Шефът дава ниска заплата - компенсира я с почивка на море или планина

Най-популярните бонуси си остават ваучерите за храна и допълнително здравно осигуряване
Обновена: 7 окт 2019 09:07 | 7 окт 2019 07:00, Камелия Цветанова
102
Шефът дава ниска заплата - компенсира я с почивка на море или планина
Снимка: Булфото, архив

Иновативен подход на работодателите, предлагащи по-ниско заплащане, е да компенсират своите служители с осигурени почивки през зимата и лятото за сметка на фирмата, съобщи за „Монитор“ Надя Василева, председател на асоциация BG Staffing.

Всъщност излиза така, че ако човек работи за средна заплата, шефът може да му осигури 5 дни със семейството на балкан и 5 дни на море. Този подход осигурява почивка и време на работника със семейството му и не изисква нарушение на семейния бюджет, разказва още Василева.

От бизнеса са изчислили, че една ваканция на планина за 5 дни струва средно около 500–600 лева за семейство с едно дете, морската почивка обаче е малко по-скъпа и цената й варира от 600 до 700 лева, което прави 1300 лева годишно допълнително финансиране от фирмата, или с около 110 лева месечно към заплатата.

В зависимост от това дали фирмата предлага един или повече бонуси е възможно добавката към заплатата да стигне 400 лв. Сумата е съставена от различна комбинация от няколко ДМС-та

Според Василева не е просто тенденция, а задължително условие за работодателите да предлагат някакъв вид допълнителни бонус пакети на своите служители поради тенденцията на сериозен недостиг на кадри в почти всички работни сфери. Самите хора, когато си търсят работа, много добре преценяват и избират, следят, четат и изискват допълнителни материални стимули. Отиват там, където дават най-много и се чувстват най-сигурни, категорична е Василева.

Най- изгодно за фирмата е да предлага като бонус част от производството си, когато това е възможно. Пример за такова предлагане са банките, даващи преференциални услуги на служителите си, казват експерти.

Компаниите са доста изобретателни и разнообразни в предлагането на ДМС (допълнително материално стимулиране). Все по-често вземат под внимание личните нужди и интереси.

В топ 3 на най-популярните бонуси си остават ваучерите за храна, допълнително здравно осигуряване и карта за градски транспорт

Иновативни бонуси пък предлагат голяма част от компаниите, споделя Надя Василева. Най- популярни в последно време са масажите в офиса, детска градина за децата на служителите, която освен удобна излиза и доста по-евтино. В IT фирмите пък предлагат и ролеви игри за служителите си, закуски и тимбилдинги. Според едно от последните проучвания за мотивацията разкрива, че служителите се зареждат най-вече от гъвкаво работно време, повече отпуски и почивки, и естествено пари.

Според международно проучване тези, които печелят най-много от финансовите бонуси, са топ мениджърите. За тях финансовите бонуси, получени през и в края на годината, може да представляват до 41% от техния общ годишен доход.

Вече много голяма част от българските фирмите практикуват и хоум-офис, но според Надя Василева проблемът на българския работодател е пренатоварването на служителите, което пък би могло да се компенсира с дигитализация и роботизация на част от работата в определени сектори. Това е практика в чуждестранните мегакомпании, която изисква доста промени, за да се прилага и у нас.

Допълнителните обучения и квалификации пък си остават „безценните бонуси“, категорични са експертите, защото обучението, допълнителният опит и знания прави работника функционален и доста желан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
29
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 4 години
10,Вярно е това за яхтите.Започва разширяване но Новото пристанище, защото Старото пристанище, не може да побере всички яхти на богаташите.
12
3
 
52
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Всичко ще измислят само за да не ги дадът парите на хората , това отдавна го е описал Карл Маркс, нарича се политическа икономия , пари има обаче не ги дават за да държат работника гладен и беден по изкуствен начин
11
5
 
32
 
! Отговори
до 10 преди 4 години
А защо хората отиват на Запад и комунистите пращат децата си на Запад, що не отивате в Куба, а бягате при лошата демокрация ? Там където е имало комунизъм после 300 години трябва яка дезинфекция после ще дойде демокрацията.
10
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е при демокрацията и пазарната икономика - имитация на заплати, залъгалки като тези почивки и банани, а собствениците на фирмите - баш демократи дебеловрати, си купуват яхти, самолети, нови скъпи коли, ...
9
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1200 лева на година за почивка (по 100 лева средно на месец) - каква е целта? Май за тези 1200 лева няма да се плащат осигуровки и уж по-високо заплащане , а то пак на минимума, само дето дебеловратите бизнесмени ще икономисат още от средствата за заплати, т.е. работниците пак ще са прецакани. Отделно, че това няма да стане.
8
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е във фирмите на комунистите, работа по 12 часа на ден, купони за храна и режим на тока.
7
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мен такава заплата ми дават,че шефо тряя ми земе 2 годишна почивка на о.Пукет.
6
3
 
67
 
! Отговори
Подиграват се ! преди 4 години
Нашите работодатели по принцип нищо не дават. Те се научиха само да вземат! Африканските заплати които дават в България са подигравка със хората!При тези цени и при тая огромна инфлация в момента минималната заплата трябва да е 2000 лева за да може един работещ човек да поддържа европейски стандарт.Българския лев вече няма никаква стойност. Едно обикновно пазаруване в магазин за хранителни продукти ти излиза средно 40-50 лева. Ми че това е средната надница за страната!
5
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупости!
4
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цветанова, ние искаме да знаем от Днес. бг дават ли ви такива "бонуси" или и вие стрижете таралежа и чакате да получите вълна ???!!! :)
3
3
 
25
 
! Отговори
Амиии ... преди 4 години
Тия почивки нали се сещат къде да си ги наврат? Аз съм си намерил начин да си правя ДМС-та. Я хард диск ще си открадна, я готин офис стол.
2
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Василева-милата тя, ти от таралеж вълна стригала ли си ? Ха пробвай да видим дали ще се получи па тогава пиши какво "дават" нашите работодатели-"честните частници" ! Има и друг вариант да си живееш в центъра на София и хал хабер да нямаш какво става не само по света а и у нас да не ти пиша за по малките гладове ха ха -бонус почивка за работниците ха ха малииииий и това го имаше Василева *** бе по време на соца ти в коя година живееш !!!???
1
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такава тъй потия могат да измислят само Тиквените работодатели.