След трагедията с детето: Кой носи вина за смъртта му?

Състоянието му се е влошило за часове, обясни лекар
Обновена: 10 дек 2019 17:29 | 21 ное 2019 10:07, Анисия Иванова
30

Тежка двустранна хеморагична пневмония е причината за смъртта на 3-годишното дете, което почина в края на миналата седмица. Премиерът Бойко Борисов пък отстрани временно шефовете на трите болници, които са се забавили с приема му. Все още текат разследвания, но може ли да се говори за виновни?

Според адвоката по медицинско право Мария Петрова истината за този случай ще се разбере едва когато разследването приключи.

Педиатърът Александър Атанасов коментира в студиото на "България сутрин", че състоянието на детето се е влошило в рамките на няколко часа.

Още по темата

"Налагало се е болнично лечение, но не се е налагало реанимационно. В следващите часове състоянието му рязко се влошава. Знам, че за много от хората това нещо може да звучи невероятно, но има заболявания, които протичат по този начин", допълни Атанасов.

Андрей Марков от Българската болнична асоциация заяви, че този случай няма да бъде забравен нито от близките, нито от лекарите, които са влезли в контакт с него.

"Никой не може да преживее подобно събитие по един лек начин и да го забрави бързо и лесно. Всяка подобна ситуация оставя трайни белези върху хората, участващи в процеса на обслужване на пациенти в тежко състояние, особено пък с дете", посочи той в ефира на Bulgaria ON AIR. 

По негови думи имаме проблеми, които са се натрупвали от много години и има случаи, в които се налага пациенти да търсят различни болници. Марков изтъкна и проблема с ограничения брой легла в болничните заведения.

Според Александър Атанасов тежкият проблем на българското детско здравеопазване е, че специализираните детски отделения са разпилени.

Мария Петрова и Александър Атанасов са на мнение, че трябва да се изчака края на разследването преди да се раздават обвинения. Андрей Марков пък заяви, че всички имаме вина, защото знаем, че има дефицит и има нужда от подобряване на ситуацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Миналата година във влака за Бургас една възрастна жена ми каза,че за сърце да ям и да усилвам с орехи, че не мога да сеча вече дърва и каза на доктора да си хврли дипломата и излезе права и аз се оправих . Те това ми каза жената, знахарка някаква беше...
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 15 - Кандидатствах за работа в СБАЛДБ 2007 и доц. анадулийска ми каза веднага да започвам (била са в ЛКК, Комисия по детска смъртност, Отговорник ВБИнфекции и Предс-л на тази комисия, за АГО и ЦСМП консултант над 20 г. тр. стаж, а Д-р Екимова на СБАЛДБ отказа да ме вземе, че местата не били структурирани и тя като очен лекар не видя моята квалификация и понеже от тогава до 2019 са назначавали без да изпитват как може да прегледат дете и дали може да поставят верни диагнози.УЖАС !
21
1
 
5
 
! Отговори
ЗАКОН ЗА ЗДРАВЕТО-2 преди 4 години
чл. 228 ЗЗ- Мед. специалист, който наруши норм.актове за използване,обработка.....съхраняване и предоставяне на мед.документация - ГЛОБА 500 до 1500, повторно - 1500 до 3000лв,чл.234а-наруш. по чл. 228 се установяват с актове от РЗИ, а нак. постановления може и от Изп.агенция "Медицински надзор", НЕЩО СЕ БАВЯТ !
20
1
 
6
 
! Отговори
преди 4 години
Те пишат декларация да я защитават СБАЛДБ, а тука за лечение на децат ми крият лекарствата от спешния шкаф, биха дете и докладвах и после трябваше да пиша обяснения че съм видяла, че се бие детето, и накрая ми скриха медицинските документи, КАК НЕ ГРИ СРАМ ТАКИВА Нискоквалифицирани негодници
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както винаги, всичко е само един театър за пред медиите, докато общественото внимание затихне и за да си вдигне рейтинга Б. Борисов "благодарение на който " на този случай бе дадена широка гласност и ЕДВА ТОГАВА! цялата скапана система се задейства и започнаха да се водят разследвания. Ами ако не беше разпоредил лично премиерът, някой щеше ли да узнае за тази поредна "лекарска грешка "?! Но лекарите пак няма да признаят вина и ще се оправдаят с колективна отговорност и със здравната с-***. И ще кажат, че не са могли да спасят детето и че е било обречено... НЕ ИМ ВЯРВАМ!
18
2
 
8
 
! Отговори
Закон за здравето-1 преди 4 години
чл. 222, ал.2 ЗЗ - Мед. специалист, който допуска системни нарушения поради небрежност и незнание - лишавасе от професия за срок от три месца до две годинии Глоба по чл. 229 Който наруши разпоредбите на този закон или нормативните актове по прилагането му извън случаите 100 - 600 лв ГЛОБА.
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има личности .... и много са в чужбина ,които се стараят само никога и на никому да не навредят и това е голямата скръб , че са силни , полезни ,че дават и се отдават дори и на примитивни и елементарни лица лишени от човечност.До 18
16
2
 
15
 
! Отговори
До 19 преди 4 години
Преди години завеждащата неврологията в ИСУЛ не прие в болница свекър ми, който беше с инсулт в тежко състояние с думите: Той ще умре до 3 дни. Не го искам тука!Човекът живя след това 12 години.Та за такова решение със сигурност няма виновен политик, въпреки че те ни докараха на тоя хал.п. п. Министърът трябва веднага да подаде оставка, ама друг път...
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 16 ако са избягали и не са предприели действия са виновни. Няма значение какви са. За хората не трябва да се съди по думите, а по делата.
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По логиката на отстранените директори на болници, защо не отранят министър на здравеопазването?
13
2
 
11
 
! Отговори
До 12 преди 4 години
Защо,, всички ,,въпроси и грешки ги отправяте към ВСИЧКИ.Има и много хора, които са отговорни и хуманни и нищо не е зависело от тях и избягаха от грозната действителност в болниците като отказаха да са съучастници на търговията със здраве!
12
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много е тъжно всичко това... Само като си помисля, че единствено бързата ни реакция да напуснем Инфекциозна болница и да отидем бързо на преглед, последван от изписване на адекватни лекарства спаси детето ми... онези миз.....рн.... в болницата знаеха какво му е и така и не пожелаха да му включат необходимия антибиотик, само за да стоим 5 дни и да си плащам легло. Не ни даваха храна: Ми то нали повръща, давайте му солетиСлед прегледа в клиниката дадохме антибиотика и детето се подобри видимо
11
10
 
12
 
! Отговори
Аз преди 4 години
До АнонименАко мислите, че сте по-силни от природата - сте пълни ***-оти! Ако мислите, че можете да преборите всяка болест, независимо от стадия, до който е стигнала - също! Ако мислите, че има държава по света, в която хората да не умират от болести сте още по-големи... Има проучвания, показващи, че има все повече бактерии, резистентни към лекарства. Не знам дали в конкретния случай има виновен лекар. Но не очаквайте чудеса от лекарите! Хари Потър не е сред тях! Има и некадърни - знам.
10
4
 
20
 
! Отговори
Хх преди 4 години
Не го ли видяхте сутринта по BTV шефа на педиатричната болница. Агресивен и нахален руснак. Какво очаквате?
9
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знаете ли кой е истинският виновник. Не Боко, не господ или кой да е друг. Виновни сме ние че го допускаме. Виновни сме че не се опитваме да променим нещата и седим пасивно и мрънкаме. Българинът винаги търси вината в другия, но истинските виновници сме самите ние.
8
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко още деца и възрастни ще загинат в мирно време поради тази система и недостатъците и. След всеки случай ли ще слушаме за разстроеното настроение на министър-председателя? А министърът като счетоводител само предлага вдигане на здравната осигуровка. Хората които имат властта и средствата не си вършат работата за която са назначени.
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според Александър Атанасов тежкият проблем на българското детско здравеопазване е, че специализираните детски отделения са разпилени.---------Какво общо има това със случая?
6
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пневмонията си е пневмония, нищо хеморагично няма в нея, докато не се изпусне до стадий на кръвоизливи. Коскуджамити лекари със стаж, като знаете всички тия термини - хеморагична, фулминантна, тахикардия, диспнея... какво от това? Ами като знаете, че всеки такъв случай, е потенциално смъртоносен, осибено при малки деца, защо по дяволите не действате, а се скатавате?
5
7
 
6
 
! Отговори
Оффф преди 4 години
До АнонименАсиде стига с онова време.Онова време е виновно докторите да са търгаши ,защото такива си бяха.Да бяхте оставили някакакви средста през 1990 година па тогова говори.Как па една държава която не е иимала соц. си работят хората и се развиват.А тука такива като тебе некадърници съсипвате и младите хора.
4
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази трагедия нарочно се раздухва .