Разхлажда, но…: Сладоледът без мляко и пълен с химия

В него има хидрогенирани мазнини, оцветители и емулгатори
9 авг 2019 08:16, Елка Василева
18
Разхлажда, но…: Сладоледът без мляко и пълен с химия
Снимка: архив, Reuters

Сладоледите от ниския и средния ценови клас, които се продават опаковани в търговската мрежа, са пълни с емулгатори, подсладители и сгъстители, а в тях често липсва един от основните продукти, заложени в рецептата – мляко.

След като „Активни потребители” обявиха, че в насипния сладолед, който продават в София, има бактерии – ешерихия коли, „Труд” направи проверка на сладоледите в търговските обекти в столицата.

Резултатите показаха, че най-честите вредни вещества, които търговците слагат в опакованите сладоледи, са хидрогенирани мазнини, оцветители, емулгатори, ароматизанти и стабилизанти.

Вместо мляко в евтините сладоледи слагат суроватки на прах и възстановено сухо обезмаслено мляко. За да сгъстят продукта обаче, те използват и модифицирани нишестета (Е1404, E1420, E1422, E1412, E1414, E1440, E1442, Е1450) и сгъстител гума гуар (Е412), някои от които са с неблагоприятно действие за организма ни.

В продуктите се откриват и хидрогенирани мазнини, които са заместители на растителните мазнини в десертите. Те се смятат за „отровата на 21 век” заради по-високата им температура на топене, което означава по-трудно разграждане на веществото в организма.

Сладоледите са пълни с няколко вида подсладители, в това число глюкоза и декстроза, а отделно от тях добавят и захар, с която често въглехидратите в сладоледа достигат над 40% от съдържанието на етикета.

Вместо екстракт от ванилия в десертите масово слагат етилванилин, който обаче не се използва в храните, идващи от другите страни-членки на ЕС.

Добавят и оцветители, по-често каротини, но се срещат и тартазин, и индиготин, които са доказани алергени.

При покупка на насипен сладолед в някои търговски обекти липсва изписан съставът на вложените продукти, което ни поставя под още по-голяма опасност да открием вредни съставки или алергени.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: сладолед
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, баба ми беше *** от Монтанско село, не и трябваха французи и Мастър шеф, за да открие сама руколата, охлювите, гъбите в гората и гълъбите в гладните години 90-те...
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То едно време като е излязла пластмасата е имало огърлици от пласмасови топчета и са били по-скъпи от истинските перли...Е, времето си каза думата..Сега са за левче,а другите си държат цената.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Просто четете какво пише на опаковката в ръцете ви ,а не по онлайн статиите...Не е по-трудно...И ще сте добре, и децата ви...
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
кой сладолед още се прави от прясно мляко посочете за да си копуваме.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом сте толкова информирани и знаете - ПРОСТО НЕ ЯЖТЕ! Какво се оплаквате? Хората продават, не ви карат насила да купувате. Правете си домашен като толкова разбирате влиянието на тези вещества върху организма. За тези, които искат нещо наистина да научат:1. Маслото също е предимно от наситени мазнини. Сигурно и масло не накусвате...2. Захарта е 100 пъти по опасна от всички останали хранителни добавки.3. Спрете да ползвате подобни онлайн медийки като източник на НАУЧНА информация.
12
0
 
7
 
! Отговори
ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА преди 4 години
Но защо има сметанов/смях/ сладолед, а няма млечен.Нали сметаната се прави от мляко/пак смях/ и е по -скъпа от млякото
11
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"пълен с химия"Ми водата дето я пиете всеки ден няма ли химия? Колкото и да я пречиствате, пак е н2о, химия. Въздуха е химия. Ако нямаше химия нямаше да сме тук! Кого искате да сплашите?
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Емулгатори и сгъстители?Ох боже мой, как може да има такива опасни неща в сладолед? Тези фирми искат сладоледите им да са твърди и да разтапят бавно, но може би хората искат точно обратното!
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"В него има хидрогенирани мазнини, оцветители и емулгатори" - дедo ми навремето не сядаше на масата без тези неща.-----------------Дядо ти затова е докарал до 100 години, за разлика от нас, които ще видиш докъде ще стигнем с тия ***, които ядем.
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е, че сме в ЕС. Те ще се погрижат за всичко, нема се плашите.
7
2
 
29
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
По време на "тъмният и човеконенавистен" социализъм,на много кръстовища в София имаше едни колички,в които имаше два хромирани контейнера заровени в сух лед,пълни с млечен сладолед.Сладоледа се продаваше във фунийка,или между две тънки вафлени корички.Винаги беше с един постоянен перфектен за децата вкус.Нямаше като сега разни видове,които се отличават един от друг само по броят на "Е"-тата и шарената картинка.Чудя се защо няма млечен сладолед.
6
6
 
16
 
! Отговори
Да преди 4 години
Какво ревете бе? Кой ви кара да си взимате от химията? Дом нямате ли си? Фризер нямате ли? Две ръце и малко мозък нямате ли?
5
0
 
17
 
! Отговори
Един преди 4 години
"В него има хидрогенирани мазнини, оцветители и емулгатори" - дедo ми навремето не сядаше на масата без тези неща.
4
1
 
26
 
! Отговори
госst преди 4 години
И какво ще последва от това,едно НИЩО,защото тези агенции само ЛАПАТ ПАРИ,а работа :ЗИРО.Разпространението на такива ХИМИИ в храните е УБИЙСТВО на народа,но по"хуманитарен и легален начин"!
3
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А БАБХ само от ликвидиране на българското животновъдство ли разбира. Ако не следят храните, да си подават оставките.
2
0
 
7
 
! Отговори
Св. Петър преди 4 години
като няма мляко, еж пасти,мамЕлке!
1
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На някои места в София има фризери с руски сладолед. Истински с много мляко и сметана. Аз си го вземам от плажа в Овча купел. Цената му е около 2/2.50 лева за опаковка.