Младите за годините преди 10 ноември: Мама казва, че беше по-добре

Какво знаят младите за периода, който не са видели?
12 ное 2019 14:15,
760

Какво знаят младите за социализма?

Самите те признават - почти нищо. За периода те са слушали от своите родители.

Така напълно естествено, както сред живелите по времето на социализма, така и сред тези, които не са живи свидетели, мненията са разнопосочни.

Някои твърдят, че тогава животът е бил по-добър. Други - точно обратното.

Какво обаче знаят младите за периода преди 10 ноември 1989 г. - вижте във видеото на DW.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


760
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
552
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Меркел доведе Германия до безпрецедентен растеж и хегемон в Европа и 4та икономика в света. Аз не само че не съм "шайзе Ауслендър" а съм 10 пъти по-уважаван заради дейността си от когато и да било в България"Ама той и Путин изведе Русия от мизерията, но бил "диктатор", щото по твоята логика си го избират руснаците! Значи и Меркел е такава по тази "логика"! Щом си толкова "уважаван" седи си там и не бери грижа за нас българите, "немецо"!
551
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 599Отново пишеш глупости - покрай работата на нашите на национални обекти съм живял в три града и едно село за периода от 1972 - 1989 г. Не знам от родата ми някой да е "доносничил" и от обкръжението ми или поне не съм заподозрял никой! Сега в администрацията доносници бол! Не "могли" дапътуват българите?! Знаеш ли колко обекта са построили българи в Нигерия, Кипър, Чехия, Кувейт, Сирия, Алжир... Ти кво - искал си на Малдивите да ходиш? На границата не се бяга - има КПП-та!
550
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 598Ето тук вече си показа истинските цветове, на комунистически ***. Не си в свои води моето момче, но нека ти обясня. Меркел доведе Германия до безпрецедентен растеж и хегемон в Европа и 4та икономика в света. Аз не само че не съм "шайзе Ауслендър" а съм 10 пъти по-уважаван заради дейността си от когато и да било в България (както по комунистическо така и по демократично време). Имам германска рода и се рабирам със всички чудесно. А вие си плямпайте. Само това ви остава
549
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 87 набор .. да сътрудничат на Партията и политическата полиция, имаше режим на тока, повсеместна липса на избор на каквото и да било. Имаше уседналост, което означава, че не можеше да се движиш свободно и да се заселваш където искаш, Можеше да се пътува до ограничен кръг от държави (от Комунистическия блок), за всичко останало ... само ако си синче на функционер на партията, дипломат (което означаваше почти винаги същото) или по обмен. На границата се стреляше на месо ако тръгнеш да бягаш
548
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименХайде недей давай пример Германия за "нетоталитъризъм".... Само един въпрос - от колко време управлява танте Меркел? Не е ли повече от уж "диктатора" Путин? А преди нея Кол... Колкото и "перфектно" да си мислиш, че живееш там, цял живот за местните ти и поколението ти ще сте "шайзе ауслендер"! Колко да искарваш? Колко можеш да изядеш, изпиеш, из..еш..., свят да обикаляш... какво друго?! Извинявай, ама и тук мога да си ги позволя тези неща без да съм емигрант!
547
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 87 наборНека и аз да добавя нещо към това което каза че знаеш. Имаше още трудови лагери за враговете на партията (еднопартийна система, в Конституцията беше записано официално коя е единствената партия), хората бяха принуждавани/насърчавани да доносничат за политическите убеждения на приятели, близки и роднини, държавата не позволяваше личния бизнес и инициатива, системата създаваше предпоставки мързеливите и некадърните да се издигат за сметка на кадърните и работещите стига да са съгласни
546
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Спомен от социализмаЛъжеш най-НАГЛО! До нас имаше: сладкарница по щандовете непрекъснато тригуни, боза , руло, еклери, пасти... от вкусни, по-вкусни и пресни! С 50 ст. преяждаж! Имаше и месарница винаги с прясно месо! На супермаркета винаги заредено със салами шпек и шунка /не от ГМО/, истинско сирене и кашкавал, швепс и лимонада! Признавам - по-рядко с лукакнка и кола, но имаше почти всяка седмица! Недостатък - не работеше в събота и неделя! Това за 80-те години. За 70-те нямам спомен!
545
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 587 Бъди сигурен.Че Не са те лъгали! ТАКА БЕШЕ! Комунизма безе строй за обикновеният човек! Само алчните българи искаха да бягат на "запад"! Те и днес са там! Тук има работа и поминък за всеки истински българин! Не искам и да знам за САЩ! Нагледах се през комунизма.Как се надлъгваха руснаците съсСАЩ от времето на Брежнев още! Америка не разбра нещо много важно! Руснаците са РОДОЛЮБЦИ! А Американците.Всичко е "бизнес" при тях! Простичко е! Русия Я еимало и ще я има!-:) Тя не е хапка за САЩ!
544
1
 
1
 
! Отговори
Ех рушняците ? преди 4 години
Единствено Русия и С.Корея плашат с оръжие, то толкова и си могат. Само не разбирам защо русофилите заминават на запад а не за Русия. Жалка работа.
543
6
 
4
 
! Отговори
Спомен от социализма преди 4 години
Какво си спомням аз от началото на 70-те години?Бях дете, дават ми пари и ме пращат до магазинада купя "нещо". Каквото има, защото обикновено няма.В магазина-опашка. Чакат да докарат "нещо". Нареждам се и аз. След половин час докарват шунка!Ура! Но следва разочаровано: О-о-о! Самоедин калъп!.. Няма да има за всички.! Месарятобявява, че ще дава най-много по двеста грама..Докъдето стигне! Опашката кима безропотно..Месарят вади ножа и отрязва яко парчеот калъпа. После го налапва пред очите наопашката...
542
3
 
4
 
! Отговори
до 578 преди 4 години
Като гледам Китай доста добре се развива за комунистическа държава. Цялата й конфекция от дрехи е в Илиянци. И не си мисли,че всички руснаци живеят в Сибир и са гладни,или са само мафиоти. В Москва и Санкт Петербург е пълно с руснаци милионери. Ако вземем за пример Индия,където има много бедни касти, има и много богати индийци.Така,че аргументът ти не издържа,младежо.
541
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 586Искате, но НЯМА. А ако случайно някой ден има даже и нищожна такава вероятност, свестните ще се изнесат преди да са затворили пак границите и да почнат да стрелят на месо по тия които се опитват да избягат от "хубавото" (по подобие на онези граждани на Източен Берлин, които усетили накъде вървят нещата, са се изнесли оттам в посока Запад, за да не живят в човеконенавистни режими). Ще ви гледаме сеира, но този път от другата страна.
540
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 581Вярно е... само мрънкачите от сега и тогава се оплакват, че са били зле и без пари... Само където сега хората станах по-алчни за сметка на мизерстващи просяци и пенсионери, както и на много емигранти, избягали от "многото алтернативи" за работа!? Къде смятат, че ще отнесат спечеленото /откраднато/ повече от това, което могат да иозработят и заслужават?! Още не съм видял някой да се е преселл със заграбеното в отвъдното!
539
3
 
7
 
! Отговори
87 набор преди 4 години
И на мен са ми казвали,че всичко е било по-добре по времето на комунизма. Хлябът бил евтин, билетът за автобуса наистина ли е бил някакви 6 стотинки?? Хората си ходили на почивки евтино с някакви карти. Имало работа за всички,защото предприятията работили.Сметките за парно не били като сега. Единственото неприятно било гражданството и ученическите бригади.
538
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 581 Ооооо//искаме и още как искаме да се върне комунизма..Ама ще падат пак глави ако се върне..Костовци,Димитровци и много още има да плащат греховете си след безчинствата които сториха на нарофда ни веднага след 1989 г! Цели квъртали си продадоха жилищата и с колони автомобили заминаха за Испания тогава.Защото ги изгониха на улицата .И дъ р жа вата я нямаше никаква тогава! Помниш ли? Или не искаш да си спомняш белогвардеецо син ?Моли се да не се връща лично!
537
2
 
2
 
! Отговори
Зависими от Русия преди 4 години
Най-сигурният начин една държава да е бедна и изостанала е да е близка политически до Русия. Венецуела е просто поредния пример. Погледнете също Куба, Сев.Корея, Сърбия, Беларус, Молдова, Сирия...Ако продължваме да се братушкаме с руснаците и нас ще ни сполети същата безперспективна беднотия...
536
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Знам какво е Национален обект, а ти не разбра че дори не можа да обясниш по кое време са работили на такъв..."През цялото време са работили на такива, селски - газификацията на Нефтохим Бургас, строителството на почти всички реактори на АЕЦ Козлодуй и Белене, изграждане на хиляди килиметри газопреносна и нефтопреносна мрежа в България.... Газификация на много ТЕЦ-ве! Бъди жив и здрав и си вЕрвай на твоите илюзии за "светло" демократично бъдеще! Сега такива неща не са "национални"!
535
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До българинНе само че сме живели, ами най-вероятно аз съм по-възрастен от теб, дечко. Няма нормален кадърен българин който да иска онова време да се върне. Ако е е кадърен работа има бол и много добре платена отгоре на всичкото. Носталгия по тоталитаризма и лагерите могат да имат сатрапи некадърници. Айде със здраве!
534
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 578...По скоро.Не бива да се вярва.На заблудени дечица като теб! Не че можеш да ни убедиш в каквото и да било! А сега ходи да си лягаш.Че утре си на училище! -:) Деца!
533
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 558Знам какво е Национален обект, а ти не разбра че дори не можа да обясниш по кое време са работили на такъв, поради което ти цитирах част от правилника за работа в Централата (явно си нямаш и на идея) когато вече работеше като такава. Това ми показва и колко можеш да разбереш писан текст. Живей си с фантазиите за 1000 лева по комунизма, с това и ще си останете. Тоя влак замина, просто такива като теб още не сте го осъзнали. Сега изриваме и последните ви останки.