Борисов в Скопие: Ще ви помагаме с F-16, да не кажете, че ще нападаме!

Премиерът се извини за "северномакедонския политик"
Обновена: 1 авг 2019 12:52 | 1 авг 2019 12:48, Веселина Йорданова
142
Борисов в Скопие: Ще ви помагаме с F-16, да не кажете, че ще нападаме!
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов призова в Скопие да приключат конфликтните теми и България и Северна Македония да работят заедно.

"България по никакъв начин не се меси в работите на Република Северна Македония. Аз също внимателно съм изследвал вашата медийна среда и за мое голямо съжаление виждам силно влияние против България. Да попитам: "Какво е поискала България от Северна Македония, какво не сме направили за Северна Македония", заяви Борисов на съвместния брифинг с колегата си Зоран Заев.

Още по темата
Премиерите отбелязват втората годишнина от подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни и честване на събития и личности от общата ни история – Илинденско-Преображенското въстание и Гоце Делчев.

"Нашите герои като са загинали, са имали точно тези цели - да бъдем братя, да имаме просперитет и високи доходи. Защото това е най-голямата цел на всеки политик, а ние с нашата политика сме се докарали да бъдем най-бедни", коментира Борисов, цитиран от "24 часа".

По думите му ежедневно трябва да се работи за обединяване на усилията и приключване на конфликтите.

"Надявам се историците не само да не попречат, а да положат огромни усилия и да намерят правилното изразяване на историята, която да ни обединява, заедно да отидем да се поклоним на техните гробове. На тази територия, тези хора са си давали живота", каза българският премиер.

Борисов каза, че не му се иска дори да мисли, че може да се стигне дотам България да поставя условия за членството на Македония в ЕС "след всички усилия, които направихме" и предложил на Зоран Заев да работят по тази тема във Варна, вместо да почиват.

"Веднъж казах северномакедонци и тук ме изписаха, извинявам се, казал съм го без никакъв умисъл. Излезе, все едно съм искал да ви обидя", каза Борисов. "Ако гледаме нашия си български интерес, няма по-добро от това Северна Македония да влезе в ЕС и НАТО. Знаете, сега като дойдат новите изтребители, ще можем да помагаме и на Северна Македония. Само да не каже някой, че ще ги нападаме сега", коментира Борисов.   

Преди това двамата премиери разговаряха, като отчетоха ползите от изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Според Борисов постигнатите резултати за последната една година по въпросите от общата ни история надхвърлят многократно постигнатото за повече от 20 години. Той обърнал внимание на дейността на мултидисциплинарната експертна комисия, като отбелязал необходимостта от нова динамика в работата й, която може да доведе до бързи и категорични резултати.

Според Борисов предстоящото съвместно председателство на Берлинския процес през 2020 г. е също от изключително значение за развитието на добросъседските отношения. Акцент е бил поставен върху приоритетния за двете страни коридор номер 8. Според Борисов строителството може да се ускори, включително като се потърсят допълнителни възможности за неговото финансиране. 

След края на пресконференцията премиерите Борисов и Заев участваха в церемонията по полагане на цветя пред гроба на Гоце Делчев в църквата "Св. Спас" в Скопие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
3
 
23
 
! Отговори
хохохо преди 4 години
Кога ще им помагаме, че самолетите няма да пристигнат скоро в България. Този обещава без да има нищо и в близките 3 години няма да има нищо.
93
1
 
26
 
! Отговори
Привет от Албания преди 4 години
до 77Наистина такъв образ не бе се раждал в БГ.Ами помня го като каза завод до завода видял в полето между София и Пловдив,ха?И аз ходих и гледах,гледах и търсих и какво намерих там ?1.Бензиностанции.2.Дилъри на селскостопанска, транспортна и пътностроителна техника.3.Билбордове, десетки билбордове и трансперанти- е от тях наистина вече полето не се вижда.
92
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"ПроСтОото" се има за оригинален. Освен фашкиии друго, не е направил за тая държава.
91
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега като дойдат новите изтребители, ще можем да помагаме и на Северна Македония. Само да не каже някой, че ще ги нападаме сега.----------"Буда"-лата ще реже лентичката при всяко излитане и кацане на Ф-ките!!!-))))))
90
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повечко са от 8 другарю 8 + 8 на втория епап 16 добави и 15 мига и 14 су стават 45 самолета ... А живот и здраве и някоя друга ескадрила ф35 след 2030 ...
89
6
 
3
 
! Отговори
ОСТРИЛКАТА преди 4 години
До Зозо : Зозчо , да *** тръбата , АЕЦ да ти гръмне къде слъце не огрява ....
88
2
 
12
 
! Отговори
ДАРВИН преди 4 години
Завалията той :( Няма ли някой да му каже да мълчи ,че само простотии ръси ....
87
2
 
18
 
! Отговори
Привет от Албания преди 4 години
Щял да ми охранява...Ами то какво ли друго може да има в главата на един охранител,А, и друго се сещам...Гледайте,гледайте -камион след камион,ами че това си е жива печатница за пари,бе...
86
2
 
10
 
! Отговори
кис кис преди 4 години
До ЗозоПрякорът ти е трепач-става за поезия-зозо без мозо!
85
20
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Хаахахахааааа, простите ***-атакисти-путинисти продължават да си пеят Ф-16, ох, ах .... що стана, че не вечеряхме?Спокойно, ся като отпадне Белене и сръбската-руска тръба, тогава ще има да оревавате орталъка :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))Само глада и лабутя лекуват комунизма-путинизма :)))))))))))))))))))))))
84
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Mалеeeeeee. не е истина!
83
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен до 85 преди 4 години
А учените от Аризона знаят ли че в България все още ни управлянат комунисти. В момента ни управлява най башибозушката комунистическа партия ГЕРБ. И описанието което си направил напълно отговаря на бандитите комунисти от ГЕРБ.
82
2
 
13
 
! Отговори
ауууу преди 4 години
Малеййй 8 аероплана. Сила ти кааам.
81
6
 
7
 
! Отговори
до специалистите преди 4 години
Колко самолета трябва да имаме - поне 1000 ли?Количеството не винаги означава качество и ефективност...
80
2
 
28
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 4 години
Турция има близо 700 военни самолета, от които 250 са F16.Гърция има 400 самолета, от които 150 броя F16.Нашите 8 още не са почнали да се правят, но бат Бойко вече простира бащинско крило над Македония и надува фанфара...
79
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И кво прайм с 8 самолета бре? Които ще получим след години? Вече ще пазим и Македония ли? От кого?!-:) Леле лелееее.. Спри да се излагаш бе човек!
78
0
 
16
 
! Отговори
88 преди 4 години
Като гледам комуниста БМБ съм напълно съгласен с теб.Това се отнася и за подкрепящите го.
77
1
 
12
 
! Отговори
ЦК на ГЕРП преди 4 години
Животът ще бъде по-хубав от песен, по-хубав от пролетен ден !!!
76
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Учените в щата Аризона установили,че комунистите са генетично увредени.Невроните на двете полукълба не функционират,поради което разъждават с гръбначният си мозък от най долните прешлени към таза.Поради тая причина пеерастията е от тоя клон на хомо сапиенс!
75
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рибата още в морето,той тигана турил!Още не са дошли аеропланите той вече се хвали с тях.....мале,мале смееех ти да видиш!