Ананиев: Медсестрите искат заплати над тези на лекарите

Те ще доведат до напрежение в гилдията
18 сеп 2019 11:23,
72
Ананиев: Медсестрите искат заплати над тези на лекарите
Снимка: архив, Булфото

Искането на медицинските сестри за възнаграждение в размер на две минимални работни заплати ще надхвърли основната заплата на лекарите, които работят в болниците, заяви здравният министър Кирил Ананиев.

Според него такова развитие може да доведе до напрежение между гилдиите на здравните работници.

Работата на министъра на здравеопазването е да създаде условия отпусканите от министерството средства да се разпределят справедливо в болничните заведения, а не да увеличава заплатите, посочи Ананиев пред bTV.

Още по темата

Медицинските сестри трябва да отправят своите искания към ръководствата на болниците, с които са сключили трудови договори и са техни работодатели“, заяви Ананиев и беше категоричен, че това не е „прехвърляне на топката”, както го обвиняват някои от протестиращите здравни работници.

Той коментира усвояването на отпуснатите 86 милиона лева.

„36 млн. лв., отпуснати от правителството, отидоха за лечение на заболявания, които са извън задължителното здравно осигуряване. Тук е финансирането на спешната помощ, белодробните и психиятричните болници, както и тези, които се намират на труднодостъпни места“, обясни министърът.

Отделно Националната здравна осигурителна каса отвори своя резерв и предостави 50 млн. лв. за увеличаване цените на над 120 клинични пътеки.

„Всички тези пари постъпват в здравната система. Такова извънредно увеличение на сектора не е имало досега. Казвам „на сектора“, а не по сметките на медицинския персонал“, подчерта Ананиев.

Във връзка със започващите днес безсрочни протести на пациенти, нуждаещи се от белодробна трансплантация, здравният министър коментира, че всички трансплантационни центрове в Европа отказват да извършват трансплантации на чужди граждани, тъй като няма трупни донори.

„Добрата новина е, че направих предложение за промяна на Наредба 2, която регламентира финансирането на редица заболявания извън задължителното здравно осигуряване, включително и трансплантациите. Това ще даде възможност на нуждаещите се да могат да бъдат оперирани в трансплантационни центрове извън Европа – в САЩ, Русия, Украйна и Китай”, разкри министър Ананиев.

Неговата надежда е, че промяната ще мине обществено обсъждане и до две седмици ще бъде реалност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
47
 
! Отговори
АнтиГЕРБ преди 4 години
Смятайте какви тогава са заплатите на лекарите! Депутатите-*** без никакво образование и реални опит и умения с по няколко хилки, а лекарите след над 7 години учене за какви пари работят?
44
5
 
35
 
! Отговори
И БЕЗ СЕСТРИ преди 4 години
И АНАНИЕВ ЗА НИЩО НЕ СТАВА.ЛЕКАРИТЕ МАСОВО НАПУСКАТ БЪЛГАРИЯ - ОСТАВАТ САМО ХОРА ПРЕД ПЕНСИЯ.СЕГА Е РЕД ЗА МАСОВА ЕМИГРАЦИЯ НА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ.ТЕ ОТДАВНА СА ДЕФИЦИТНИ - КОЯ ИСКА ДА СЛЕДВА 4 (ЧЕТИРИ ) ГОДИНИ ЗА СЕСТРА СЛЕД КАТО ЛЕКАР СЕ ДИПЛОМИРА ЗА 6 (ШЕСТ) ГОДИНИ - И КАК ДА ОСТАНЕ В БЪЛГАРИЯ СЛЕД КАТО:1 ШОФЬОР НА АВТОБУС ПОЛУЧАВА ЗАПЛАТА РАВНА НА ЗАПЛАТИТЕ НА 2 ( ДВАМА) ЛЕКААРИСОЦИАЛИЗЪМА СИ ОТИДЕ - ПРИНЦИПЪТ ЗА НИСКИ ЗАПЛАТИ НА ВИШИСТИТЕ ОСТАНА.САМО ЧЕ ВРЕМЕНАТА ВЕЧЕ СА ДРУГИ
43
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този "човек" заедно със "синдикатите" сключиха нов Колективен Трудов Договор в отрасъл Здравеопазване, който не се прилага и спазва ни най-малко от никой ръководител и от синдикатите включително и от този МИНИСТЪР в тази "държава". Този министър трябва да се скрие и да не се показва пред обществото никога, ако има някаква чест и достойнство или е обикновен ...
42
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами то навсякъде в бюджетна сфера е подобно. Предполага се, че лекарите могат да имат и други доходи. В сферата на образованието университетските преподаватели често са с по-ниски заплати от учителите. Предполага се, че имат други доходи. Учените в БАН са с мизерни заплати, сравними с тези на чистачките в същите институти. Предполага се, че имат доходи от проекти. Спрете да предполагате и направете заплатите в изброените сектори нормални и отговарящи на квалификацията на хората!
41
5
 
4
 
! Отговори
Помня преди 4 години
До Анонимен 33 И на този кардиолог трябва да се вдигне заплатата. Не може да има равенство.Едно време всички взимаха по 250-260 лева и никой не смееше да гъкне, че ще има : А де..! А де..!
40
5
 
14
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Проблемът не е само Български, а на целия Западен свят. Химико-фармацевтичната "медицина" просто е индустрия- инструмент в ръцете на масоно-ционистките елити (заедно с нефтената, военно-промишлената и банковите лихварски кабали на Ротшилд). Народа трябва да разбере, че химикофармацевтичния кабал не прави пари от 2 вида хора - мъртви и здрави. Затова целта му е всички да са някъде по средата! Истината е в самообразование, здравословно хранене, игнориране на 100% от платените реклами на "храна"!
39
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ах ти,шушумиго дърта не били работа на министъра да вдига заплатите на сестрите! А каква е вашата работа? Най вероятно да прокарате "модели"в здравеопазването посредством които да насочите общественият ресурс за здраве в ръцете на Донев и Сие червени крадци!
38
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗА 4 ДНИ ПРЕСТОЙ В ЧАСТНА КЛИНИКА ВИДЯХ САМО 2 СЕСТРИ. ЗНАЧИ СМЕНИТЕ ИМ СА УЖАСНИ. И АКО ПОЛУЧАВАТ Е ЗАПЛАТИ ТАМ, ТО ....
37
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо има хора ако изобщо могат да се нарекат хора които непрекъснато се правят на луди а нас на ***. Оставка изчадие адово.
36
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще ядем, ще се лекуваме и дишаме асфалт.На ГЕРБ образование, здравеопазване култура не й трябват. Важно е магистрали да има и герберски фирми да строят всичко. Нищо не може да искаме от нискообразовани и нискоморални управляващи.
35
2
 
12
 
! Отговори
Нани преди 4 години
Ананинанинанинаниев
34
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те лекарите могат да си направят частна практика . Повечето взимат добри пари , може би има и такива с ниски , но защо те не протестират , може би са доволни ? Те продавачките взимат повече , тогава защо една сестра би работила работата си ? Повечето са на по две места , ако не бяха щеше да се търсят още повече...
33
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега със самостоятелната практика на сестрите ще има масово биене на инжекции по Здравна каса. Ще изкарват повече от Пазарджишкия мутролекар и ще карат само черни джипове мерцедес хибрид.
32
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лекари много, сестри няма. Пазарната икономика не се интересува кой какъв е. През социализма работниците получаваха повече от своите началници на бюро.
31
5
 
22
 
! Отговори
джаич преди 4 години
Аз съм офталмолог и ще излекувам чичо Киро Ананиев от тежката му морална слепота и ментална инсуфициенция посредством операцията на д-р Кеворкян и модификацията на парамедик Кайкчиян от Еревански Мед. Университет . Вервайте ми ! Търпението ми се изчерпва !
30
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заплатите и на сестрите, и на лекарите са вдигнати, след като наскоро пишеше в пресата, че някакъв лекар в принициална болница е взимал по 57 000 /петдесет и седем хиляди/ лева месечно. *** го стигай ......
29
3
 
41
 
! Отговори
Дирижабъл преди 4 години
Настройват сестрите срещу лекарите, а лекарите срещу народа. Истината е, че добрите хора страдат, а лошите живеят на макс в България. Всички политици са лоши!
28
6
 
27
 
! Отговори
odpo преди 4 години
Дърт Комунист... Ето този ужасен човек ще вкара България в най-огромната беля. Да няма кой да ни лекува.
27
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей, Резил, чести си слюнката от джуките в края, когато даваш интервюта, че щях да повърна сутринта. Противен гробар
26
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заплати под 2000 лева са мизерни заплати.