Румен Радев: Трябва да преодолеем демографската криза

Високия процент на деца, застрашени от бедност, е предизвикателство
11 сеп 2019 17:22, Нели Христова
66
Румен Радев: Трябва да преодолеем демографската криза
Снимка: Булфото

Семейството е най-добрата и незаменима среда за отглеждане и възпитаване на децата. Това е заявил държавният глава Румен Радев на среща на "Дондуков" 2 с представителя на УНИЦЕФ за България д-р Джейн Муита, цитиран в съобщение от прессекретариата на президента.

Двамата са били единодушни, че усилията на институциите следва да се фокусират върху оказването на подкрепа за родителите, подобряване на социалната среда, повишаване на доходите и подобряване достъпа до здравеопазване и образование.

Децата са нашето бъдеще и България трябва да пристъпи към преодоляване на демографската криза, като насърчи отговорното родителство, отглеждане на децата в семейството и намаляване броя на изоставянията, е посочил още Румен Радев. Държавният глава е определил като предизвикателство за България и високия процент на деца, застрашени от бедност и необхванати от образователната система, което налага извеждането на тези проблеми като приоритет на държавната политика.

Д-р Джейн Муита е подчертала приноса на България в рамките на УНИЦЕФ за прилагане на политиките на международната организация, насочени към развитието на децата и ефективното спазване на техните права. Тя е призовала за още по-активни действия и диалог с младите хора у нас, на които предстои да станат родители. Въпреки демографската криза, страната ни е сред европейските държави с най-висок процент на млади родители, много от които са без образование и остават изолирани от програмите за образование, обучение и придобиване на професионални умения. Джейн Муита е отбелязала и значението на усилията за пълноценна образователна интеграция и социализацията на децата с увреждания.

Обща е била оценката, че България е постигнала съществен напредък в деинституционализацията и връщането на децата в семейна среда - от началото на този процес досега десет пъти е намалял броят на деца, отглеждани в специализирани институции, като се очаква той да приключи предсрочно през следващата година.

По време на срещата Румен Радев е посочил и приноса на двете инициативи на президентската институция - "Българската Коледа" и "Подкрепи една мечта" за оказване на подкрепа за лечението на болни деца в България и за социалната интеграция на деца и младежи, лишени от родителска грижа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
11
 
3
 
! Отговори
Паулу куелю преди 4 години
Приемайте бежанците от Африка и Азия и им давайте бели българки за жени, за да се оправи икономиката и да спасим държавата
19
2
 
5
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Какво нормално има в мaфиотскатa *** ?!
18
10
 
10
 
! Отговори
Румен Радев Ветото преди 4 години
Водата е топла, небето е синьо, земята е твърда, трябва да се храним, трябва да пием вода, нужно е да дишаме чист въздух, кръгът е кръгъл!Няма по -голям б3дарник от тоя клепоух нищоправец!ОСТАВКА НА КРЕМЪЛСКАТА СЛУГА, ПРОДАЖНИК, ПРЕДАТЕЛ РУМЕН РАДЕВ!
17
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 18А ти като знаеш граматиката колко деца имаш?
16
6
 
14
 
! Отговори
не е за вярване преди 4 години
Бря, кауня бил много умен, ами той откри топлата вода." Семейството е най-добрата среда за отглеждане и възпитаване на децата." Ами ти бе, какво направи, защо не осигури тая среда на твойте деца, сега акъл даваш? Празнодумец, празноглавец.
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И теб явно са те оДрязали по граматика, щом така пишеш.....
14
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ГРАД КОЗЛОДУЙСтарае се много.Даже се изпотява от старание понякога.
13
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това за децата да го каже на деса, да види как ще го одреже.
12
8
 
7
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
ГОСПОДИН РАДЕВ СЕ СТАРАЕ НО НЯКОЙ МУ ПОДЛИВАТ ВОДАТА В МЕЛНИЦАТА
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти с фалшивия ник, не се изказвай за нас и вместо нас, а си върви в Африка и Азия като са ти много мили онези като тебе!
10
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Той се старае, но правомощията му като президент са ограничени и точно определени от законите. Обществото също трябва да извоюва обратно отнетите му права от правителството и да търси сметка защо ни налагат най-вредните и мерзки неща като *** и отнемане на децата от ридителите им.
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С такава икономика, култура и социално осигуряване, ще я преодолеем на мук.Вече няколко човека ми казват, че има жени, които си плащат за да раждат в чужбина...
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 5Никой вече не ти де връзва на жалките опити за тролене. Този същия копи-пейст го пускаш от години в най-различни сайтове.
7
2
 
7
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Румката личен пример ще даде ли?"Да отглеждаш топлокръвни означава да сгряваш за своя сметка световното пространство!"Ваш: Валтер Нернст
6
1
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Трябва, но е късно вече.
5
10
 
11
 
! Отговори
Радев-празнодумец преди 4 години
Радев е празнодумец храбър. Празни приказки, безмислени пожелания в комунистически стил другари дайте да дадем и след 3 години президенстване (празнодумстване) няма нищо полезно и смислено свършено от него за България. Вместо да вървим напред избрахме най-слаабият президент досега и се връщаме много назад към времената на бай-Тошо. Много жалко...
4
18
 
4
 
! Отговори
Паулу куелю преди 4 години
Приемайте бежанците от Африка и Азия и им давайте дъщерите си за жени. Единственият начин да се оправим икономически и демографски е като приемем няколко милиона мигранти от Африка и Азия, само така има шанс да живне малко тая умряла територия
3
8
 
9
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Предишния президент Плевнелиев я преодолява !Има четириДеца!
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, но с Българи, които обичат България!
1
4
 
9
 
! Отговори
то много лесно преди 4 години
"Дайте,другари,да дадеТЕ!"

Спонсорирани публикации