Българинът живее средно 74 г., на последно място сме в ЕС

Евростат: Животът в България е с най-малка продължителност
Обновена: 19 ное 2019 13:53 | 19 ное 2019 08:49, Анисия Иванова
122
Българинът живее средно 74 г., на последно място сме в ЕС
Архив: Булфото

Българите живеят най-късо сред хората в страните от ЕС. У нас средната продължителност на живота е 74,8 години, обявиха от европейската статистическа служба Евростат. Така се нареждаме на последно място в ЕС. Точно преди нас са Латвия (74,9 г.), Румъния (75,3 г.) и Литва (75,8 г.).

Навсякъде в Европа жените живеят по-дълго от мъжете. Като у нас разликата е точно седем години. Средната продължителност на живот на мъжете е 71,4 г., а на жените е 78,4 г., показват данните, цитирани от "Труд".

С развитието на медицината през годините и подобряването на битовите услови животът на хората нараства. През 1960 г. средната продължителност на живота в България е била 69,3 г. За периода от тогава насам живеем средно с 5,5 години повече.

Най-дълго живеят хората в богатите страни, както и в тези, които са известни с хубавата си храна и по-спокойния начин на живот, показват данните на Евростат. В Европа най-дълъг е животът на хората в Швейцария и Лихтенщайн – средно по 83,7 години. След тях са Испания с 83,4 г. и Италия с 83,1 г. Хората в тези държави живеят с близо 9 години повече от нас.

Оказва се, че при изпълнение на плана за постепенно повишаване на пенсионната възраст у нас до 65 години за мъжете и жените, българите ще се радват на пенсията си малко повече от 10 г. (защото продължителността на живота продължава да расте). А в редица страни от ЕС хората ще взимат пенсия над 19 години, или близо два пъти по-дълго време.

Доходите в Швейцария и Лихтенщайн са едни от най-високите в Европа. В резултат мъжете там рядко се притесняват за плащането на сметки и издръжката на семейството и живеят най-дълго – средно по 81,6 години. На следващите места са мъжете в Исландия (81,1 г.), Норвегия (81 г.), Италия и Швеция (по 80,6 г.)

В Испания животът върви на по-бавни обороти отколкото в индустриално по-развитите страни. Съответно жените в Испания са на първо място по дълголетие – средно по 86,1 г. След тях са жените в Лихтенщайн (86 г.), Франция и Швейцария (по 85,6 г.) и Италия (85,2 г.).

Връзката между продължителността на живота и доходите се потвърждава и от данните на Евростат за най-бедните страни. Най-кратък в Европа е животът в Беларус (74,5 г.), Грузия (73,5 г.) и Украйна (73,3 г.), където доходите са по-ниски от тези в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
5
 
2
 
! Отговори
Unufri преди 4 години
Аболютно нищо не внася застрахователя ми в държавата. От какъв зор да дава пари на държавата, след като тя не носи с него рисковете за моето здраве. Вие съвсем откачихте, говорите колкото да не заспите.Като имам проблем със здравето или нужда от интервенция някаква , отивам, плащам си ги и след това застрахователя ми връща парите.
71
5
 
2
 
! Отговори
Unufri преди 4 години
Как да не се избива, като имам 20 000 евро покритие в цял свят на един много дълъг списък със здравни рискове. Що говориш глупости? Влез в произволен застраховател и попитай за здравна или за застраховка живот. Скоро ще си правя застраховка живот, понеже тя включва в себе си и здравните рискове.
70
4
 
6
 
! Отговори
До Unufri № 72 преди 4 години
Тоест ти веднъж плащаш на държавата и втори път на застрахователя. Защото дори и да не внасяш лични осигуровки, този застраховател го прави за теб от тези 60 лв 30 са директно за държавата, за да си с непрекъснати здравноосигурителни права и другите 30 са за застрахователя да ти покрива базови разходи. Ако една пломба ти е 65 лв, 45 лв се покриват винаги от държавата, 15 лв от теб и, ако отидеш при застрахователя с фактурата ще ти ги платят тези 15 лв, но общо ти ще си дал за цяла год. 720 лв. .
69
2
 
6
 
! Отговори
До Unufri № 71 преди 4 години
Нещо не си в час щом плащаш за "допълнително здравно осигуряване" по 60 лв на месец, защото НЗОК са със същия статут като всички застрахователи. Тия 60 лв на месец ти вършат работа само за 100 лв допълнителни за стъкла с диоптър и 250 лв за пломби или за да покрият символичния престой в някоя болница... Ама разболееш ли се от нещо "по-така" забрави, че внасят по 60 лв на месец на мутрите... Много добре са ги измисли тия "застраховки". 60 лв е минимално покритие, което просто не се избива.
68
4
 
4
 
! Отговори
Unufri преди 4 години
И още нещо. Един ехограф струва максимум 50лв. Един скенер с контраст струва 70-80лв. Пълна кръвна картина с туморни маркери ти е 100-120лв.Не можеш да си позволиш веднъж в годината или поне веднъж на две години да си ги правиш ли?Всеки може, но е по-добре да се мрънка как някой друг е виновен и то за лични неща. Ако не можеш да онождаш жена си, пак ли здравната каса или Костов са виновни. Айде стига!
67
6
 
4
 
! Отговори
Unufri преди 4 години
Аз не знам какво плаща здравната каса, защото съм на възраст вече и съм преценил, че е по-добре да имам допълнителна здравна застраховка, която между другото струва 2лв на ден. Като имам проблеми със здравето, не чакам ДЪРЖАВАТА да се погрижи за мен, защото тя не ми е никаква. Нито ми е баща, нито ми е майка.Не пуша и не пия вече. Гледам да спортувам поне 1-2 седмично. Моето здраве си е моя грижа и не го оставям в ръцете на другиго!А ти чакай държавата да дойде да те погали по ***..
66
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 68 пич я ми кажи какво включва годишния преглед ,който ти отпуска здравната каса?
65
6
 
12
 
! Отговори
Unufri преди 4 години
Пак казвам. Пушим и пием от 12 годишни. На челно място по малолетни пушачи в света! Ходим на лекар едва, когато стане безнадеждно. Пием като разпрани на дядо си метиловата пърцуца и се гордеем с това даже!Какво очакваме? Да живеем до 100 ли?Тук прочетох какво ли не. И естествено някой друг пак ни е виновен. Онова там здравеопазване. Онзи там премиер.Ама първа грижа на всеки е сам да си пази здравето, не е ли така?
64
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Въпросчо 62На крива ракета комунистите и пречат..........ХА-ХА-ХАЗа Баце ли гласуваш, ТЪПAHРЮ???!!!Разпознавате се от Космоса.......*** поглед, ниско чело и от село ......"кой не скача е червен".
63
2
 
12
 
! Отговори
Дедо преди 4 години
С такова здравеопазване се чудя как хората стигат и до тази възраст.Пътеките са най-безумното творение в медицината.Във всеки бизнес се плаща за свършена работа,т.е. тук би трябвало за излекуван пациент,а не само за извършена манипулация,лежане в отделение и прочие.Да споменем обаче,че разликата в продължителността с другите държави в ЕС е цели 10 години,което си е кръгъл слаб за всичко което се случва в държавата ни в тази посока.Но докато закусваме,обядваме и вечеряме с асфалт...така ще е!
62
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НАЙ МЕ КЕФИ КРАЯ НА СТАТИЯТА, СРАВНЕНИЕТО С ЕВРАЗИЙСКИЯ СЪЮЗ ЖАЛЪК, НО ЛЪЖЕТЕ , НЕ СТЕ ВКЛЮЧИЛИ РУСИЯ. СИГУРНО НЕ Я БРОИТЕ В ЕВРОПА???ВПОЧЕМ ТОЙ И ПУТИН НЕ Я БРОИ В ЕВРОПА ВЕЧЕ!СЪЮЗНИЦИ СА МУ ИРАН, КИТАЙ И ТУРЦИЯ...
61
6
 
3
 
! Отговори
ФСБ преди 4 години
ПАК РУСКИ АБРЕВИАТУРИ, А?УМНИКО, ЕВРОТО ДОЛАРА И ПР. СЪЩО ПОДЛЕЖАТ НА ИНФАЛЦИЯ! УХ, ВСЕ ТАКИВА С ДЕМЕНЦИИ ВИ ВЗИМА РЕШШЕТКАТА...
60
3
 
16
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Правете си сметка в евро долари кувейтски динари и т н.- трупайте по малко от началото на живота си като работник- до края- така е имате поне някаква сума за да умрете спокоино- иначе ви чака една измама с "доброво;ното" пенсионно осигуряване и празен пенсионнен фонд в НОИ- Знаете ли ако фалира някое частно пенсионно дружество какво следва?? Парите на хората изчезват и Държавата се намесва като ВИ ИЗПЛАЩА ЗАГУБЕНИТЕ ПАРИ НА 20% САМО!!! ТАКА ДЪРЖАВАТА ЗАЕДНО С МАФИЯТА ВИ ОБИРАТ НАПЪЛНО!
59
7
 
16
 
! Отговори
Въпросчо преди 4 години
В Швейцария , Лихтенщайн и Италия колко години са ги управлявали комунисти ??? Това е главният въпрос , другото е статистика.
58
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Статистиката никога не дава отговор, защото подобни теми са болезнени и трагични. Истината е, че осреднената ниска възраст показва , че живеем кратко, не защото в България няма възрастни хора, а защото много българи умират млади.
57
3
 
12
 
! Отговори
НОИ преди 4 години
Всички ще видите пенсия- Свети Петър ще ви я дава лично!!
56
2
 
11
 
! Отговори
gio преди 4 години
нормално с това "здравеопазване". Друг е въпроса трябва ли да плащаме осигуровки на НОИ при положение, че пенсия няма да видят хората родени след 70-та год. Скоро при мъжете ще имаме парадокс пенсионна възраст 70 год и пенсия на същата възраст, ако продължат да се качват годините. После защо бягат българите в чужбина.
55
2
 
17
 
! Отговори
Бай 100ян преди 4 години
Вредните навици НЕ са причината.Навсякъде се пие и пуши. По скоро некачествената храна и високите нива на стрес в следствие от безпаричието са най-големите ни вредители!
54
6
 
9
 
! Отговори
НОИ преди 4 години
Това не е ВЯРНО! Българинът живее до 95 г а българката до 100г затова трябва да вземем спешни мерки и да увеличим пенсионната възраст на 75 г за мъжете и 80г за жените- в противен случай фондът ще банкрутира и няма да има кой да ви плаща пенсията
53
5
 
10
 
! Отговори
bobov преди 4 години
Я гледай ти,оказа се че,сме живеели!?

Спонсорирани публикации