Чипс, солети с палма, кексчета... Kакво ядат децата в лавките?

БАБХ издаде 20 акта на обекти за детско и ученическо хранене
Обновена: 16 окт 2019 14:59 | 16 окт 2019 14:28, Анисия Иванова
12
Чипс, солети с палма, кексчета... Kакво ядат децата в лавките?
Снимка: pixabay

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) провери 2462 кухненски блокове към детски градини и училища, ученически бюфети и столове, съобщиха от агенцията.

Проверките са били извършени в периода 24 септември - 11 октомври 2019 г. на територията на цялата страна.

Възбранени и насочени за унищожаване са 13,305 кг бисквити, солети и халва с вложени палмови и кокосови мазнини, 13,660 кг кашкавал, 4 кг брашно, 6,544 кг кренвирши, които не са произведени по Утвърден стандарт. 49,77 л безалкохолни напитки и 2,310 л айрян със сол също ще бъдат унищожени, тъй като не са разрешени за предлагане в детски градини и училища.

Инспекторите на агенцията са издали 20 акта за административно нарушение и 191 предписания.

В същия период са извършени и 18 проверки по сигнали на родители и потребители в училищни столове и лавки, обекти тип "кухни майки" в градовете Бургас, Кюстендил, Пловдив и София-град. В училищни бюфети на територията Кюстендил и София е установено предлагане на чипс с различни вкусове, соленки, бисквити и кексчета, които са в несъответствие с Наредба 8.

За откритите 57 опаковани храни са издадени предписания за спирането им от реализация и за провеждане на обучение на персонала за стриктно спазване на наредбата.

В училищен бюфет на територията на Пловдив е установено предлагане на кроасани с какаов пълнеж, които не отговарят на изискванията в наредбата, за което на управителя е връчен акт.

Проверките в обектите за детско и училищно хранене се извършват целогодишно. Най-често констатираните несъответствия са на сградния фонд и технологично оборудване или лошо хигиенно състояние в обектите, липсващи термометри в хладилните съоръжения, не се обявяват алергени в храните и предлагане на храни, които не са произведени по утвърдени стандарти, информират от БАБХ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
че искат да ги разкарат от там го разбирам някак си, ама не разбирам защо ще унищожават хранителните "неща" ?айряна бил със сол, и ? в магазина да не би да не е?по тази логика минат ли през големите хранителни вериги, ще продават само лотарийни билети, че другото рядко ще е "годно" за ядене.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А цигарите и алкохола също се продават свободно ако се откаже на едно място на друго няма проблем и да какво излиза че децата ядът *** могат да си купуват т.н отрови свободно и въпросът е това не е ли престъпление срещу същите подкрепяно от всички нас като общество в името на заветната печалба нисък ни е морала май да не се чудите после кое какво и защо
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каквото продавате, това ядат децата, както и всички останали, защото много са малко хората, които сами си произвеждат храната.
9
1
 
8
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Около оградите на училищата има по още 10 лавки.Тях проверявате ли ги защото децата масово си купуват от там.
8
1
 
4
 
! Отговори
лекар преди 4 години
Всички дехидрогенирани маесла са вредни. Даже слънчогледовото . Палмовото е най-евтино и затова се използва често.
7
2
 
6
 
! Отговори
ДНД преди 4 години
Ами ако тези стоки са вредни , да се забранят навсякъде . А сега училищната лафка може само да избира - да работи на загуба или да плаща актове. В Германия повечето общини дотират училищното хранене. не че има полза.
6
1
 
11
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
Е, кво да ядат децата на неграмотното, нагло и бехаберно простолюдие? Естествено, че това, което се продава по лаФките. С акъла, който имат, не могат да разберат, че света не е само ТВ реклами и фейсбук.
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Африканчетата нищо не ядат. Греят се на слънце, не им трябва ток, АЕЦ Белене, газ, вода.Така бихме били без 45 години развитие и цивилизация.
4
0
 
18
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
От заглавието не става ясно как производителите са се изхитрили да слагат палми в пакетите със солети.
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма търговец,бизнесмен и бизнес който да е изряден по българските рекетьорски и водещи до корупция закони...всички се крият да не плащат данъци....
2
0
 
30
 
! Отговори
неуважаеми преди 4 години
Пише се "лаВка", не както се пише по павилионите на една пионка - лаФка!Не плюйте по българския език, недопустимо е про.сти хора да създават нови правописни правила!Докато мърдам, ще пиша срещу простотията!
1
0
 
17
 
! Отговори
оо преди 4 години
в лавките ....какво следвате неграмотния шиши