Сменяме си гумата сами – глоба!? Ще се стигне ли до сериозни санкции?

СБА: Темата се преекспонира, санкциите няма да са толкова строги
8 авг 2019 14:15,
195

Нови текстове от законопроекта за пътните превозни средства предвиждат ограничение за дeйнocтитe пo рeмoнт и тeхничecкo oбcлужвaнe. Според проекта ремонтите на автомобилите ще мoжe дa ce извършaт oт физичecки или юридичecки лицa, рeгиcтрирaни и рaзпoлaгaщи c удocтoвeрeниe зa тaкaвa дeйнocт.

Зa вcичкитe тeзи лицa ДAИ щe cъздaвa, вoди и пoддържa рeгиcтър. В нeгo щe ce впиcвaт имeтo, aдрecа нa oбeктитe, имeнaтa нa тeхничecкитe cпeциaлиcти, кoитo рaбoтят в тях, oбрaзoвaниeтo и квaлификaциятa им.

Лицaтa, кoитo рeмoнтирaт или пoддържaт aвтoмoбили бeз дa имaт рeгиcтрaция, пoдлeжaт нa глoбa oт 500 лв., глacят нaкaзaтeлни тeкcтoвe oт зaкoнa.

Значи ли това, че ако решим да си сменим гумата сами подлежим на санкция?

"Тази тема малко се преекспонира. Въобще няма такава идея да се глобяват тези, които си сменят гумата. Става въпрос за нещо друго. Ако се тръгне да се извършва ремонт на пътя, трябва да бъде извършен от хора, които разбират", коментира Малинка Бондаренко от Съюза на българските автомобилисти в "България сутрин".

Според бившия председател на Комисията по транспорт в Народното събрание Настимир Ананиев, проблемът е, че в текстовете не е уточнено каква е границата на собственото и какви манипулации по колата си ще можем да извършим сами и именно заради това опасността от глобата остава.

Друга от идеите, заложени в текстовете, е всеки автомобил да има технически паспорт, в който да се записва какви манипулации са извършвани, от кого и какви части са използвани.

"Регистрацията на сервизите и включването им в единнен регистър имаше за цел този технически паспорт да бъде воден и попълван от тях. Основната идея на законодателя е, че по този начин ще излязат сервизите от сивия сектор. Аз лично не съм много съгласна", обясни Бондаренко пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Ананиев, ако отидем в нерегламентиран сервиз няма да ни дадат 6-месечна гаранция, няма и да запишат какви части са използвани и това са едни от хубавите проблясъци в закона.

"Но не може един закон да задава повече въпроси отколкото отговори", категоричен бе той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
46
 
! Отговори
хах преди 4 години
*** работа. Кога ще ни казват и кога да спим и какво да ядем.
83
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АМи пътните помощи нямат много работа , защо пък да не ви вземат 50 кинта за една крушка или гума хахаха смях ... поне да взимаме немските доходи - там е така - като нещо стане звънкаш на ADAC и те спасяват - дори за крушка :)
82
0
 
49
 
! Отговори
тъп преди 4 години
а каруците кой ще ги поддържа, лично ТОЙ ли???
81
0
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ремонтирам колата си при приятел на баща ми, който ремонтира неговата кола от 20 години. До момента нямам нито една забележка към работата му, човекът е сериозен и отговорен, но не издава фактури. Така се случи, че имах проблем с колата, докато той беше в отпуска отидох в едни сервиз, който би фигурирал във въпросните списъци сумата, която ми поискаха за ремонта беше 600 лева, което ми се стори доста сериозна сума. Изчаках да се върне майстора и ми взе за същото 300 лева.
80
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един познат се оплаква зимата, че работа нямал, пари нямал, квартирата освободил... Миналата сряда го гледам - кара чисто ново Рено Меган РС 2019, кредит 40 бона взел. На празна плевня покрив й не трябва.
79
0
 
55
 
! Отговори
До 85 преди 4 години
Така е - продават новата кола без резервна гума, но можеш да си я купиш и да си имаш.
78
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
82.Като нямам пари,незначи че твойтакола не е окислено желязо и несеразпада.Що несе качиш на припиканамаршрутка да те лашка 100 км и дадишаш кокошките на съседа.Паркетнитепри паркета,народните при народа.Ниели сме виновни на костов,доган ,банкин.
77
0
 
51
 
! Отговори
Чудя се преди 4 години
Ако спукам гума в 9 часа вечерта на междуселски път по джанти ли да се прибирам? И не съм ли по-опасен по джанти вместо с резервна сменена от мен?
76
0
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОСТАВКА ВЕДНАГА БЕ! С какви глупости ни губите време?! Единственото нещо което народа иска е ОСТАВКА и то веднага!
75
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунистите се въдят като мишки и някой трябва да ги храни. Скоро нама да имаме право сами да се храним. Нали се сещате една лъжичка на теб пет на мен. Честито.
74
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей 82-ри индийски ***'ймун, ти да не мислиш, че не си овца, след като живееш в овчият обор България ? Селюш е по-добро нещо от овца като теб !
73
0
 
56
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Както е тръгнало в скоро време ще трябва да викаме електротехник да ни сменя изгорялата крушка в къщи, чудя се тези дето ни управляват полу и диоти ли са или полупроводници.
72
0
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гумите, които се сменят от нас се разболяват от афиканска чума по гумите. Затова смяна на гумите може да става само в специализираните сервизи на ГЕРБ за 50 лева на гума.
71
20
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе селюши стига сте писали глупости, като нямате пари няма да имате и автомобили.
70
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коментар вече 78 се отнася за коментар КККК вече 75, тези от тази медия трият и манипулират овцата !
69
0
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И сега, понеже не понасям съседа от долния етаж, ще ида да пусна донос срещу него, че тая неделя сам си ремонтираше колата! Ща види той! Течност за чистачки сам ще си налива, че и антифриз! Престъпник с престъпник!
68
0
 
34
 
! Отговори
До сър Джон преди 4 години
И най-неграмотната..., ако съдим по правописа ти.
67
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
78-ми, завършил си явно у-ще за трудноразсъждаващи и бавноразвиващи ! Какво ни мислят капиталистите не е важно, най-важното е как продажните ни политици ни продават на тях, като се съгласяват с всички техни капани ! Капиталистите нямат вина, че ние избираме само ***'оти и измамници !
66
11
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички неизправни коли да се спрат от движение и бракуват.Който не може да поддържа автомобил няма да има.Стига компромиси с живота и здравето на хората.
65
2
 
34
 
! Отговори
КККК преди 4 години
До КапиталистТи отивай при капиталистите, другите искаме в България да си останем, ама лошото е че капиталистите ни мислят тези въртели