Половината българи щракат на чалга, рокът вирее в големите градове

Най-много харесваме народно музика
18 авг 2019 09:35,
316
Половината българи щракат на чалга, рокът вирее в големите градове
Снимка: ТРЕНД

48% от българите харесват поп-полк, а народната музика има най-много слушатели. До този извод стигат от социологическата агенция "Тренд" в ново изследване на музикалните предпочитания на българите, поръчано от "24 часа".

Народната музика се слуша от най-голям дял – 26%. На второ място е попфолк/чалга – 21% и поп с 19%.

14% от българите слушат рок.

Кръшните ориенталски ритми са най-актуални сред младите. Преслава, Галена и сие се радват на най-голяма популярност сред хората на възраст между 18 и 29 г.

С увеличаването на възрастта обаче се променят и предпочитанията, които отиват към народната и поп музиката.

В малките населени места и селата хората предпочитат народната музика и попфолка, а живеещите в столицата и областните градове – поп и рок. 8% е делът на българите, които слушат естрада.

В най-голяма степен българите слушат музика вкъщи – 56%, в колата - 21%,  а 7% в ресторанти, кафета, барове, клубове, дискотеки.

Данните показват, че 43% от българите слушат музика всеки ден, а 27% няколко пъти в седмицата. Очаквано - младите слушат музика всеки ден в най-големи дялове, а с  с увеличаване на възрастта намалява делът на тези, които слушат ежедневно.

Радиото и телевизията са основните източници, от които българинът слуша музика – 35% от радио и 31% от телевизия. 11% слушат музика през телефона си. Младите между 18 и 29 г. основно слушат през мобилното си устройство.

Близо две трети от българите посочват, че ходят на концерти, докато цели 71% посочват, че не ходят. Живеещите в Столицата в най-голям дял ходят на концерти за сметка на живеещите в областни градове, малки населени места и села.

"Това, в голяма степен се дължи на факта, че в София хората имат повече опции и възможности да посещават концерти", коментират експертите.

За малко над половината от българите (56%), когато слушат музика водещото е мелодията, ритъмът, инструментът, докато за една трета водещи са съответно текстът, смисълът, посланията. Прави впечатление, че само за хората над 70 години е по-важен смисълът и текста, отколкото мелодията и ритъма.

Българските изпълнители са по-често слушани от чуждестранни такива. Малко повече от половината (56%) слушат най-често български изпълнители, докато 28% най-често слушат чуждестранни.

Близо половината (48%) от българите посочват, че харесват попфолк музиката, докато 41% посочват, че не я харесват. Тук отново се наблюдава, че младите симпатизират в по-голям дял на този жанр за сметка на по-възрастните. Две трети от живеещите в селата харесват попфолка, а в Столицата този дял е 44%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


316
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бг нар. музика е копие на турската. Чалгата е Б. източна музика с кратък текст касаещ, алкохол, дрога, автомобили, секс. Чалгата като текст не е по-различна от хипхопа, при хипхопа музиката е бийтове. Поп музиката е същата но текстовете са малко по-читави. Електронната музика е поп без вокали. Метъла, рока, блус, джаз имат общи корени, ако човек слуша едното обикновено слуша и другите. Остава класическата, мутирала от римски фолк и църковна.
214
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 257 Ти правеиш ли разлика между български народни песни и оня с песента за Сандокан с двата ножа или 6 без десет примерно????? Ти откачи ли, к'во ли?
213
13
 
15
 
! Отговори
До 251 от249 преди 4 години
Няма музика която не е хубава, не знам защо реши че ненавиждам чалгата, просто не ми е предпочитана, лично мен много ме кефи че хората напоследък харесва български народни танци, дори на сложните хора масово стават да ги играят. Което е уникално. И просто ти пълни българската душа.
212
4
 
9
 
! Отговори
от 253 преди 4 години
до 254 Жоро, мършичке, най- после да се съкгася с теб- това с дублажа на филми. Въпреки, че имаше навремето наши дубльори, които задминаваха оригиналния глас на актьора...Примерно комедийният филм "A Fine Mess" излъчена по БНТ 91-92 някъде. Най- великата комедия за мен с най- великия български дублаж!
211
5
 
11
 
! Отговори
От 249 преди 4 години
Но тенденция е и чалга любителите да учат сериозно английски не за да си слушат любимите парчета, а за да могат да работят за доходи, и към настоящия момент разлика е изравнена.Така че остава само въпроса, всеки да намери онази музика, която го мотивира да се бори с проблемите на живота.
210
2
 
50
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
Чалгата е за хора, които не гледат филми без дублаж защото ги мързи да четат субтитри. За съжаление ****отите в БГ са мнозинство Четящите и интелигентни хора често са обект на присмех точно от и*диоте, които искат да опошлят и принизят всички ценности
209
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 234 Жоро, кога искаш да те натъртя в банята? Кога? Казвай, мършичке!
208
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 238Изброените от теб стилове са за хора с определена ценностна система. Различна, но ценностнаПри чалгарите такава липсва...П.С. Аз слушам сам само класика. В компания мога да слушам всичко , освен гнусна, мазна чалгия...Слава Богу, тези, с които оформям компания - също
207
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 249 Стига простоии, бе Тате!Аз като не разбирам английски що ненавиждам чалгата ни, а слушам Куин, Ред Цепелин, Крис Риа, Скорпионс....?
206
8
 
17
 
! Отговори
the last man преди 4 години
ами то си е казано-когато на кофти човек му е хубаво-това е чалга...когато на хубав човек му е кофти-това е блус....
205
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не мисля, че има значение каква музика слуша човек, важното е музиката да му помага да се справи с всекиневния стрест.Да поради българската действителност рок любителите имат по високи доходи от чалга любителите, но това не се дължи на музиката, а на английския, просто добрия английски им вдигна заплатите, просто работодателите оценяват това високо.
204
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако още не сте разбрали, културата ви определя мисленето, а от там и битието. Докато се делите на такива и онакива, докато нямате широк поглед и богата култура, няма да мръднете на никъде и ще живеете все така мизерно. А културните ценности трябва да се търсят и оценяват независимо от всякакви политически условности.
203
1
 
17
 
! Отговори
хммм преди 4 години
Днeсбг кого сте използвали за това проучване собствения си персонал ли?
202
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 238 Харесваш всякаква музика? Значи харесваш и песните на Азис в това число, въпреки че не спомена самият ти чалга???Върви се гръмни, брат!
201
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 244:Toва са големите музиканти според няакои хора, които са ги наложили. Реално за истински добрите и талантливите все по-рядко се говори по политически причини.
200
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В световен мащаб големите музиканти са Боб Марли, Тупак Шакур, Еминем, Майкъл Джексън, Дайър Стрейтс, Рейнбоу, Уайтснейк, ЗЗ Топ, Пинк Флойд, Куин, Лед Цепелин, Ролинг Стоунс, Линкин Парк, Ханс Цимер, Джон Уилямс, Томас Нюман, Еньо Мориконе, Джони Кеш, Елвис Пресли, Бийтълс, Павароти, Вагнер, Бетовен, Бах, Моцарт, Щраус, Чайковски и т.н. Пропускам още хора, но не мога да се сетя всичките.
199
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко, на което се въртят гюбеци, е чалга - музика, създадена да деби.лизира хората. Поп музиката, рапът и хип-хопът у нас не са по-различни - с какво музиката напр на Криско е по-стойностна от тази на Азис?! В бг всичко е чалга с някои изключения - Атила, Керанов, Ъпсурт от по-новите, от по-старите ФСБ, Тангра, БТР, Сигнал, Пиф и т.н.
198
8
 
10
 
! Отговори
От България преди 4 години
Гледам, че някакви ни пишат от американската. Ама какво ли работят, ако наистина са там, че да ни пишат в пет сутринта в неделя? Нощната смяна на паркинга? И за тоя "от Маями" - пише се пОмия.
197
4
 
26
 
! Отговори
До Boy преди 4 години
До 90 те години на миналия век у нас нямаше такава музика Чалга нито пък Чалготеки С появата на силовите групировки създадени от червената мафия .се появиха и първите чалга певици и чалготеки финансирани от тях.Причината беше че повечето мафиоти бяха от София ,Шопско, и Македонския край а е извесно че хората от тези области слушат с удоволствие Сръбска чалга.Исперирани от това създадоха и у нас подобни певици Които имитираха сръбската чалга с български текст ,отровиха две поколения млади хора
196
22
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото жалка картинка са изпадналите ментално чалгаджии, толкова и жалка са крайните хард рокаджии. Неадекватни фанатици откъм ценностна система, защото, виждаш ли "моята музика е най-добрата". Аз харесвам всякаква музика. Рок, поп, класическа, джаз и т.н.. Говоря като човек с петцифрена заплата малко над 30 години със семейство и детенце. Плащам си данъците до стотинка и съм много, много по-полезен на обществото, отколкото крайните музикални фанатици- било то рапъри, метали, чалгаджии. Лентяи.