Тревожно: България последна в ЕС по трансплантации на органи

Потенциалът ни е голям, липсва съгласие за даряване
85
Тревожно: България последна в ЕС по трансплантации на органи
Снимка: БТА

България е последна в Европейския съюз по трансплантации на органи. От 28 страни-членки, ние сме на 28-мо място, заяви Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите по време на международен семинар "Новостите в трансплантациите на бъбреци и черен дроб".

По думите му потенциалът на страната е огромен, защото има подготвени кадри и постоянно се обучават нови такива. Проблемът обаче е в липсата на дарители на органи и обществото постоянно трябва да бъде информирано и образовано, че може да спасява човешки животи.

Още по темата
През тази година има едва 14 бъбречни трансплантации в страната, а чакащите са около 1000, обясни той.

"Усилията ни са насочени именно към осигуряването на донори, като работим в посока за информиране на обществото“, каза Мирослав Мутафчийски, зам.-изпълнителен директор на Изпълнителната агенция „Медицински надзор". Освен това ще се търси вариант за разрешаване на кръстосаното донорство, което в момента е забранено в България.

В допълнение се осигурява квалификация на хирурзите-трансплантолози за присаждане на бял дроб, като ще бъдат изпратени на обучение във Виена, посочи Мутафчийски. Той обясни, че в България се осъществяват трансплантации на черен дроб, бъбреци, сърце, а отскоро и на бял дроб.

В Турция открихме тези проблеми с донорството преди 10 години и постоянно провеждаме кампании, като работим заедно лекари, пациенти, Министерството на здравеопазването и университетите, обясни проф. Д-р Айхан Динчкан, специалист по трансплантации на бъбреци и черен дроб в Liv Hospital, Турция.

По думите му през този период донорството се е увеличило 10 пъти. Според него много важни са координаторите за трансплантации на органи, които стигат до хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е в това може да сме последни, но по отрицателен прираст сме първи. Също по смъртност от хронични заболявания. Също по внесени инвестиции от емигранти. Да изброявам ли още изобщо какви сме първенци и как опозицията иска да ни окаля само
10
3
 
8
 
! Отговори
До 5 преди 4 години
В България продължителността на живота е повече. Аз 80 годишен римлянин не съм виждал, до 55-60 и пукат. Докато не се направи по етнос не я вярвам. А България, че си е корумпирана е така, на спокойно и другите са същите.
9
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И защо да е тревожно?Или трябва по еврожендераска директива всеки да е оразян ,прекроен и зашит?Дай от утре всеки втори да го режат и пришиват,че да сме на първо място!
8
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Waffen SSДобре ли сте?
7
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те правят операции на здрави хора, а тоя за трансплантации тръгнал да говори. Да вземат първо да погледнат себе си и да изчистят собствената си гилдия от гнyсните, мърляви, незаинтересовани за здраввто ни и корумпирани изчaдия!
6
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То народа е опрял да се лекува само с аспирин,че да не го дере бялата мафия...вие тинтири-минтири!
5
5
 
29
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Добре де,разбрахме.Ние сме с най-ниска продължителност на живота,с най-ниски доходи,с най-некачествена храна,с най-лошо образование и т.н.Но вижте има и положителни явления като: ние сме с най-висока корупция,ние сме най-бързо изчезващата нация,ние-сме с най-високи темпове на опростачване,ние сме с най-много кражби от еврофондовете.Както се вижда ние сме на първо място.Нека бъдем позитивни.Мда-а-а
4
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"По думите му потенциалът на страната е огромен, защото има подготвени кадри и постоянно се обучават нови такива."---Toя пък! Алоооууу, докторчето! Вземи да изтрезнееш! Потенциалът на България е НУЛЕВ! Подготвени кадри НЯМА. Те не могат да ти махнат една стружка от окото, не могат да ти направят един нормален шев на 4-5 см разрез, дренаж не могат да сложат, не разпознават и разграничат апендицит от настинка, преписват на изпити и моралът им е нулев! Къде се буташ в А група? ***!
3
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малко хора имат желание да станат суровина на корумпираните касапи.
2
1
 
37
 
! Отговори
Баба Яга преди 4 години
Държавата се тресе от корупция, а питете защо няма донори?! Няма и да има, всеки нормален човек би си помислил, че може да се "поръчват" донорски ситуации...
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То да беше само това.

Спонсорирани публикации