Не сме расисти, престъпленията от омраза в Англия - 103 хил. за година

В островната държава има ръст на този вид престъпления с 27 %
Обновена: 17 окт 2019 09:34 | 17 окт 2019 09:23,
152

Гордеем се, че България е една от страните, които не са допуснали депортиране на евреи към лагерите на смъртта. Със страх и известни изключения, като арести със свински опашки, приехме на наша територия десетки бежанци от размирни райони по света.
Още по темата
Въпреки всичко това, в понеделник на мача с Англия видяхме нацистки поздрави и животински подвиквания от трибуните на националния стадион, които накараха световните медии да обобщят, че българите са расисти.

"В България проблемът е, че никой не търси сметка на тези, които ни лепят лошо име. Преди 10 години искаха да запишат сирийчета и афганистанчета в училище в ковачевско село, но хората отказаха. Да не говорим за всички изстъпления след това с бежанците", коментира журналистът Бетина Жотева.

По думите ѝ това е европейска тенденция. В студиото на "България сутрин" тя показа графика, в която се вижда ръст на престъпленията от омраза в Англия и Уелс. От 2015 до 2019 г. техният брой се е увеличил с 27% до 103 хил. в рамките на само една година.

"Не приемам никакви обяснения от типа "не можем да ги намерим и да се справим с тях". Това е група, две, или три, които се наемат от футболни клубове, федерации, партии и икономически формирования, за изпълнение на гнусни поръчки, за които им се плаща добре", категорична е Жотева.

"Самите медии претоплиха предварително манджата. Една от основните теми беше дали ще има расистки подвиквания на стадиона. Има нещо ненормално в цялата ситуация. Българският отбор не играе за пръв път срещу чужди отбори с играчи с друг оттенък на кожата", каза от своя страна социалният антрополог Валери Личев пред Bulgaria ON AIR.

Експертът е на мнение, че когато се боиш от другия, в общността ти се опитваш да се капсулираш. А чувството за малоценност може да избие в групови явления.

"Едва ли тези деца имат понятие от нацисткия поздрав. Тези хора нямат сериозен интелектуален бекграунд, нямат идеал за живота си, нито идея за социална промяна. Тенденцията към себегероизиране е твърде голяма. Такива възможности за изява са добре дошли за тях. В момента градят идентичност по скандален начин", обясни Личев.

И подчерта, че футболът позволява да избиваш комплексите си, да се почувстваш нещо по-значимо от това, което си в реалния живот. Трябва да има катализационен център, тъй като при една по-сериозна криза може определена група от маргинали да се включи в насилие, предупреди социалният антрополог.

"Добре е, че Борислав Михайлов си тръгна. Знаем какво направи за 14 години. Всичко, което той е изградил в БФС, си остава същото, само без него. Не мисля, че ще има кой знае каква промяна", каза още Жотева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
6
 
5
 
! Отговори
човек преди 4 години
Ще си позволя да подчертая няколко думички на социалния антрополог Валери Личев:"Едва ли тези деца имат понятие от нацисткия поздрав."И съответно моят коментар е, че ако децата нямат понятие от такива неща, то не би ли трябвало възрастните да имат?Възрастни имам предвид като министър Валери Симеонов който каза:"Кой знае какви майтапчийски снимки сме си правили в Бухенвалд" по повод друг негов колега, възрастен не дете, сниман с нацистки салют, който също явно си "няма понятие"!
52
8
 
9
 
! Отговори
Въпрос преди 4 години
Вас като ви снимат за превишена скорост, тръгвате ли да се обяснявате, че и другите карали бързо? Дали минава номера?А, че българинът е комплексиран и тези комплекси избиват в случки като онзиденшната и последвалата реакция, не е тайна за никого.
51
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повече никога няма да подкрепям който и да е отбор от Острова. Симпатизирал съм на един два отбора оттам, но, край. Националния им отбор направо си беше инструктиран да си направи провокацията, независимо от класата им. В Англия като играят по стадионите ги правята на т.....ки, и какво ли не ги ругаят по стадионите, и продължават да играят и да тичат, ама тука видите ли, дай да правиме демонстрации, ще прекъсваме мача. Лицемери смотани.
50
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нашите майкопродавци инсценираха този инцидент за да сложат ръка и върху футбола,игра която е надживяла и Фашизма и комунизма.Обаче едва ли ще надживее гербаризма.Тия са сбор от отайката и на фашизма и на комунизмаТака,че да спрем да се занимаваме с ингилизите.Те само изпълниха задачата си да разлаят"кучетата"Но той Господ си знае работатаСлед Брекзита от великата Британия може да остане само един Лондон.А шотландците и ирландците да им покажат къде им е мястото.На кучето под опашката естествено
49
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като народ имаме от всичко. Но расизъм като проблем нямаме.Някакви жестове, учене по трибуните и показност пред медиите не са расизъм като обществен проблем.Това си е най обикновено хулиганство. За обществен проблем, се очаква движения, структури, лидери, идеология. А представлението на мача си бе активно мероприятие, поддържано от петата колона. ДАНС трябва да си направят изводи и вземат мерки.
48
2
 
21
 
! Отговори
Делю Войвода преди 4 години
Къде са подлoгите от Гардиън и другите еврейски "веСници" да дойдат на снимат отсечката на Витошка от Света Неделя до Аптека да покажат интернационалистите, НЕнацисти на Кралицата - Илюминатка какво оставиха след себе си - разруха, урина, строшени бутилки, изплашени продавачки, полудели живеещи там!
47
2
 
13
 
! Отговори
Lan преди 4 години
Когато си говорим за дивашки нации, за мен, а и за всички хора, УБИЙСТВАТА са най-тежките престъпления, следвани от изнасилванията и чак след това е побоя и принудата...Османците имат столетия стаж и поне два непризнати геноцида към други народи, ПОНЕ два. Ти се идентифицираш като наследник на тези племена, а обвиняваш нас! Може би защото това престъпление е по-прясно исторически?! :) Ама пък може леко да погледнеш на юг към кюрдите, да си опресниш познанията за турския етнос.
46
3
 
26
 
! Отговори
Счети преди 4 години
Странно ми е да ме наричат расист хора, чийто деди са били робовладелци и продължават да експлоатират по най-гнусния начин други нации визирам индийци, пакистанци и работещи от ЕС. Така, че двуличието на британците ми е абслютно ясно. Учудваме и реакцията на въшно министерство. Защо не е излязло с твърда позиция по въпроса ? Тук говорим за изолиран случай. Това че 10 човека скандират нещо си не означава, че цялата нация е такава. Оставка на Захариева и на Маринов, защото не овлядяха ситуацията.
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** обичаст да крадът, да лъжат, да мамят и да нападат хора ...
44
3
 
25
 
! Отговори
Една от Видин преди 4 години
До НЕбългарин:"А по отношение на турците, защо сте расисти? Какво ви правят днешните турци?"Нашите "турци" имат повече права от Българите в държавата на Българите! Що се отнася до турците в Турция - нормално е да имаме някакъв негатовен сантимент, след 500 г. турско робство, Баташкото клане и мн. други!
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз за хората съдя по парите им.
42
2
 
16
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
До възроден българинТи на какво основание, имаш наглостта да се наричаш българин? Ти не си българин и нямаш нищо общо с България. Защо не си отидеш в Турция, а сееш злоба и омраза тук?
41
7
 
13
 
! Отговори
Пич преди 4 години
Какво точно подскачате като обидени госпожици? Кое не е вярно от казаното и показаното от англичаните на терена? 6:0 ли е лъжа? Положението в българския футбол ли е лъжа, путрите по улиците ли са лъжа, запалянковците които обслужват партийни интереси по протестите ли са лъжа? Кой ви е виновен, англичаните? Хайде не ставайте смешни ...
40
2
 
13
 
! Отговори
Една от Видин преди 4 години
"расизъм" не е ясно дефиниран термин, затова не приемам да се използва, особено на такова истерично, международно ниво, докато не му бъде дадена ясна дефиниция! Дотогава го приемам за кодова дума, използвана за геноцид срещу европейската, християнска раса и култура.
39
8
 
12
 
! Отговори
Пич преди 4 години
Хора, нали се сещате, че това дребно хитруване и упражнения по полемика нямат никакво значение. UK е в топ 10 в света по икономически показатели, ние сме някъде между Бряг на слоновата кост и Сомалия. Англичаните взеха брутални мерки срещу футболното хулиганство, въведоха камери с фейс контрол преди ходини, изгониха *** от стадионите, ние тук спорим кой е по-голям расист. Разбира се, че сме си жалки расисти, разбира се, че БГ футболът се ръководи от престъпници и мутри, 6:0 ни е малко.
38
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И това с ракията е крайно време българина да се изчисти дава луди пари само за пиене и оттам идат всички проблем и това нее расизъм а вид глупост.Седнал да пие ракия вижте ме кои съм аз е коисити голям ничии и аз мога да пия но не искам и не мисля и да искам
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Та расизма е не в Англия а в България всеки човек е човек беден умен глупав разберете го това на мен не ми пука дали знаете кои съм или не нечии умник да го храня че лежи и за лежането зема пари аз сиги изкарвам а това че тоя спи толкова по зле за него да ги слуша на ракия от ракията никои нее оцелял
36
4
 
11
 
! Отговори
Един преди 4 години
Значи това, че в Англия имат проблем с расизма, по някакъв магически начин ни оправдава за родните простотии? Когато пияни шпиц команди се тразхождат по малките часове на денонощитето и пребиват хора по улицата, това е ОК защото "нашите момчета бият някакви ..", но когато един чужденец се опита да се защити от същите тези, това вече е проблем. Голяма работа сме ...
35
4
 
7
 
! Отговори
Lan преди 4 години
При поробването на България, българите и османците са били почти равни по брой население. В момента Турция е с десет ПЪТИ повече населени...говори още за геноцид и расизъм! И не, не е проблемът с раждаемостта :)...
34
4
 
1
 
! Отговори
dj dance mashine преди 4 години
Що за държава сме слиза един идва друг автомати чно но кое лие вред отивам сутринта дето си плащам сметките един от подръжката ми се присмя.Господине спокоино мога да ви осъдя в Страсбург за незачитане на човешки права след като съм с парите си вие кои сте ничии слуга днес ви има утре ви няма е докато това безобразие не се оправи в държавата няма да се оправим в малките градове хората се зачитат всеки човек е човек аз съм си платил до когато трябва и никои не мие настойник на тия години