1200 лева стартова заплата за социалните работници

Държавата дава 10 милиона лева за нови кадри
28
1200 лева стартова заплата за социалните работници
Снимка: Булфото, архив

10 милиона лева са предвидени за нов компонент по процедура „Работа“, като целта е да се осигурят и привлекат  нови социални работници. Заплатата от 1200 лева бруто за студенти, завършващи специалност „Социални грижи“, ще осигури държавата по Оперативна програма развитие на човешките ресурси от началото на следващата година.

Това е средната за сектор социални дейности заплата, а по-високото предвидено възнаграждение ще се предоставя на завършващите обучението си студенти в специалност „Социални дейности“. Това заяви зам.министър Зорница Русинова на семинар в Боровец, цитирана от "Монитор".

Необходими са млади хора в този сектор, коментира зам.министърът на труда и социалната политика: „Още през следващия месец ще се опитаме да привлечем студенти по социални дейности и в рамките на 1 година ще покриваме възнагражденията им, този ресурс ще покрие около 500 човека(студенти)“.

Социалното министерство ще субсидира и вече действащите социални работници, като им добави половин минимална работна заплата, за период от 6 месеца, като по този начин ще се компенсира и разминаването във възнагражденията на тези служители, коментираха експертите от министерството.

Други 14 милиона пък са предвидени за изграждане на нови центрове за деца в маргинализираните общности и махалите. Тези услуги са подготвителни за децата, подкрепят малцинствените общности за социализация и са вариант за тази част от обществото да не отпада от образователната система. Тези 14 милиона ще са равно разпределени – критериите са свързани с броя и съотношението на децата. Ще бъдат изградени между 10 и 15 нови центъра, там където има най-голям недостиг и въобще липсват детски ясли и градини.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
3
 
! Отговори
казаХ преди 4 години
Как преди 10 ноември 1989 година нямаше социална система,пък нещата с "етноса" бяха доста по-приемливи.Сегашната "Социална грижа" е абсолютно сбъркана и не се полага там където има наистина нужда, а се прелива от пусто в празно.
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В повечето западни държави няма универсална минимална заплата, а минимални часови ставки за конкретни професии и дейности. Универсалната МРЗ е институт от 19-ти век.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С други думи: държавата продължава да сипва пари на грешното място, а именно в черната дупка на "интеграцията", където тия пари потъват безвъзвратно. Странно как мен не ме е интегрирал никой. Явно нещо съм повреден, че прилежно учих, следвах и в момента работя.
17
0
 
5
 
! Отговори
ЖороПърви преди 4 години
Първи пример: Човек от нашия квартал, без близки получава инсулт- 7 дни е клиничната пътека, и е върнат у дома си. Иска се съдействие от социалните, а те отговарят, че няма да си мръднат пръста, защото човекът ЛИЧНО не е отишъл да подаде молба ....после молбата се разглеждала в 10 дневен срок, и тогава "социалните" щели да вземат становище.Втори пример: има ли нужда?
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Новият начин за поробване на Стадото - за отнетите деца на майка,или семейство с нищожни доходи ,което би се стабилизирало за половината от сумата предназначена за "социални" робовладелци,се дава такава на тези социални робовладелци,предназначени да създадат армията на бъдещите еничари,които да защитават властта!!!И разбира се,стадото търпеливо приема всичко това!И не би трябвало да се имат предвид производителите на двукрака стока,предназначена за търговия!!!
15
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мн.хубаво....но дали ще стане реалност. Освен това смятам че има нужда от началник на .отделите и тн...съгласна съм с някой констатации но....щата не е раздут...даже не достигат соц.рабатници .....с толкова мн.писане.. анкетиране и тн....гонене на срокове.....а се правят безумни неща......
14
2
 
13
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
При учителите започна едно чуствително вдигане на заплатите, сега и при социалните работници. Доколко е наистина така - да кажат хората заети в тези професии, аз имам друго в предвид. Държавата, като че ли започна да осъзнава, че КАДРИТЕ СТРУВАТ ПАРИ! И започна да се бърка сериозно в джоба, дори в провицията вече конкурира частния сектор. Единствено БГ частника обаче НЕ го осъзнава това, оплаква се българите се кепави и мързеливи и отказва да им плаща болничните. И се оплаква, че няма кадри!
13
1
 
23
 
! Отговори
До анонимен преди 4 години
Социален работник е призвание - първо.Второ щата в социалните служби е раздут.Трето има много излишни служители като началник отдели 3 и 3-4 гл. социални работници / ***/ - тях не трябва да ги има.четвърто трябва спешни законодателни мерки / за закрила на социалните работници/.Социалния работник в БГ не е социален работник, а една писарушка. Мога да напиша още много неща
12
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще взимат тези 6 месеца нещо допълнително, а после пак с 560 лева заплата.
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 9Ти, драга, май не си наясно, че заплатата на чистачката на летището не се дава от държавата, а от частна фирма. И не можеш да държиш сметка колко ще плаща частната фирма.Заплатата на учителя, лекаря и т.н. се дава от държавата, общината, бюджета.
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Раздуват щата на социалните работници. Откъде ще дойдат заплатите за тях?
9
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
няма лошо да им повишат заплатите но това доказва само че у нас заплатите се дават не според ценза който имаш а според политическата обстановка .Трябват правила ако на държавните служители е такава стартовата заплата каква ще е за продавачки чистачки миячки инжинери учители лекари -трябва да има минимум на заплата в определен сектор ,защото не може чистачката на летището да получава повече от лекар или учител
8
6
 
13
 
! Отговори
тъер5 преди 4 години
Трябва да им се осигурят добри заплати,защото от догодина започват да отнемат деца.
7
14
 
10
 
! Отговори
Американ преди 4 години
До А:Ти явно четеш ненаучна фантастика.В Китай населението е доста по-бедно от в Бг, и бачкат поне два пъти повече. Плюс това не хленчат., ама и не им е разрешено.
6
3
 
8
 
! Отговори
Американ преди 4 години
До Хари:Не, ама парите - според професията. Все пак има лесни и трудни професии, няма как да получават съизмерими пари.
5
3
 
26
 
! Отговори
А преди 4 години
ограничаване на раждаемостта на маргиналите?Това е въпросът.ЧЕТЕТЕ защо Китай от бедна, стана богата държава.
4
15
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една от най-излишните професии, с която се създава изкуствена заетост на хора, на които не им се работи или нищо не могат. Почти цялата им дейност е прехвърлена на учители, полицай, НПО - особено що се касае за случаи на насилие, отсъствия от училище. Дори докладите им се пишат от другите- те само ги "разглеждат" и при необходимост ги препращат в съда. Едно решение не взимат самостоятелно.
3
2
 
30
 
! Отговори
Дон Картофф преди 4 години
До номер 1: Защото създават алгоритми които елиминират човешкият фактор. Продуктивност. Машината няма как да я Корумпираш. "Шведите" се изнесоха в Германия. Там здравеопазването е безплатно. Трудът е оценен по достойнство.
2
2
 
17
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
До Анонимен 1:Има ли такива? Дай примери, или и това не можеш.
1
22
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а защо програмистите дето не вършат никаква работа взимат заплати по 5-6хил лева?