Днес е Архангелова задушница

Отдаваме почит на загиналите български воини
2 ное 2019 09:10, Нели Христова
17
Днес е Архангелова задушница
Снимка: Pixabay

В събота преди големия празник Архангел Михаил отбелязваме последната Голяма задушница в църковния календар – Архангелова. По този повод във всички епархии на Българската православна църква в страната ще бъде отслужена обща панихида и заупокойна молитва. На задушница по традиция посещаваме гробовете на нашите близки, почистваме ги, прекадяваме с тамян и украсяваме с цветя. На общата трапеза на гробищния парк се поставят седем различни ястия. Първата хапка се дава за „Бог да прости”.

Архангелова задушница е наричана още мъжка или войнишка. На този ден Българската армия отдава почит на загиналите български воини. Ритуалът се провежда от 1924 година. Прекъснат е през 1946 година. Тогава в молитвите си се сещаме за мъжете на България, оставили костите си в Македония, по сипеите на Мека Црев и Гургулят, край Булаир, Чаталджа и Люлебургас, в равните полета на Добруджа – край Кубадин, Кочмар, Карапелит и езерото Туркоайа, в Завоя на Черна, край бреговете на Дойран и по скалите на Мокра планина и Галичица.

От 11.00 ч. във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища. Заупокойната служба ще отслужи Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп. Панихида по повод Архангелова (мъжка) задушница ще бъде отслужена и в градовете Асеновград, Благоевград, Бургас, Варна, Карлово, Пловдив и Плевен. В ритуалите в памет на загиналите воини ще участват военнослужещи от Националната гвардейска част, Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и 68-а бригада „Специални сили“.

В София, в 11 часа ще бъде отслужена панихида във Военния мавзолей-костница на Централните гробища. Заупокойни служби ще има още в Асеновград, Благоевград, Бургас, Варна, Карлово, Пловдив и Плевен.

Във всички големи градове ще има допълнителен трансорт до гробищните паркове.

В София промените са:

Поделение „Трамваен транспорт“:
- Разкрива се временна трамвайна линия №7А с маршрут жк. „Борово” – кв. „Орландовци”.
Осигуряват се допълнителен брой коли за трамвайна линия №4 и трамвайна линия №18, която ще се обслужва от 200-местни мотриси.
Поделение „Тролейбусен транспорт“:
- Пускат се допълнителен брой коли по тролейбусна линия №9.
„Столичен автотранспорт“ ЕАД ще осигури допълнително транспортно обслужване, както следва:
Поделение АТ „Земляне“:
- Ще разкрие временна автобусна линия №83-А с маршрут: от Зоопарка по маршрута на автобусна линия № 83 до бул. „Ломско шосе”, наляво по бул. „Ломско шосе”, наляво по ул. „Бели Дунав” и по ул. „Хан Кубрат” по маршрута двупосочно.
- Ще разкрие временна автобусна линия №108-А с маршрут: от жк. „Люлин 5” по стария маршрут на автобусна линия №108 (в посока ул. „Бели Дунав” – от бул. „Сливница” по ул. „Адам Мицкевич”) до ул. „Бели Дунав”, надясно по ул. „Хан Кубрат”, наляво по ул. „Христо Силянов”, наляво по бул. „Ломско шосе”, наляво по ул. „Бели Дунав” и по ул. „Хан Кубрат” по маршрута двупосочно.
Поделение АТ „Малашевци“ ще разкрие временни автобусни линии, както следва:
- линия №18-А с маршрут: автостанция „Орландовци” – гробищен парк „Малашевски гробища” по маршрута на автобусна линия №18.
- линия №79-А с маршрут: надлез „Надежда”, ул. „История Славянобългарска”, ул. „Индустриална”, ул. „Константин Стоилов”, бул. „Ген. Данаил Николаев”, бул. „Владимир Вазов”, ул. „Тодорини кукли”, ул. „Река Велека” и по бул. „Владимир Вазов” по маршрута двупосочно.
- линия №86-А с маршрут: АТ „Малашевци“, ул. „Резбарска”, пл. „Сточна гара”, бул. „Сливница”, обратен завой на ул. „Опълченска” и по маршрута двупосочно.
- линия №90-А с маршрут: автостанция „Изток“, бул. „Ботевградско шосе”, ул. „Александър Екзарх”, ул. „Река Велека”, ул. „Васил Кънчев” до гробищен парк „Малашевски гробища”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: Архангелова задушница
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изберете да обичате и вярвате в Господ и Словото Му, за да се спасят душите ви. Ако не направите това приживее след това ще е твърде късно.
13
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Библията е боговдъхновеното божие слово, а преданията на отци на една или друга църква са човешки интерпретации на божието слово. В скучайте, когато тези интерпретации се противопоставят на Библията явно са грешни.
12
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преданията, който има Православната и Католическата църква явно се разминават с това което Исус казва в притчата за богаташа и Лазър. Няма библейско доказателство, че има божия прошка след смъртта, даже точно обратно съгласно тази притча.
11
3
 
2
 
! Отговори
Православен преди 4 години
Католиците направо си вярват в съществуването на чистилище и покаяние след смъртта което е ерес, а протестанти сектанти и дъновисти всякакви вярват, че след смъртта душата "спи" и чака Страшния съд за да се "събуди" и да бъде съдена.Библията е Свещено писание, но освен него имаме и Свещено предание на Светите отци на църквата които подробно свидетелстват за задгробния живот. Четете Свещеното предание на Светите отци на Православната църква за да не бъдете излъгани да повярвате на ереси.
10
3
 
3
 
! Отговори
Православен преди 4 години
След смъртта всяка душа се явява пред Бога, който я праща в рая или в ада ДО ДЕНЯ на Страшния съд. Праведниците ще си останат в рая и след Съда. За част от грешниците обаче има шанс СЛЕД края на дните в деня на Страшния съд да бъдат помилвани и по Божията милост да им се простят греховете това е Православното учение и затова има смисъл живите да се молят и да раздават милостиня за тях защото след смъртта няма покаяние НО ОЩЕ ИМА ПРОШКА и изкупление по молитвите на живите.
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Четете Библията всеки ден. Тя казва истината!
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Покайте се за греховете си и искайте прошка от Бог. Заради жертвата на Христос те могат да бъдат простени.
7
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Надежда има за живите да се покаят. За мъртвите нещата са окончателни и непоправими. Те или се утешават в Божието присъствие или са в Ада, където огъня не огасва.
6
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Раздаването за "Бог да прости" е не библейско вярване.
5
7
 
0
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
От притчата за богаташа и Лазър (Лука 16 глава) излиза, че ако те не са искали прошка приживе от Бог то след като са починали те са в Ада и никои не може да им помогне. Всякакво раздаване за "Бог да прости" няма никакъв смисъл.
4
4
 
2
 
! Отговори
Дельо Хайдутин преди 4 години
Пргазвали са те много, и то все твой събратя от психодиспансера в Курило.
3
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
goliam praznik ste ima v muzeia na vsichki vidove bg mobilnost bg voenni darjavni prevozni sredstva ...prezidenta ste kara voinishkata lazaretna karuca ot 18 vek...a viceprezidenta ste mu e milosardna sestra v lazaretnia fayton...
2
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
aide huu, hop hop hop ...otivaite po barzo da ne svarshat svestite...ili lentata na kasovite aparati...
1
11
 
3
 
! Отговори
Войник преди 4 години
руснаците са особено чувствителни на този ден. Българският войник ги е прегазил и в Добруджа и в Македония. На редактора май му плащат в рубли. Това се помни от всеки който е бил войник.