Велев пак за болничните: Двойно са се увеличили!

Контролът е много труден, обясни председателят на АИКБ
66

Да се въведе период на изчакване при изплащане на болничните. За това настоява Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). По проблема се проведе кръгла маса с участието на представители на социалното и здравното министерство, на НОИ, на законодателната и изпълнителната власт.

"През последните няколко години има увеличение на издадените болнични листове. До 2012 година се наблюдава плавно намаляване на болничните листи, но след това те се увеличават двойно", каза пред Bulgaria ON AIR председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

"Нашето предложение е да се въведе период на изчакване от 3 дни, в който да не се изплаща обезщетение от никого, след което да се включи работодателят като страна, която да плаща част от обезщетението и след това периодът на обезщетение да се поема от Националния осигурителен институт", посочи той.

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България има предложения за промени и допълнения в нормативните документи, регламентиращи ползването на обезщетения за временна и трайна нетрудоспособност.

Предложенията са свързани с оптимизиране на дейностите по издаването на болнични и контрола, съответно санкциите за недобросъвестни ползватели на обезщетения за временна нетрудоспособност. От сдружението предлагат отговорност да носи и ползвателят на обезщетението за временна нетрудоспособност.

"На практика издаването на болничен лист, който не отговаря на действителното здравословно състояние на работника, е ненаказуемо деяние. И е много изгодно. През последните 3 години, от 2016 до 2018 година, са били обжалвани 10 000 болнични, отменени са 3 000 от тях, а са наказани само средно 7 лекари на година. Контролът е много труден", обясни Велев в студиото на "Денят ON AIR".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Картелът на индустриалния капитал" иска да експлоатира работниците до последна капка здраве. След това ще вземе от чужбина нови работници и ще продължи с експлоатацията.Дори вече българските работници му пречат да печели, станаха много взискателни и искат вече много пари за Картела на индустриалния капитал. Виетнамците може да не искат болнични и да работят по-евтино.
51
0
 
22
 
! Отговори
+++ преди 4 години
Безумие е да се променя закона заради презумцията, че болничния е фалшив и не трябва да се плаща. Колко са фалшивиите болнични - 1 на 100 или 1 на 1000? Около мен няма хора взимали фашиви болнични, вкл. и аз не съм взимал фалшиви болнични. Даже се случва обратното - човека е болен, но пуска отпуск. Когато човек е болен има нужда от повече средства заради лекарствата или други неща свързани с болестта и трябва да му се плаща повече от обикновено, примерно 2 пъти повече, а не да не се плаща.
50
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако го хвана, този ,дето потен вода не е пил, три часа ще го бия!
49
0
 
16
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Този същия Велев предишния път се изцепи, че в България средно се падали по 9-10 дни болнични на човек, а в Турция 3 дни, но не каза, че в Турция се пенсионират на по 40-45 години. И в България работещите до 40-45 годишна възраст взимат 2-3 дни болнични средно на година.
48
0
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Принципно младите боледуват много по-рядко от по-възрастните. Преди 1989 година жените се пенсионираха на 55 години, а мъжете на 60 години и болнични се взимаха рядко. Сега не само че гоним 65 години възраст за пенсиониране, но и много хора продължават да работят и след като навършат годините за пенсия, заради мизерните пенсии, а хората като поостареят боледуват много. Сега фалшиви болнични се взимат на практика само в частния сектор по понятни причини.
47
1
 
6
 
! Отговори
до 38 преди 4 години
Съгласен съм, че човек, ако наистина е болен, не може без болнични и е редно да му изплатят за всички дни. Но, има и такива, които искат да минат "метър". Моя съседка от пролетта е болнични. През това време си направи основен ремонт на апартамента, в който участва активно с труд. После три месеца, по цял ден, тича по внуците си.Освен това искала да се яви на ТЕЛК за инвалидизиране. Е, как да им вярваш на такива измамници?
46
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой да е чул латексовия продукт да каже: а бе я дайте да увеличим заплатите! Не сте нали! До тогава ще важи правилото: като ме лъжеш, че ми плащаш ще те лъжа, че работя!
45
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Целия народ ще се изходи дружно в устата на членовете на АКИБ! Скоро ще поемат народния ой и за всички откраднати пари в затвора!
44
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя *** е говорител на част от началниците на Винету.Понеже искат да се премахнат всякакви социални блага и да ни върнат във феодализма , постоянно натискат и лобират за орязване на всички придобивки.Въобще не само не им пука, ами напротив стимулират изселването на мислещите хора,, защото искат само калинки за обслужващ персонал.Този е само един от списъка за народния съд.
43
0
 
3
 
! Отговори
Съвет преди 4 години
До Анонимен 49 Казва се стенТ.
42
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ами като ни слагат стендове ,без да има нужда , не отваряте глас г-н Велев , вие все пак сте шеф на работодателите , няма ли да поразровите дейността на много "активни" здравни работници , изключвам работата на медсестрите ,защото те все пак са зависими от шефа на болницата и доктора ,към когото са зачислени
41
2
 
21
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
Какво работи този Велев , че ги разбира тези работи?
40
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо период на изчакване, като повечето хора се оправят в рамките на тия три дни? Защо не санкционирате тия с фалшивите болнични, вместо да отнемат законното право на обезщетение при не работоспособност на всички? Отговорът е ясен де. По добре да се въвеждат максимално рестриктивни правила, докато от НОИ, НАП и други трибуквия пушат цигари, обсъждат коя с кой е спала и си делят рушвети. Мутренска държава, Мутренска подход.
39
1
 
27
 
! Отговори
Българин 1 преди 4 години
Другарке,стига си го канила тоя празнодумец!Я покани и хората от другата страна-отрудените обикновени люде,които са принудени да работят за жълти стотинки на такива като тоя!!!И да не триете коментарите,че ръцете ще ви изсъхнат !!!
38
2
 
34
 
! Отговори
Ани преди 4 години
Интересно... аз работя в частна фирма, и си взимам болничен само когато ще мра. Защото иначе работодателят ще ме изхвърли.... тогава как аджеба се увеличават болничните??? Или става въпрос за държавните търтей, така де - администрация?!?
37
0
 
32
 
! Отговори
Obongo преди 4 години
И после пак ще дрънкат,че немало работници,че немало лекари,че немало учители....и ще се чудят и умуват що така се случило,ама то едноклетъчните са така...
36
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заслужават никой да не ви работи за смешните пари... Ти ходиш ли болен на работа, а цайс? Ще на казваш реално болните и тях, така ли?
35
1
 
23
 
! Отговори
... преди 4 години
ЗАЩО СА ТИЯ УПТАЖНЕНИЯ И СЛОВОБЛУДСТВО? ИМА ПЛАТЕНИ ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ, ИМА БОЛЕН, БОЛНИЧЕН... НЕКА ИМА КОНТРОЛ НА ЦЕЛИЯ ПРОЦЕС, ИМА КОНТРОЛИРАЩИ, ЗДРАВЕН ОДИТ И ПР... ЗА КАКВО СЕ ИЗМИСЛЯТ НЕБИВАЛИЦИ? ТОЯ АКО НЕ ВЯРВА НА СЕБЕ СИ И Е ИЗМАМНИК ДА НЕВМЕНЯВА НА ДРУГИТЕ СОБСТВЕНИТЕ СИ КУСУРИ! ДА НЕ МУ ПОЖЕЛАВАТ БОЛНИТЕ ДВОЙНО ДА ГО СПОХОДИ!
34
0
 
32
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
Велев, т,ъпо парче! Не искаш ли работникът да ти плаща, когато е в болнични, а? Маке ти и трън!!!
33
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълни глупости. Така ще се принудят хората да ходят на работа болни, което води до заразяване на останалите и си е чист био тероризъм т.е тази мярка само ще увеличи болничните. Като почват да се опразват цеховете "работодателите" ще запеят друга песен