата са толкова мащабни , че не може да е дело на 20г. младеж самостоятелен играч..