Зимата дойде, от днес глобяват за летни гуми!

Глобата за неподходящи гуми е 50 лева
15 ное 2019 07:00,
66
Зимата дойде, от днес глобяват за летни гуми!
Снимка: Pixabay

Днес е крайният срок, до който водачите трябва да оборудват автомобилите си със зимни гуми. Гумите, подходящи за движение при зимни условия, трябва да са с грайфер не по-малък от 4 мм. Неизрядните шофьори ще бъдат глобявани с по 50 лв.

Още по темата

Експертите посочват още, че подготовката на автомобила за зимата не свършва с гумите. Автоекспертите съветват още: Измийте колата и прегледайте лаковото покритие за петна от ръжда, като съответно ги почистите и намажете с боя. Особено внимание отделете на дъното на автомобила, спирачните и горивни тръбопроводи по него.

Обработете ключалките на автомобила със специалните препарати, които се продават по магазините. Намажете гумените уплътнения на вратите и багажника с течен парафин против замръзване. Сложете зимна течност за чистачки, проверете и ако е необходимо - сменете чистачките. Ако автомобилът ви е по-млад от 10 години, сигурно е оборудван с филтър на купето. Неговото запушване влошава парното на колата и бързото обдухване на изпотените прозорци, така, че обезателно го проверете и сменете с нов, допълват експертите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
каква зима ве бате те до 20/03/20 го дават 20 градуса
33
4
 
14
 
! Отговори
Илиан преди 4 години
Крайно време е кожодерите от гумаджийския бизнес да измислят поградусови гуми - от - до определени градуси - та да ни задължат да имаме по 10 чифта гуми!
32
2
 
24
 
! Отговори
да глобят Павел дано преди 4 години
Лятото правихме ремонт при дъщерята и попаднах на вестници от 1987г. Имаше наистина добре написана информация за зимна подготовка на колата. Описанието в целият материал включваше какво да се провери, причина- защо се прави, какво да правим ако все пак не сме го направили. Както знаем тогава нямаше летни, зимни, ..пролетни гуми, а Вида или Вида-спорт. Бяха писали и за фаровете-да се кара при мъгла, сумрак, по преценка на шофьора. От подобна статия има смисъл, а тази горе е загуба на време.
31
3
 
17
 
! Отговори
- преди 4 години
Каква зима ? Навън е 20 градуса, кой нормален ще сложи зимни гуми на такива температури? Закона пак писан от някой, който сигурно книжка няма или не е карал през живота си.
30
2
 
9
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Чичко-паричко с палката, жилетчицата и шкембето пак ще пише глоби в тескерето...
29
6
 
9
 
! Отговори
nikolov преди 4 години
Голямо реване. Ами по-добре да тръбят, нека *** сложи един път зимна гума, па може и да спаси някой така. Масово селяците карат коли зо по 15-20 бона и с летни гуми щото нямало сняг или зимни на 5 години ама карани и лятото щото няма смисъл да се сменят.
28
4
 
32
 
! Отговори
Свинеубиецът преди 4 години
111 място по свобода на словото!Има Закон за движение по пътищата!!!Там никъде не се споменава ЗИМНА гума!!!!!Изискването за зимния период е ЕДИНСТВЕНО 4мм дълбочина на грайфера!!!!!!
27
2
 
32
 
! Отговори
Д преди 4 години
Що за малоумно заглавие - "Зимата дойде"! С +10 сутрин и +20 на обяд не може да пробием през преспите, ей! И между другото, водещите синоптични модели не показват нищо зимно в България в следващите поне 15 дена, даже напротив - времето остава наднормено топло, с мъгли в котловините сутрин.
26
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
зимата идва официално на 22 декември,не днес
25
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доста *** статия....
24
2
 
27
 
! Отговори
Жо преди 4 години
СТИГА сте заблуждавали хората!Чл. 139 ал. (1) т. 4 от ЗДвП определя, че"ППС трябва да бъдат с гуми, предназначени за зимни условия ИЛИ с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм за периода от 15 ноември до 1 март."Употребената в Закона съединителна частичка "ИЛИ" показва, че става въпрос за два различни вида гуми и 4-те мм са само за втория вид..За зимните гуми НЯМА изискване за 4 мм , а за 1,5 мм.За всички останали видове гуми ИМА изискване за 4 мм.
23
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяка година журналята тръбят една и съща лъжа - ТРЯБВАЛО водачите да сложат зимни гуми. Абе вие не го ли прочетохте тоя закон най - после, бе...???
22
3
 
5
 
! Отговори
Милиционер преди 4 години
За да няма спекулации и (а съм сигурен в това) по-интелигентната част от шофьорите списват тук, маля обяснете какво значи абревиатурата "м+s"? Защото, нали е зима, май думата започва със "з"! Направо гроб да се сезират и да направят поредната "законодателна" инициатива - надпис "з+к" преведено на пишещите на шльокавица зима плюс кал. Е, ако ще карате в македония, там не знам как се пише.
21
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според действащият в България Закон за движение по пътищата през зимата зимните гуми не са задължителни. Законът не ни задължава да използваме зимни гуми, но е препоръчително от ноември до март или когато температурите паднат под 7 C. шофирането да се извършва със зимни автомобилни гуми. Служителите на КАТ нямат право да глобяват шофьори ако през зимния период те карат с летни гуми. Те могат да наложат глоба единствено ако размера на грайферите на зимните гуми намалее под 4мм.
20
2
 
32
 
! Отговори
Off преди 4 години
КОЙ рекламира гумаджиите? КОЙ?
19
3
 
64
 
! Отговори
Геле преди 4 години
А глоба за подвеждаща статия има ли?
18
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зимната течност за мигачите е задължителна!Глобата е 500лв.
17
16
 
8
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
Аз нищо не мисля да сменям на бмв-то - моите са всесезонни, на 15 години. Все още имат тук там грайфер. Това е повече от достатъчно!
16
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе не е важно, че първия ден болничен е безплатен, че парите от втория фонд ги няма. Че парите от Сребърния фонд са 3 милярда при разчети за около 30 до момента и че ЕфБет продавали лични данни както НОИ. Гумите са най важни и фаровете също
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
13, колата ми е с 16 цолови гуми (масовка) и хубави зимни гуми, като Фулда са по 150 кинта и то със смяната.

Спонсорирани публикации