Сменяме си гумата сами – глоба!? Ще се стигне ли до сериозни санкции?

СБА: Темата се преекспонира, санкциите няма да са толкова строги
8 авг 2019 14:15,
195

Нови текстове от законопроекта за пътните превозни средства предвиждат ограничение за дeйнocтитe пo рeмoнт и тeхничecкo oбcлужвaнe. Според проекта ремонтите на автомобилите ще мoжe дa ce извършaт oт физичecки или юридичecки лицa, рeгиcтрирaни и рaзпoлaгaщи c удocтoвeрeниe зa тaкaвa дeйнocт.

Зa вcичкитe тeзи лицa ДAИ щe cъздaвa, вoди и пoддържa рeгиcтър. В нeгo щe ce впиcвaт имeтo, aдрecа нa oбeктитe, имeнaтa нa тeхничecкитe cпeциaлиcти, кoитo рaбoтят в тях, oбрaзoвaниeтo и квaлификaциятa им.

Лицaтa, кoитo рeмoнтирaт или пoддържaт aвтoмoбили бeз дa имaт рeгиcтрaция, пoдлeжaт нa глoбa oт 500 лв., глacят нaкaзaтeлни тeкcтoвe oт зaкoнa.

Значи ли това, че ако решим да си сменим гумата сами подлежим на санкция?

"Тази тема малко се преекспонира. Въобще няма такава идея да се глобяват тези, които си сменят гумата. Става въпрос за нещо друго. Ако се тръгне да се извършва ремонт на пътя, трябва да бъде извършен от хора, които разбират", коментира Малинка Бондаренко от Съюза на българските автомобилисти в "България сутрин".

Според бившия председател на Комисията по транспорт в Народното събрание Настимир Ананиев, проблемът е, че в текстовете не е уточнено каква е границата на собственото и какви манипулации по колата си ще можем да извършим сами и именно заради това опасността от глобата остава.

Друга от идеите, заложени в текстовете, е всеки автомобил да има технически паспорт, в който да се записва какви манипулации са извършвани, от кого и какви части са използвани.

"Регистрацията на сервизите и включването им в единнен регистър имаше за цел този технически паспорт да бъде воден и попълван от тях. Основната идея на законодателя е, че по този начин ще излязат сервизите от сивия сектор. Аз лично не съм много съгласна", обясни Бондаренко пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Ананиев, ако отидем в нерегламентиран сервиз няма да ни дадат 6-месечна гаранция, няма и да запишат какви части са използвани и това са едни от хубавите проблясъци в закона.

"Но не може един закон да задава повече въпроси отколкото отговори", категоричен бе той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
56
 
! Отговори
Косьо преди 4 години
Абе деца управляващи, на какво си играете ?
103
0
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе що не си го натикате отзад цялото смешно правителство, аман от вас *** мръсни
102
0
 
57
 
! Отговори
Татул преди 4 години
До анонимен 85Комунистите си отидоха преди 30 години, Поколение и нещо от тогава минаха. От три мандата ни управлява ГЕРБ. Отдавна сме капиталисти, освен това живеем в демократична Европа и сме свободомислеща нация. Поне така мислех, допреди да взема да чета такива като теб. Стига с това комунистите. Комунистите тях отдавна ги няма, но за някои е удобно да се оправдават с тях.. Тук се зароди една нова грабителска власт с ваша помощ...
101
0
 
36
 
! Отговори
Тези заглавия... преди 4 години
... са тест за интелигентност. Ако дори и за миг си помислил, че това може да стане, вероятно си имал трудности със завършването на всеки клас след 5ти...
100
0
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А мога ли да си забърсвам задните части сам или трябва да платя на специалист?
99
7
 
31
 
! Отговори
Ую преди 4 години
Гледай колко умствено изостанали не са прочели статията ...
98
0
 
52
 
! Отговори
политици преди 4 години
Вместо да се занимават с реалните проблеми на страната,те се занимават с глупости!
97
0
 
53
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Другарю Борисов,тук един иска същата,като на немеца заплата,за да играе по немски правила!Ама той Другарю Борисов,работи срещу България.Той така ще подучи и другите да ИСКАТ и да спрат да ДАВАТ.....Този трябва да се "УДАРИ" ,според мен Другарю Борисов!!!
96
0
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както обикновено пак ще се правим на по-големи католици от папата. Значи в САЩ не е проблем 18-19 годишни хлапета да си човъркат сами по колите, че даже и сами да си сглобяват коли, но в България, ако не дай Боже, те хванат да правиш нещо по колата си, колкото и да е елементарно, ще те скъсат от глоби.
95
0
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другите избори пак си ги изберете...
94
0
 
46
 
! Отговори
еди кой си преди 4 години
Поредната идиотщина. Ако не обслужват нечии интереси би следвало да го направят като хората - т.е. всеки работник в сервиз трябва да премине курсове на обучение и да бъде сетифициран в областта в която ще извършва ремонти, за да може да бъде подведен под отговорност този, който му е дал правото да ремонтира при евентуален инцидент.
93
0
 
49
 
! Отговори
тъп преди 4 години
за каруците на разбрах как ще процедираме, онея тюфлеци не какват ли нещо и за това???:
92
0
 
81
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Германия било така, в Швеция било онака... алооооууу, като ми направите заплатата като заплатите в Германия, тогава ми обяснявайте как не е проблем за всяка дреболия да викам майстор. Да не мислите, че от хубаво българите сме станали "специалисти по всичко" и оправяме сами от колата до ютията?
91
3
 
51
 
! Отговори
тъп преди 4 години
плюс за излизане от ЕС и минус за...ааа...как беше...транс гендър нещо си
90
0
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обичам България, но все по-силно чувам зов откъм Терминал 2...
89
0
 
57
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Е добре де Другаря Борисов,колко сервиза смята да си построи та да покрие нуждите на тоя остарял автопарк в България?!
88
2
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ставате смешни гербери,не може да грабите така нагло народа.Революция ли искате? Нямам кола,но това вече на нищо не прилича.ЕС се оказва грабителски съюз.
87
0
 
34
 
! Отговори
Борис преди 4 години
До хахдо 1989 ни казваха.
86
0
 
47
 
! Отговори
койчо преди 4 години
хахаха смешници. И как ще ме разберат дали си ги сменям сам в гаража.. *** и клоуните , то пътища няма, всеки 3-ти с крадена книжка, те се хванали за гумите
85
0
 
48
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 4 години
"Всяко чудо за три дни, или до като б.б. е на власт, после всичко ще си дойде на мястото. Нали бяхме и сме ...нация техническа. Движението ...направи си сам... е наш, български патент. Спомнете си приказката за счупената кола и НЕВОЛЯТА !