Българинът живее средно 74 г., на последно място сме в ЕС

Евростат: Животът в България е с най-малка продължителност
Обновена: 19 ное 2019 13:53 | 19 ное 2019 08:49, Анисия Иванова
122
Българинът живее средно 74 г., на последно място сме в ЕС
Архив: Булфото

Българите живеят най-късо сред хората в страните от ЕС. У нас средната продължителност на живота е 74,8 години, обявиха от европейската статистическа служба Евростат. Така се нареждаме на последно място в ЕС. Точно преди нас са Латвия (74,9 г.), Румъния (75,3 г.) и Литва (75,8 г.).

Навсякъде в Европа жените живеят по-дълго от мъжете. Като у нас разликата е точно седем години. Средната продължителност на живот на мъжете е 71,4 г., а на жените е 78,4 г., показват данните, цитирани от "Труд".

С развитието на медицината през годините и подобряването на битовите услови животът на хората нараства. През 1960 г. средната продължителност на живота в България е била 69,3 г. За периода от тогава насам живеем средно с 5,5 години повече.

Най-дълго живеят хората в богатите страни, както и в тези, които са известни с хубавата си храна и по-спокойния начин на живот, показват данните на Евростат. В Европа най-дълъг е животът на хората в Швейцария и Лихтенщайн – средно по 83,7 години. След тях са Испания с 83,4 г. и Италия с 83,1 г. Хората в тези държави живеят с близо 9 години повече от нас.

Оказва се, че при изпълнение на плана за постепенно повишаване на пенсионната възраст у нас до 65 години за мъжете и жените, българите ще се радват на пенсията си малко повече от 10 г. (защото продължителността на живота продължава да расте). А в редица страни от ЕС хората ще взимат пенсия над 19 години, или близо два пъти по-дълго време.

Доходите в Швейцария и Лихтенщайн са едни от най-високите в Европа. В резултат мъжете там рядко се притесняват за плащането на сметки и издръжката на семейството и живеят най-дълго – средно по 81,6 години. На следващите места са мъжете в Исландия (81,1 г.), Норвегия (81 г.), Италия и Швеция (по 80,6 г.)

В Испания животът върви на по-бавни обороти отколкото в индустриално по-развитите страни. Съответно жените в Испания са на първо място по дълголетие – средно по 86,1 г. След тях са жените в Лихтенщайн (86 г.), Франция и Швейцария (по 85,6 г.) и Италия (85,2 г.).

Връзката между продължителността на живота и доходите се потвърждава и от данните на Евростат за най-бедните страни. Най-кратък в Европа е животът в Беларус (74,5 г.), Грузия (73,5 г.) и Украйна (73,3 г.), където доходите са по-ниски от тези в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
3
 
21
 
! Отговори
Ангел преди 4 години
Всичко е до пари и пак пари. Ако минималната заплата в БГ е 1500 лв а средната 2500 лв при същите цени на имоти консумативи и цялата продуктова кошница няма да се различаваме по нищо от запада и ще си живеем като тях. Но тази Тиква която си избрахте съсипва дребния и среден бизнес за сметка на чуждестранните инвеститори и дори и някой ден взимаме по 2500 лв то цените ще се вдигнат и пак ще сме си бедни !!!
91
4
 
8
 
! Отговори
Испанеца преди 4 години
Че ние сме все последни
90
4
 
9
 
! Отговори
Kлаус преди 4 години
и в ррумъния пишат същите мизерии... много *** народ сме... изключително ***!!!
89
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако преди това не скочи от високо, легне на релсите или да пие по кило всяка вечер!
88
9
 
5
 
! Отговори
+++ преди 4 години
По времето на соца продължителността на живота се увеличи с около 9 години, което е около 15%. Сега чрез смяна на методиката се увеличи с 3 години, което е увеличение с 4%. В същото време в западна Европа продължителността на живота между 1945 и 1989 се увеличи с 12%, а от 1989 година досега с 8%. Правете си изводите.
87
1
 
16
 
! Отговори
Кучешки живот преди 4 години
В страната на простотията и чалгата всички сме ходещи трупове.
86
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Живей като животно, yмри като животно!
85
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В тия средни стойности включват ли се 20 годишните камикадзета с бмв?
84
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През соца продължителността на живота беше 71 години без да мръдне от там през всичките години на соца. Сега е 74. Троловете на БСП да си затварят човките. Хубав или лош , капитализма води до подобряване продължителността на живота.
83
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продължителността на живот е функция на природна и придобитата интелегентност на всеки индивид.Доходите и стандарта на живот също са функция на природна и придобита интелигентност.Не може Андрешко непрекъснато да мънкира от работа, да пуши, да лочи шльоковица на поразия, да вика "бал съм му маммата, кога ще живея", пък да живее повече от швейцареца !
82
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Де да живеехме толкова много. Целта на Тиквата е да доживеем най-много година след пенсиониране, че после само тежим на бюджета. Затова не прави нищо за здавеопазване и пенсионни фондове.
81
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ИВАН КОСТОВ Е ВИНОВЕН
80
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обаче в Евразийския съюз сме на първо място.
79
6
 
5
 
! Отговори
Факт преди 4 години
И пак е по-висока от средната продължителност на живота през "Развития социализъм" (70 г през 1989 г).
78
5
 
8
 
! Отговори
Факт преди 4 години
До Третия Свят: "40г прогрес 4г увеличаване на продължителността на живота. Това го нема и у Папуа Нова Гвинея."Е, то в Англия като имат 200 г прогрес, да не би да живеят до 200 г ?!?
77
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не е продължителност на живота, а очаквана средна продължителност на живота. Продължителност на живота мереха до 1989 година. Починалите през 2018 в България са на средна възраст около 70 години, а не на 74,4 години.
76
1
 
6
 
! Отговори
Unufri, не разбираш! преди 4 години
Знам им схемите!Това естествено, че не ти го казват! Има си закон според който застрахователя трябва да се погрижи лицето, което се застрахова при него да бъде здравноосигурено от самите тях (т.е. такса от таксата ти отива за държавата), за да може държавата все пак да си получава пари от предпочелия да се осигурява чрез частен застраховател, а не НЗОК.Ти пък, ако искаш си мисли, че си на някава далавера за почти 1000 лв годишно и си откъснат от държавата.
75
1
 
23
 
! Отговори
Сократис преди 4 години
Най-важния показател за добро здраве е балансирания начин на живот и спокойствието.Всяка крайност е стрес за организма!Прословутите диети, заклетото веганство, и обратно-прекомерната употреба на тлъсто месо, на субпродукти, които са филтъра на токсините при животните, злоупотребата с алкохол и цигари и умишлено подклаждания стрес от медиите.Катастрофи, трагедии, убийства и посегателства описвани в детайли, изопачаващи истината и откровени лъжи-това са новините, които съвсем безнаказано ви убиват
74
5
 
7
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
То това живот ли е ?
73
6
 
2
 
! Отговори
Unufri преди 4 години
А много често дори не е необходимо да плащаш сам. Просто звъниш на застрахователя и те насочва към най-близката болница, като преди това се е обадил там да те очакват. До скоро имаше и медицински хеликоптер в застраховката, но за жалост той отпадна.Ако човек иска да си обезпечи здравето, има хиляди начини да го направи. Но вие не искате. Вие искате само да мрънкате и то с цигара в уста и с метиловия първак на дядо ти в ръка. И да чакаш на вездесъщата държава да се погрижи за теб. Не става така

Спонсорирани публикации