6000 лв.- лечението на алкохолик, заклетите пиячи - половин милион

Баячки и екстрасенси подбиват цената, взимат на око по 1000 - 2000 лв.
110
6000 лв.- лечението на алкохолик, заклетите пиячи - половин милион
Снимка: Pixabay

Частни клиники искат по 3000 евро или 6000 лв. за лечение на алкохолизъм и наркотични зависимости. Такава е цената в едно от лечебните заведения край морето. В нея се калкулира едномесечна терапия, с включено семейството на пациента, което да му оказва подкрепа в лечението, установи проверка на "Монитор".

Лечението може да бъде и по-евтино в зависимост от степента на алкохолната зависимост, както и избраната терапия, по преценка на лекаря.

В една от популярните клиники пакетът за 7 дни, включващ изчистване на организма, поставяне на имплант срещу пиенето, консултации и наблюдение, както и пълен пансион, струва 900 евро. За двуседмичен престой цената е 1600 евро. За 28 дни се броят 3000 евро. Същата е цената и за 30 дни. Лекари поясниха, че цената зависи още от вида на препарата, който се имплантира, фирмата производител и срока на действие.

В Държавната психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолни зависимости в столичния квартал "Суходол" престоят, всички процедури, психиатрична помощ и медикаментозно лечение са безплатни. Там обаче от близо десет години не се прилага подкожно имплантиране на медикамент, който се предпочита от повечето зависими. Той е на основата на веществото налтрексон и се рекламира като ефективен за продължително лечение, по-голямата част от което ще мине извън клиниката. Във вид на имплант веществото действа постепенно. Когато е в човешкото тяло, при употребата на наркотици или алкохол то блокира наркотическите аналгетици. В резултат опиоидите не оказват характерното си въздействие. Така приемът на алкохол и наркотици става безсмислен, тъй като човек не усеща ефекта от тях.

Много по-евтино за "лечение" взимат баячки и екстрасенси. За разваляне на магия за пристрастяване към пиячката те искат между 1000 и 2000 лева, като заковават цената на око според благосъстоянието на човека и неговите близки.

"В световен аспект е прието, че 7 години без алкохол след терапията означават пълно излекуване от зависимостта", каза доц. Соня Тотева – до неотдавна директор на Държавната психиатрична болница по наркомании и алкохолни зависимости.

Оказва се обаче, че независимо от широко рекламираните терапии, не е ясно колко ефективни са те.

"Проучване на успеваемостта на лечението на алкохолизма в България не се прави и скоро няма да се прави, категоричен беше пред "Монитор" д-р Александър Канчелов, психиатър и един от водещите специалист в лечението на тази зависимост, и собственик на специализирана клиника. - Такова проучване е необходимо и трябва да бъде част от национална политика и Национална стратегия против алкохолните зависимости. Към момента такава няма, няма и податки, че някой има намерение да разработи", допълни д-р Канчелов.

По думите му българската държава е абдикирала от този проблем, а здравните власти се държат така, сякаш не съществува. В подкрепа на думите си той посочи факта, че от близо четири години няма и национален консултант по алкохолни и наркозависимости. Такава до 2015 г. беше проф. Соня Тотева. Д-р Александър Канчелов определи проблема пиене като по-голям от този, свързан с приемането на наркотици.

"Той е десет пъти по-голям, отколкото този с наркозависимите, каза той. Обикновено един пиещ засяга с поведението си осем други – колеги, семейството, познати", допълни специалистът.

Независимо че не е правено национално проучване за хората, зависими от алкохола в България, приема се, че е от 3,5 до 5 процента. По данни от 2014 г., събирани във връзка с проект към тази дата

у нас алкохолно зависимите са били близо 500 000 души

Д-р Канчелов обаче е категоричен, че тежко пристрастените са около 350 000. Лекарската му практика показва, че съотношението им към наркозависимите е 10:1.

Оказва се, че в страната няма и достатъчно психиатри – специализирали в областта на лечението на зависимости. По думите на доц. Тотева към момента у нас тези специалисти са около десетина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Литър водка на ден всеки ден? Ти си извънземен.
18
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 11 Каква болест, бе? Дядо ми дето пиеше по една чаша домашно вино на ден...където даже такава доза домашно вино го дават за полезно, умря от инфаркт . Здарв прав човек на 69 докато изкарваше козите сутринта падна и умря на пътя за секунди. А прадядо ми дето локаше домашна ракия по 200 даже някой път и 300 грама на ден умря на 81 години. Къде отива твоята логика тогава, че който пиел повече той по- рано умирал?
17
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ГoшуБрей.Има активни хора и по на 100 години.Голяма работа като не правиш секс-можеш да правиш разходки,да посещаваш интересни места,да помагаш на деца и внуци.Има такива хора,ама не познавам нито един поркач в добро здраве над 80 години.То рядко и доживяват дотолкова пияниците.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТЕ ЗА ТВА РУСНАЦИТЕ НЕ РЕШАВАТ ПРОБЛЕМА - НЯМАТ КИНТИ)))::
15
8
 
15
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
Така че всичко е до воля, да не ми говорят лекарите. До номер 11А защо ти е да живееш повече от 80 години, то и повече от 70 няма смисъл де. Не можеш да се влюбваш, в теб да се влюбват, да правиш секс, да купонясваш, да флиртуваш, да бачкаш дори не можеш. Само вегетираш като зеленчук и се радваш, ако веднъж в годината се сетят внуците за теб на рождения ти ден. Ай сиктир. Най-голямото ти забавление е да говориш за политика на пейката пред блока с другите пенсии и да заклеймяваш младите
14
5
 
9
 
! Отговори
Лечение в Суходол преди 4 години
Не е безплатно, плащаме го всички ние. Парите са от нашите осигуровки на трудови хора, а пияницата може да е безделник без нито един ден трудов стаж в живота му и без да е платил дори лев данък на държавата.Редно е лечението на такива зависимости да се заплаща. Той си правил кефа, после други да плащат, за да не се поболее и да не си иде рано от този свят поради пиянство. Щото е много ценен!Ако няма собствени пари, след като го лекуват после да работи - ако трябва и принудително, за да си изпл
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А тоя,който е умрял на 69 години, е щял да умре много по-рано ако е пиел по 200 грама ракия на ден.
12
4
 
14
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
...е на 90% алкохолик. Това всяка вечер да пиеш ракия със салата след работа, понякога до половин литър си е чиста проба битов алкохолизъм. Да питат някой лекар ако не ми вярват. И това всеки ден, нон-стоп. Аз ракия не пия, камо ли със салата и никога вечер. Вечерта е за забавления, не да се налющиш пред телевизора
11
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 8Ако човек е предразположен да боледува,може да умре и на 30 години.Въпросът е ,че алкохолът се отразява негативно на здрави хора.Тоя дето е умрял на 80 години е щял да живее много повече,ако не е пиел алкохол.
10
7
 
3
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
...но това не значи, че съм отказал алкохола. Като ми е кеф или има повод мога пак да се нагърмя като за световно...В Испания като бях преди години не лизнах цяла година, после се прибрах и не пих още една. Капка не слагах в устата, даже и бира. И после лека-полека пак си почнах да си пoркам. Редувам периоди в които много пия с такива, когато почти не пия. Никога не залитам в крайности - от пълен 100% трезвеник, до тотален алкохолик, дето всеки ден пие. А личните ми наблюдения са, че българина..
9
8
 
7
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
"В световен аспект е прието, че 7 години без алкохол след терапията означават пълно излекуване от зависимостта"---Абсолютни тъпотии. Аз примерно цяла година, всеки ден без изключение съм пил по 1 литър водка, понякога и отгоре. Ставах в 9 часа и започвах и до към 18 часа вече приключвах литъра и посещението при ескорта, защото аз ходех при тях сутрин от 11 до 18 и си порках освен другото. После тръгнах да свалям нормални жени, и сега си паднах много по една, заради която не пия по 10 дни нищо
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
do 6 Ами исках да ти кажа, че дядо ми умря на 69 години, а пиеше по чаша вино на ден...много по- малко от баща си като промили в кръвта. Според твоята логика трябваше да живее поне 90 години с тоя прием на алкохол, нали? Само че живя 12 години по-малко от баща си.
7
1
 
10
 
! Отговори
Ами преди 4 години
6000 лв : 30 дни = 200 лв/денНе е чак толкова скъпо, все пак приличен хотел струва поне 80-90 лв/ден нощувка и закуска, а тук за 200 лв/ден 24 часа медицински екип - лекар през деня и мед сестра през нощта, три хранения дневно, лекарства, изследвания.Разбира се, най-добре е човек изобщо да не се сблъсква тоя проблем.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 5Там е работата,че ако не е пиел по 200 грама ракия, прадядо ти е можел да живее още много години.Моят дядо умря на 90 години и не беше близвал алкохол.Можеше да живее и до 100,ама падна от колелото,счупи си тазът,залежа се и умря.
5
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прадядо ми на 81 години умря и пиеше по 200 грама домашнярка, а неговият син (дядо ми) най много по чаша вино на ден или една бира и умря от инсулт на 69. Тъй че яжте ,пийте и си носете парцалите. Колкото и да се пазиш за горе ред няма.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя на снимката дето нагъва бира, ако е алкохолик, то аз съм космонавт! По скоро ми мяза на наркоман. Да бяхте сложили застатията снимка някой който нагъва шише водка, бре!
3
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до Бай,виж са, проблема в 99 процента е улавата жена. Повечето мъже пият заради улавите си жени, щото на много хора им е писнало от работа и всичко и после се прибират вкъщи и там улавите жени ги довършват, после алкохолици, биячи и прочее. Ако имаш улава жена, бягай и ше се оправиш.
2
1
 
6
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Евтаназията е по-евтина и 100% доказано ефективна.
1
1
 
16
 
! Отговори
Бай Евстати преди 4 години
не съм го чел но ако вярвате на баячи, шамани, врачки, гадателки и други лечителки със свръхестетствени сили.еми колкото и да ви одрусат си го заслужавате.разберете го тованяма хора дето с по 1 пасен или малко светена вода да оправят каквото и да било освен ако проблема не ви е че сте жаденняма и вълшебни масла и градински билки дето лекуват рак, спин, паркинсон и други за който съвременната медицина е безпомощна