Шофьорите на тротинетки - с книжка, каска и светлоотразители

За нарушителите - глоба от 20 до 150 лв., МВР готви проект
201
Шофьорите на тротинетки - с книжка, каска и светлоотразители
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За да не бъдат опасни за движението по пътищата, тези, които карат електрически тротинетки, трябва да имат задължително книжка, каска и светлоотразителни елементи по дрехите си.

Това е записано в проект на нормативен акт, подготвен от МВР, който да регламентира придвижването с електрически скутери.

Още по темата

Вътрешният министър Младен Маринов обяви, че новите правила за движение ще влязат в сила с приемането на регламента, а в момента тече неговото обществено обсъждане.

За нарушителите на новите правила ще бъдат прилагани досега съществуващите санкции в закона за движение по пътищата. Глобата ще е от 20 до 150 лева.

Водачите на електрически тротинетки също така ще са длъжни да карат само във велоалеи или в най-дясната част на пътя ако няма такива.

Освен това ще е забранено те да карат по пътища с ограничени на скоростта над 50 км/ч. Максималната скорост за движение на тротинетките ще бъде 25 км/ч. По-големите видове тротинетки ще подлежат и на регистрация.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
0
 
0
 
! Отговори
Вело..вело..абе преди 4 години
колело!Трябва да имат каски шофьорски книжки свелоотразителни жилетки и.....50 лева у джоб за катаджия!!!😀😁😂
176
0
 
2
 
! Отговори
предлагам преди 4 години
задължително да имат винтки и граждабска отговорност
175
0
 
3
 
! Отговори
kirasirrav преди 4 години
еми от всичко казано дотук правя следните изводи - от една страна си връзват гащите, от друга гледат да смъкнат някой лев; остава един много важен въпрос/проблем - инфраструктурата, по тротоара паркирани коли понякога и пешеходци не могат да минават, по тесните улички се движат и тротинетки и деца с колела, и разните ел.возила вкл. инвалиди, това ще се оправи ли с някакъв закон изобщо и кога ще стане?
174
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!!! Когато фактите говорят!!!! Коментарите са излишни!!!
173
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако си бримчат само по велоалеите, аз нямам проблем - карайте си ги.Ама се съгласете, че ако почнат да минават на червено, плашат/газят пешеходци, трябват санкции. Каски и светлоотразители - ако им е мил животеца, както искат. Тъкалят без ... и после дайте да съберем за лечението, нали? Тука не е съвсем безплатно лечението, ако се сещате.Ама не се зверете, паднаха градусите, догодина ще дискутираме.
172
6
 
15
 
! Отговори
Девета глуха преди 4 години
В Южна Америка (Аржентина, Уругвай, Парагвай и Бразилия) където бях навсякъде е без книжка, каска и жилетка.За велосипедистите е задължително каска и жилетка!Вечв 5 години съм тук, най вече в Аржентина - Буенос Айрес, Мендоса и в Бразилия - Сау Пауло, Флоранополис, Куритиба и няма пострадали.Единственият проблем е че ги оставят по тротоарите и някак неестетично и пречвщо е иначе чак такива правила само кухи герберски пиявици могат да измислят, че се ненаядоха....
171
0
 
2
 
! Отговори
От 172 преди 4 години
Не знам, защо не ми харесвате коментара, когато е самата истина.
170
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До FloroЕми да, ама не сме дорасли за до там :)
169
5
 
19
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
Не съм чул и видял едно ново нещо да е поощрено в БГ. Всичко ново се посреща на нож. Убери, скутери, техники и т.н и т.н Ретрограден народ. Само разни алкохолизирани фосили със статут на шамани са на почит.
168
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 165Ами ... те това се опитват да направят, върпеки, че ако минат 100 тротинетки една улица, никой няма да ги усети, а ако минат 100 мотопедчета, ще осмърдят живота на околията и ще събудят и глухите.
167
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЧччЗа справка, в Дания можеш да си караш електрически скутер, стига да си над 18, да е с максимална скорост 20 км/с и да си пускаш светлините по тъмно. Устройствата се ползва със стату на колела. Не са много популярни, защото вече всеки има колело. Но все пак, редовно виждам хора, да ги карат. Е, децата, най-прекаляват, защото ползват регистрацията на някой "батко" и карат тея под наем, ама година, няма жертви и сериозно пострадали.
166
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
книжки за каруци кога??
165
5
 
5
 
! Отговори
Ччч преди 4 години
Към 162. Не навсякъде в Европа стимулират ел. тротинетките. За справка потърси инфо за Париж, Германия, Дания и т.н. Там са се видяли в чудо. Аз подкрепям като цяло проекта, но трябва да има правила.
164
2
 
25
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Подигравате ли се ........ Това НЕ Е по-бързо от .. колело. Да не би велосипедистите да имат нужда от книжки... Ей, смотани хора ... Просто им сложете правила като на велосипедите и това е.
163
3
 
17
 
! Отговори
@(°У°)@ преди 4 години
Махнете ги вече тези смотани тротинетки. Нали има Лукойл, стига сте ги пробутвали, не ги щем! По-притеснително е липсата наинформация за статуса на Гуспоужа Цвета Караянчева. Жива ли е, как е пулса, кръвното, храни ли се добре? А? Шофьора на НСО как е, готов ли е пак да я вози? Бавареца на НСО как е, ремонтираха ли го? Това е важната новина за нас, а не някакви вредни тротинетки! И аз да ви кажа нещо важно, в Калфлана има промо %! бири, качвайте се по колите и отивайте докато има.
162
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, това ще удари жестоко по джоба фирмите, които ги предлагат. Между другото, сериозно видях бабичка с торби, която явно отиваше на пазар с такава тротинетка.
161
1
 
31
 
! Отговори
Коки преди 4 години
В България се внасят, регистрират и преминават технически преглед откровени гробници.Регистрират се коли с десен волан, което е тотално безумие, но тротинетките са големият проблем, да бе да.
160
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що просто не ги приравнят към мотопедите до 50 куб и готово
159
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Споко! Строгостта на законите ни се компенсира с тяхната незадължителност и накрая с някой либерален съдия любител на австралийци с дълги ножове.
158
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната чутовна тъпотия, зародила се *** глави на управляващата ни мутромилиционерска каста.Тези създадоха цяла агенция за безопасност на движението. Уредиха за шеф и една калинка-Малинка. Да сте чули тея да са свършили нещо? Бас ловя, че половината не знаете и, че съществува такава хранилка. Да са намалели жертвите по пътищата? Малинка и другите калинки обаче си лапкат, а вие лапкайте мухи и ходете на курсове за тротинетки и висете на километрични опашки за да ги регистрирате.ОВЦЕ!