Кой да плаща за болничните? Бизнесът иска: До 3 дни без пари!

Злоупотребите трябвало да се криминализират, контролът да се засили
Обновена: 19 сеп 2019 11:19 | 19 сеп 2019 11:15, Камелия Цветанова
499
Кой да плаща за болничните? Бизнесът иска: До 3 дни без пари!
Снимка: Pixabay

Злоупотребите с болничните листове налагат промяна в системата, настоява бизнесът.

"Първите 3 болнични дни реално не ги плаща работодателят, както е по закон, а съвестните работници, които се трудят, вместо тези които се правят на болни", коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев пред bTV.

Още по темата
Според него не във всички случаи е така, но феноменът расте.

Той посочи, че у нас средно се взимат между 9 и 10 болнични дни, докато в съседни страни броят е много по-малък. Като пример Велев посочи Турция, където средно болничните дни са 3.

Освен това заяви, че на година се изплащат и допълнителни 5 млн. лв. от предприятията, без да се имат предвид изплащанията от НОИ.

Велев заяви, че злоупотребите с болничните листове растат.

Според него законодателството е направено така, че да стимулира масови кражби и корупция.

Като ефективна мярка той обясни, че в повечето европейски страни има т.нар. дни на изчакване, при които обезщетението е много по-малко, а в някои случаи то подлежи и на данъчно облагане.

Специалистът подчерта, че според официална статистика за последните 3 г. в страната има около 3 300 отменени болнични листове.

Д-р Николай Брънзалов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари  изтъкна, че бизнесът не страда заради лекарите.

Той обясни, че работата на медицинските лица е да прегледат пациента и да го върнат възможно най-бързо на работа. По думите му е много трудно да се докаже, че човек не е болен, а за времето, в което е отсъствал, лекарят е задължен да издаде съответните документи.

Брънзалов каза, че ако има злоупотреби и лоши практики, то би следвало те да подлежат на наказателна отговорност.

"Ние като лекари не защитаваме лоши практики”, допълни още той.

Според него е важно да се направи статистика за това колко болнични дни са отпуснати по отделните пера на заведенията, колко души са хоспитализирани и колко време им е дадено за възстановяване.

Той заяви, че Българският лекарски съюз иска среща с бизнеса, за да обсъдят проблемните точки.

Икономическият експерт Мика Зайкова категорично се обяви против спирането на плащане при болест. По думите ѝ това е "нечовешко и незаконно”.

Тя подчерта, че злоупотреби с болнични дни и средства трябва да бъде криминализирано. Освен това е нужно
въвеждането на строг и ефективен контрол от страна на здравното и трудовото министерства.

Според експерта обезщетението трябва да се плаща, но не и от бизнеса.

По думите ѝ това е било временна антикризисна мярка, която законодателството е превърнало в постоянна, за да спаси някои институции от фалит.

Зайкова изтъкна, че броят на хората, които наистина страдат от различни заболявания е много по-голям от тези, които не са, но не присъстват на работното място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


499
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
407
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАз не говоря за себе си,казвам че имам познати които нямат пари дори да емигрират.Иначе аз си мърдам.
406
9
 
0
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
Кесарево то на кесаряА божието богу.Аспирина и ваксините за от сатаната.А от народа се иска само труд и смирение.
405
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БогомилБрат ... добре ли си уе? Нещо водичка? Аспирин? Май блед ми се струваш? Да не да имаш температурка?
404
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 666Ааа, няма мърден? А преди да се надъниш там, не мърдаше ли?
403
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 415Да, обаче ако наемеш заместник, за периода, то после си спестяваш заплата му от таксите. Сега, ако не се вземе временен работник е малко куцо, за работодатлея.Има и застраховки, които ще покрият щетата. В България?
402
0
 
4
 
! Отговори
666 преди 4 години
До АнонименПрав си че от нас зависи, обаче е сложно.Има хора които зависят от чорбаджиите и няма мърдане
401
6
 
5
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
Дай на богатия още злато.Дай Господи на бедния още бедност Дай ни още страдания и мъка .Дай ни Господи още изпитания Да докажем своята вярност .
400
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как кой? Естествено че ти и твоите Ц'ървени "дружки"
399
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 666Ми не точно брат ... И виж - никой не те кара, да работиш там. Ти, вчера си си замъкнал здмина, сега си взел надника и са ти длъжни? Ами ако ги нямаше, нали и това нямаше да вземеш? Стегни се малко, направи нещо свое и промени системата! успех :)
398
8
 
0
 
! Отговори
комунист преди 4 години
На вссекимо според потребностите.От всесекимо вземи според възможностите.И шефа да знаете винаги има право.Не гледай в канчето на стария
397
0
 
20
 
! Отговори
666 преди 4 години
бизнес ли, бизнесмени ли, неее буржоа буржуазия,това е сега в бг, такъв е бил и преди 1944г, затова и много хора са били повярвали в идеята на комунизма, защото им е било писнало от господа буржоата
396
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
....Като ефективна мярка той обясни, че в повечето европейски страни има т.нар. дни на изчакване, при които обезщетението е много по-малко, а в някои случаи то подлежи и на данъчно облагане.....................................................В Германия първите щест (6!!!) седмици се плащат от работодателя.Ако има продължение от началото на седмата седмица се заплаща от здр. каса на 70%.Кви изчаквания,кви пет лева!?!?!?!Заради двойното осчетоводяване всички си плащаме болничните САМИ!!!
395
5
 
0
 
! Отговори
Йода преди 4 години
Бизнес а да знае че три дена без пари не ни плашат. Ния цял живот без пари работим.И ако някой ни увеличи заплатите е сатана и съблазнител . Вярваме в Бога . Всичко материално е на дявола. Тялото трябва да страда защото е дело на сатаната.
394
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма справедливост и няма синдикат който да ни пази.
393
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На това червеното бичме има ли нещо което да не му пречи! То не бяха майките,то не беше класът,то не бяха болничните,то не бяха кризите!Ще излезе вярна приказката на крив"червен" .ой и вълната му пречи!
392
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работещи бедни и работещи възрастни. Какво очакват кожодерите? Болни са българите и болни се влачат на работа. Назначени на половин работен ден и половин заплата, работят по 12 часа..., с фалшиви осемчасови договори и петдневна работна седмица, работят 6 дни по 9 часа...на минимална заплата, официално, и по някой лев отгоре... Но тези неща устройват "бизнеса" и проблем са болничните, които се обявяват за фалшиви, проблем са инвалидите, които се доубиват с ненормално жестокото и цинично отношение
391
0
 
12
 
! Отговори
спартак преди 4 години
Народа е железен. Калени легионери на труда.Какви болни ? Няма студ ,няма пек няма глад.Ний сме гладиаторите цезаре на твоята европейска арена.
390
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро ще ни искат и такса че са ни назначили на работа ! - къде в света има бизнес който не произвежда нищо а богатее на гърба на хората?
389
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя не спря да реве,прилича ми на вдовица пардон(комсомолче)ревящо за ..Й!
388
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не беше масовата емиграция, днес щеше да има поне 25% безработиц и средната за странта щеш да е 500 лева. Не казвам, че е "добро", просто искам хората да са наясно.А тези "Ако тея гадните, дето избягаха, си бяха тука, сега ехееее" ... щеше да е ужасно. Както в 94-5 - когато се изселиха за една година милион+ души.