Макрон предпочита африкански мигранти пред български банди във Франция

Изказването му предизвика остри реакции
2 ное 2019 13:15, Нели Христова
519
Макрон предпочита африкански мигранти пред български банди във Франция
Снимка: Reuters

"Предпочитам хора, идващи от Гвинея или от Кот Д'Ивоар, които са тук и вършат работа, отколкото българи или украинци с техните нелегални канали." Това заяви френският президент Еманюел Макрон в интервю за крайнодясното списание "Вальор актюел". Естествено, думите му предизвикаха бурна негативна реакция.

Пред дясната медия Макрон обяснява как ще вложи цялата си енергия срещу създаване на паралелни общества и нелегалната миграция.

Интервюто първо разбуни духовете във Франция, където за първи път президент дава интервю за толкова крайна медия. Думите му обидиха и Украйна, която повика френския посланик в Киев за да даде обяснение.

Остро реагира и България. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева нареди на посланика ни в Париж Ангел Чолаков да връчи протестна нова във френското външно министерство. Френският посланик у нас г-жа Флоранс Робин бе извикана в понеделник в МВнР за обяснения, съобщиха от МВнР. А вицепремиерът Красимир Каракачанов се възмути във Facebook:

"Изказването на френския президент Макрон, че предпочита мигранти от Африка вместо "български и украински банди" е поредната проява на политическа арогантност и високомерие, демонстрирани от един от настоящите лидери на някогашната Антанта.

В навечерието на 100 години от подписването на Ньойския договор в Париж подобно поведение показва, че историческите грешки не са научени от т.нар. политически елит на Европа. Това, че Макрон предпочита мигранти от Кот д'Ивоар си е негово право и мен не ме интересува. Не мога обаче да подмина с лека ръка квалификацията на българите като „банди“. Това е недопустимо и обидно.

Нека не забравяме, че точно преди 100 години, именно във френската столица, под натиска от Съглашението е подписан един от най-мракобесните договори, които пренареждат насилствено картата на Балканите и оставят тежка кървава следа в последващата история на балканските народи. Подобно поведение през 21-ви век, независимо от вложения в него смисъл, е дипломатически недопустимо. ЕС в своята същност е общност, която трябва да работи за еднакво спазване на човешките, икономическите и политически права на гражданите на държавите членки.

Свободното придвижване на хора, стоки и услуги, залегнало в неговата философия, е един от водещите принципи.
Демонстрацията на незачитане, декларирането на поведение на двойните стандарти във всички области на живота спрямо страните от бившия Източен блок е всъщност отричане на Договора за Европейския съюз и на Договора за функционирането му.

Като заместник министър-председател на Република България категорично се противопоставям на подобни опити за дискредитиране на името на държавата и погазване на правата на българските граждани. Който е имал колонии, да се оправя с наследството, оставено от някогашното им управление. Българските граждани обаче са равноправни граждани на ЕС и аз няма да допусна който и да е да се гаври с моите сънародници.

Ето защо настоявам Външно министерство да реагира на поредната проява на високомерие, обидно отношение и неуважение към българския народ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


519
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
374
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Франция е люлка на световната цивилизация и майка на съвременния свят! Държави като Германия, Италия, Испания, Англия, Белгия, Полша, Румъния, Югославия, САЩ дължат съществуването си на Франция. Франция е най-великата страна! *** да ходят в бюргерланда заради който са загубили всички войни.Германия - неуспялото проектче от 19 век, загубило всички войни, сбирщина от бежанци и пенсионере с грозен и безполозен език говорен само в Лихтенщайн!Vive la Republique! Vive la France!
373
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Макрон предпочита африканци защото хората които манипулираха изборите за да спечели той а не Льо Пен която имаше повече гласове, са същите които ислямизират цяла Европа. Това са ционистите като Ротшилд (в които банки Макрон е работил), Сорос и други подобни. Той е едно тяхно псе, и нищо повече. България даде пари за катедралата им, и това беше благодарността им. За влюбените в ЕС е урок. Такова е мнението им за българите. Така че по малко любов към ЕС и повече патриотизъм.
372
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като българин само мога да призова сънародниците ни нищо френско да не купуват.А бих го попитал дали във атентатите дето бяха преди няколко години има открито българско участие?Тогава това не се спомена,участниците в тях не бяха с български имена.Ама във Франция ако ще и Айфеловата кула да падне сигурно пак българите ще са виновни!
371
0
 
2
 
! Отговори
До 397 преди 4 години
*Франция (съжалявам за правописната грешка )
370
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Язък дето всички парле ву франсе, не ни искат у францията, искат си африканците.
369
3
 
9
 
! Отговори
РВ преди 4 години
То нормалните мъже предпочита млади момичета, ама ти явно си имаш странни фетиши. Еми тогава дано ти се сбъдне желанието. Късмет и здрави *** от нас, българите.
368
10
 
15
 
! Отговори
Тодор Живков преди 4 години
Прав си е човекът. Пред българските убийци, престъпници, рекетьори, политици и аз предпочитам други, които (както казва човекът) вършат работа. Не знам защо се обиждат някои. Не е казал всички българи, а става дума за българите ***. А такива има много. Погледнете Гешев и това как се избира, кои го избират. Раздаването от Борисов на милиони насам-натам, а за учители, медицински сестри и други няма. Нека всеки се попита, готов ли е да лекуват хора взимащи по 1000 лева заплата? Ние сме си винов
367
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Объркан човечец, геронтофил и празноглавец, но защо народът им го избра? Значи и те са объркани, друго обяснение нямам...
366
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Макроне макаронееее...да бе научил нещо от учителката по история вместо само да я .... Собствения ти народ не те диша,мароканците ти запалиха църквата на връх Великден, а ти си взел с трети да се чепкаш...толкова фалшив човечец
365
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Запада не са Християни.Погледнете им държавите,тюрлю гювеч,манджа с грозде
364
1
 
24
 
! Отговори
Бойко е виновен!! преди 4 години
Вожде наш ТИ си виновен! Като Макрон беше дошъл на гости в София да яде баница заедно с двете баби Змей и Меркел ТИ каза,че Макрон ни подкрепя на 100% за Шенген!! Ако и френски говориш като английски, е от ясно по-ясно,че не си разбрал правилно! Изгубил си се в превода. Стигнал си до Уи Мосьо Макрон и нататък е било ,,Въх ко речи тоя"???
363
14
 
13
 
! Отговори
Bon преди 4 години
Прав е Макрон.
362
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Млад меринджър търси сродни души. Ще ги вози на куруцата срещу 5 лева. Чака обаждане от Макарон и Българката.
361
7
 
33
 
! Отговори
някоя си до Макарон преди 4 години
Е, и аз предпочитам истински мъже пред гейове, Макароне,ама не го казвам пред целия свят,нали? Иначе ти за обратен ми БЕШЕ дори симпатичен,НО след това изказване разбрах,че меките китки сте арогантни и високомерни, без изключение!
360
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доживяхме да четем и простотиите на някой си с византийски псевдоним. Бай Коста, иска ти се,ама нема. Авантата ви толкова беше - 300 000 000 000.00?. Като си отидат Макарона и Бабата, ако шете корени пуснете по пътищата, ще е все тая ... ЩЕ ПРОДАВАТЕ ЦЯЛА ВИЗАНТИЯ, А НЕ КАКТО СЕГА ТОВА-ОНОВА, южни парапитеци!
359
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това изказване на европейски лидер Макрон и преди два месеца на световен лидер Путин ни показва ....до къде я докарахме .
358
13
 
5
 
! Отговори
KOSTAS LINKE преди 4 години
7-ТЕ СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ НАЦИИ ТРЯБВА ДА СЕ ОБЕДИНИМ ВЪВ КОНФЕДЕРАЦИЯ '''ГРЪЦКО-РИМСКА ИМПЕРИЯ''' !! === ПОРТОКАЛИА, ЕСПАНИАС, ГАЛЛИЯ , ИТАЛИЯ, МАЛТТАС, ЕЛЛААДАС, И КИПРОС !И ЗА НАС ГЪРЦИТЕ - ВАЖИ ВСИЧКО КАЗАНО ОТ МОСЮ МАКРОНИС ЗА БАЛКАНСКИТЕ ПАКИСТАНЦИ ОТ СЕВЕР .ГОРДИ СМЕ , ЧЕ МАКРОН НОСИ ГРЪЦКА ФАМИЛИЯ !
357
3
 
27
 
! Отговори
до 383 преди 4 години
Що пък те е срам да кажеш,че си българка? Аз дето работя тук в чужбина, голяма част тук са сърби. Хората си казват,че са от Сърбия най-спокойно като ги питат чужденците. Даже им се смеят като не могат да произнесат Ж,а казват З. Има и много македонци. От тях по-горди няма,че са си македонци. Работят и босненци, и албанци.Албанците са с най-голямо самочувствие. Какъв е тоя комплекс нашият?,,Срам ме е, че съм се родил в България?От турско иго е тръгнало това. Който си е престъпник,има си полиция.
356
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Див народ слаба държава.Нормалните у нас се считат за луди. - Христо Ботев.................................
355
3
 
24
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Ами всеки иска послушни роби, а не интелигентни бели хора, които да му вземат скъпоплатената работа. Така че, натискайте децата си да учат и да се образоват, за да не се окаже че ги искат повече от тези от Гана и т.н. развити държави, защото имаме вече едно поколение коне с капаци прости хора тип средностатистически американец. Да не допускаме второ такова и да секваме *** навреме. А такива които ги е срам че са българи са наистина жалки ***