Васил Велев: Няма работници за индустрията, да идват чиновници!

Безработица няма, но има нежелание за преквалификация
210
Васил Велев: Няма работници за индустрията, да идват чиновници!
Снимка: Булфото архив

Бизнесът покани чиновниците да се включат в индустрията, където имало недостиг на работни места. За разлика от нея, в администрацията заетите не намалявали, въпреки че всяка година населението на България е по-малко с 50 хил., коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал на заседанието на НСТС.

Още по темата

По думите му за следващата година за увеличение на заплатите в публичния сектор са предвидени 900 млн. лв, а заетите в него са "добре дошли в икономиката".

Велев пак за болничните: Двойно са се увеличили!

Иначе според Велев безработица практически няма. Има хора, които не искат да се преквалифицират, за да заемат работата, която я има. Има огромен недостиг на човешки ресурси, изтъкна той.

По две теми беше най-ярко изразено противопоставянето между работодатели и синдикати.
Работодателските организации приветстваха това, че държавата смята да преразпределя по-малко средства през бюджета и повече да остават у хората и бизнеса. Мнението на синдикатите обаче беше, че това не е толкова хубаво.

Според Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" именно държавата е гарант за справедливото им разпределяне. Тя каза още, че данъчната ни система натоварва гражданите, включително социално слабите, чрез плащането на ДДС в потреблението и данъците върху доходите. Нямало и стъпки за минимизиране на недекларирания доход, нито някой осъден работодател за укрити осигуровки, каквато практика съществувала.

"Социалната политика е замразена. Едва половината от българските деца получават детски надбавки", критикува бюджета Григорова и предложи по-високо облагане на високодоходните групи.

Другата тема очаквано беше минималната работна заплата, която работодателите смятат, че не трябва да бъде увеличавана административно, а определяна по икономически сектори между бизнес и синдикати. Любослав Костов от КНСБ заяви, че заложеният ръст от 50 лв. не е достатъчен и тя трябва да стане 50% от средната.

Като цяло работодателите подкрепиха бюджета, защото е балансиран, данъците не се променят, икономиката изсветлявала. Обичайно те критикуваха нарастването на минималните осигурителни прагове - с 5.4% за 2020 г. заради ръста на минималната заплата, и отново поискаха те да бъдат премахнати.

Като положително беше отчетено увеличаването на разходите за образование, но бяха поискани политики за демографско развитие и повече пари за култура, която била "плахо добавена".

Бизнесът предложи минималните осигурителни прагове за земеделците, които догодина се предвижда да нараснат от 400 на 610 лв., да се увеличат на две стъпки.

Заседанието не мина и без да се спомене изборната обстановка. Работодателите очакват догодина, когато няма избори, да се случат непопулярни реформи, а финансовият министър Владислав Горанов се оправда с тях за това, че времето за коментари по бюджета не стига.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
2
 
14
 
! Отговори
Джо преди 4 години
Държавата и "бизнеса" са доста неадекватни. Свикнаха качествените кадри да падат от небето и сега се чудят защо вече не падат. Комунизъма в България още не е приключил защото и работещите и неработещите получават еднакво. Обаче така държавата се самоизяжда и самоубива.
134
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да си наеме западняци. В евросъюза сме, тъкмо ще покаже на българина колко по-високопроизводителни са западните работници и бизнеса му ще цъфне.
133
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Метовсички работодатели по цял свят са такива... Това се нарича пазарна икономика. Ти предлагаш пакет от компетенции, те пари. Това е бизнес транзакция.
132
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Бачкаторправим го... само че някой трябва да уреди сделките, за да има ти какво да ядеш. Ако ставаше за нещо повече от бачкатор, може би нямаше да се оплакваш. Цъкай си номенклатурката там...
131
0
 
18
 
! Отговори
Пешев преди 4 години
Този Велев май лъже защото не съм чул за нито една фирма която да предлага преквалификация. Тези инженерчета които сега излизат на пазара не могат на вързано куче хлеб да дадат. Който е завършил висше след 2010 г. е полуграмотен и мързелив по подразбиране.
130
1
 
18
 
! Отговори
Мето преди 4 години
Българските работодатели са с огромни претенции но в портфейлите им дрънчат само жълти стотинки. Напускайте республиката ако искате високи заплати.
129
0
 
23
 
! Отговори
Бачкатор преди 4 години
Г-да "бизнесмени", като изпитвате недостиг от квалифицирана работна ръка, крайно време е хвърлете костюмите, възлите, запретнете ръкави и се хванете в работа! Така ще покажете на случайно останалите ваши работници /много от тях по принуда, от няма и къде/, как се работи "квалифицирано", с висока, производителност, каквато непрекъснато пеете, че е ниска у нас и затова заплатите са ниски. Покажете как западняците работят, та заплатите им са такива! Намалете лакомията си и ще намерите работници!
128
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Хехвнасяме си ... ама те си заслужават парите. Тея дето гледат компютъра с уважение и му говорят на Вие, не ни трябват. Освен че внасяме IT специалисти, внасяме и работници за миячи, сервитьори, полска работа и други. Аз работя в София в екип изграден от хора от: България, Румъния, Германия, Англия, Израел, Македония, Украйна ...
127
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей сега ще ви дойде чиновник който реално бачка по 1 час на ден, през другото време кафенца, лаф-моабет и цъкане из фейса. Ще иска да бачка на 10-часова смяна, с дневна норма и с ограничен брой ходения до тоалетната.
126
0
 
21
 
! Отговори
Хех преди 4 години
А, що така бе миме. Нали бил калпав българския работник, мързелив пък искал пари...Нали сме в ЕС, свободен пазар, движение на капитали и хора. Внесете си "невероятните" немски, австрийски, френски работници. Те ще ви бачкат качествено и евтино...
125
2
 
7
 
! Отговори
инженер преди 4 години
2800 начално и ме получавате като кадър иначе и кат дърводелец не ми е зле да не кажа че има месеци дет под 4000 не падам
124
2
 
13
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 4 години
Бе, другарю Велев, бе, бъркате се много, беее!*** как ши ви дойде един чиновник, дето иска да е от 10 до 17 (щото от 9 до 10 се пие кафе), да ви работи по 9-10 часа, без пълни осигуровки за 1000 лева?!Друго си е кабинетчето, бюрцето, компютърчето, интернета... цел ден кафета и клюки, поне 1,5 хиляди, пълни осигуровки, отпуски по 30 дена (без болничните), бонуси на тримесечие.... и куп други благинки от държавната софра...
123
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма ли бе, твойта кожа. Вдигни заплатите и да видиш дали няма.
122
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия пишман бизнесмени за 30 години не разбраха ли, че предприемачеството означава частни печалби и частни загуби. Като не успяваш да креташ, фалираш и някой друг придобива активите и работната ръка, а не държавата това, държавата онова...
121
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само интегриране на бежанци ще спаси България.
120
0
 
24
 
! Отговори
А? преди 4 години
Що да идват чиновници бе *** мазен. Дайте конкурентни заплати, работници ще дойдат, може и чиновници да напуснат работата си в държаванта администрация и да дойдат да ви бачкат. Ама без пари тая работа не става. Ко стана с виетнамците, индийците и други такива, май нещо не искат да идват. Предпочитат да си рискуват живота да умрат в камион на път за западна Европа, вместо да дойдат да бачкат на гадните Бг чорбаджии, а? Ревете, виновни сте, който не може да си намери работници - да фалира!
119
1
 
28
 
! Отговори
Петров преди 4 години
Васил Велев до 1989 г. беше Първи секретар на ОбС на Комсомола на община Искър (Дружба) в София, както се казваше - верен маркс- ленинец. Сега се прави на бизнесмен. Такъв ни е целия капитализъм, с тъмночервена основа.
118
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам защо "работник" стана MPЪCHA дума...Не може всички да джиткат с парици. Някой трябва да завива гайките.Но ако всеки работник замери с гайка чорбаджията, оня ще бъде утрепан бавно, но сигурно.Прочети още на: https://dnes.bg/obshtestvo/2019/10/30/vasil-velev-niama-rabotnici-za-industriiata-da-idvat-chinovnici.427982#comment-newest
117
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам защо "работник" стана *** дума...Не може всички да джиткат с парици. Някой трябва да завива гайките. Но ако всеки работник замери с гайка чорбаджията, оня ще бъде утрепан бавно, но сигурно.
116
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чиновниците е България да 99000, от които 42000 в регионалните администрации и 57000 в централните администрации. Ако бъдат значимо намалени, бизнесът ще е първият, който ще пропищи.