Младите за годините преди 10 ноември: Мама казва, че беше по-добре

Какво знаят младите за периода, който не са видели?
12 ное 2019 14:15,
760

Какво знаят младите за социализма?

Самите те признават - почти нищо. За периода те са слушали от своите родители.

Така напълно естествено, както сред живелите по времето на социализма, така и сред тези, които не са живи свидетели, мненията са разнопосочни.

Някои твърдят, че тогава животът е бил по-добър. Други - точно обратното.

Какво обаче знаят младите за периода преди 10 ноември 1989 г. - вижте във видеото на DW.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


760
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
572
10
 
8
 
! Отговори
Честито! преди 4 години
Честит Банановден на патерици!
571
10
 
10
 
! Отговори
България за българи преди 4 години
Всичко в България беше собственост на нас, българите. Държавна, общинска, кооперативна или лична, но българска. Зависимостта от СССР беше прекалено силна, но те не притежаваха нищо в България, дори и строеното от руснаци като АЕЦ.Сега поне половин България явно или тайно е притежание на чужденци. Какво да говорим повече?
570
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според мен всяко нещо, което възниква има живот и после изчезва. Докато е живо има периоди на величия и падения. Така са и хората. Раждане. Надежди. Растеж. Реализъм. Зрялост. Деградация. Смърт.Та и България е така. Докато е била силна е била велика. Някъде по Симеоново време, но след туйтръгва надолу.
569
3
 
9
 
! Отговори
Драги Тангра, преди 4 години
Прощавай, че така свойски, но ако очаквах от комунистите да ми осмислят живота да съм се гръмнал досега.
568
9
 
10
 
! Отговори
Tangra преди 4 години
Най-хубавото време, което никога няма да де върне.Живот, идея, смисъл.Всичко това вече го няма.Без идеен живот без смислен с депресии и отчаяние.Едно безмислено обикаляне из Европа. Фейсбук . След 2 години даже си забравил къде си ходил. Честит живот! Честит смислен живот!
567
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който харесва "онова мракобесно време", направо си е за разстрел!
566
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 606...ти права това означава, че не разбираш какво значи демокрация и си обречен да ги загубиш, защото нямаш намерение да ги отстояваш. Трагична картинка.
565
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 606Другарю, тук си се объркал, това какво са предлагали на родителите ти или на теб ни най-малко не ме касае. Ако нямаш какво да кажеш по нещата които казах и които са точно такива, личните ти вълнения не са от интерес поне за мен. Ако не те интересуват досиета не ми обяснявай че не ги е имало.Системата на доносите показва една от най-уродливите страни на тоаталитаризма, и мога да те уверя, че в нормалните държави нормалните хора не правят доноси за другите. Щом "не ти пука" за гражданските
564
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Навършиха се 30 години от *** на социализма. Амин!
563
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 605Аз съм казал където е трябвало, моето момче, и не ме пускаха. Разликата е, че сега си показвам паспорта и заминавам и нямат право да не ме пуснат. Имаше такива които не издържаха и се опитваха през браздата. Някои нямаха късмет, независимо дали ги отстрелваха или просто ги връщаха обратно. Аз дочаках времето да мога да направя това без такъв риск.
562
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 604Меркел се появи оттам че заговори за неототалитаризъм в Германия и какво било там, и конкретно за Меркел, забрави ли? Путин се появи от дълбините на комплексираното ви съзнание.
561
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде ше бегате бе.А ? Кой бега от луканката !!
560
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 599Виж бе сега, "разбирачо"! Предлагали са им жилище на всички места на нашите накрая са избрали едно /вече с "гражданство"/ и поради това бяха често в командировки! Никакви досиета не ме интересуват! Ако мислиш, че сега през "демокрац;ията" не те слухтят и доносничат.... и не само у нас, а и в "развитите" демокрации! Ама знаеш ли кво - не ми пука за разлика от теб, където мислиш че вече никой не те наблюдава и нямаш досие!
559
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Бягаше се, моето момче, защото през КППтата не те пускаха."Кажи само къде си искалда ходиш, че не са те "пуснали".... И да - на браздата се стреля! От там минават престъпници, трафиканти, джихадисти, бегълци от правосъдието.... И днес ги има и преди! Винаги ги е имало! Едва ли "братята" Галеви са минали през КПП!
558
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Интересно как изведнъж Путин се появи от нищото без да е ставало дума за него..."А Меркел от къде се е появила /сигурно от Марс/ и кога е "ставало дума" за нея... Всъщност, ако не знаеш появила се е от ГДР-ското ДКМС! Толкова за тантето!
557
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога ще имаме един български автомобил, един хубав модерен български компютър, български сматфон? Кога ще построим един нормален самолет? Кога ще имаме свои оръжия, своя атомна централа( с български компоненти), кога? Кога ще започнем да правим иновации, кога ще ни вземат насериозно? Боко не може за толкова време една магистрала да построи, че тези неща ще прави. Кога ще се гордея, че съм българин?
556
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 598Интересно как изведнъж Путин се появи от нищото без да е ставало дума за него. Разкриването продължава, ще си кажете какво ви вълнува. Между другото, Путин не си го "избират". Той сам си се избира, ии по-точно, него го "избират" точно колкото едно време по време на Комунизма българите си "избираха" БКП: с бутафорни избори.
555
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 599 (предишен 601) ... имал намерение да ходя показва какво мислене са ви насадили. Сега ако искам мога да отида навсякъде по света (а скоро и на Луната, стига да мога да си го позволя). Само на прогнилите комунистически мозъци им се вижда нормално да решават къде искат да ходят гражданите на страната. Бягаше се, моето момче, защото през КППтата не те пускаха.
554
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А наука кога ще се развива? Кога ще имаме космическа индустрия и полети в космоса? Никога при Боко.
553
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 601Разкриването продължава: живял си със специално позволение поради това че си "работил на национални обекти". Специален статут какъвто нормалните граждани нямаха. "Не знаеш" не означава че не е имало, или "не знаеш" защото не ти изнася да кажеш или защото не си ходил в Комисията по досиетата да видиш. Аз съм ходил, моето момче. пътуването по държавна работа няма нищо общо със пътуването по лични въпроси с какъвто и да е характер. Факта че ти се вижда нормално да ми търсиш сметка къде съм