За донорството: 35% съгласни, толкова смятат, че ще предизвикат съдбата

Над половината българи се съмняват, че ще ги спасят при инцидент
31
За донорството: 35% съгласни, толкова смятат, че ще предизвикат съдбата
Снимка: БТА, архив

74% от българските граждани или близо три четвърти биха потърсили възможност за трансплантация, ако това е шанс за лечение за тях или техен близък.

На този фон обаче делът на готовите лично да станат донори е двойно по-нисък. Данните са от национално проучване на "Алфа Рисърч" за нагласите на българските граждани спрямо донорството, поръчано преди началото на кампанията "Да! За живот".

35 на сто заявяват, че евентуално биха дали съгласие да бъдат донори на органи, а около 31% биха сторили същото за техен близък.

Социологът Боряна Димитрова посочи пред БНР, че тази огромна ножица медицинските специалисти описват с огромното разминаване между чакащите за трансплантация и малкото донорски ситуации.

Димитрова припомни, че в Европа средно 52-53% от хората заявяват желание да станат донори. "Докато в България не само имаме този нисък процент от 35 на сто, а отбелязваме и една негативна тенденция спрямо последното изследване на "Евробарометър" през 2010 г. от 40% - на 35%", посочи социологът.

Едва 3,8% от хората не одобряват донорството и смятат, че въобще не трябва да има трупно донорство на органи. Останалите са по-скоро склонни да подкрепят тази възможност, показва проучването.

Социолозите открояват три основни групи проблеми на тема донорство.

"Първо информационни – много слаба информираност на хората за това какво представлява, как трябва да се даде съгласие, какви са стандартите, какви са практиките, така че ако някой стане донор, да знае, че тези органи отиват за наистина нуждаещи се. 59% от хората твърдят, че никога не са срещали информация по тези въпроси", обясни тя.

В изследването социолозите регистрират и суеверие. "Около 35 на сто от хората твърдят, че ги е страх да не предизвикат съдбата. В България като че ли ръка за ръка вървят рационалното отношение към живота и вид суеверия, които се наблюдават по отношение на донорството", отбеляза Боряна Димитрова.

"Около 1/3 от хората казват: хората не искат да мислят за фатални неща, сега да давам съгласие – толкова много проблеми имаме в живота", допълни тя.

18% или почти всеки пети изтъква морално-религиозни причини – нежелание да се върви срещу природата.

Повече от половината запитани се съмняват в действията при инцидент.

"Най-големият дял обаче - 57% казват, че изпитват страх, че при инцидент няма да бъдат положени достатъчно усилия, за да бъдат спасени", изтъкна Боряна Димитрова.

Според нея именно тази бариера, този страх е нещо, което медицинските специалисти трябва да могат да опровергаят, показвайки какви са стандартите, какви са добрите медицински практики, как е организиран процесът на донорство в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
Мислеща ДО 30 преди 4 години
Прави впечатление, че нападате с обиди всеки, който не мисли като Вас, и смятате , че мисленето се отдава само на Вас. Но то само с "мислене" не става, трябва и четене!! https://tvevropa/2019/02/parviyat-balgarski-3d-bioprinter-pechata-choveshki-organi/ Поздравление за Питаща, че се интересува и споделя мнение по темата!
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Питащата Защо не измислят учените някакъв метод за печатане на органи на 3Дпринтер със материал на клиента, има такива опити. По евтино е и ще елиминира цялата органна мафия.Защото измислянето, както вероятно знаеш и затова не го правиш, не в толкова лесен процесИ откъде реши, че е по-евтини? Ти 3 принсирани обекти виждала ли си? Според теб, може ли да се работи с органични материали?
27
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямам никаво доверие на българските лекари. Изключително некадърни. Търговци с големи усти. Освен това държавата е мафиотска. Никакво съгласие за донорство при тези обстоятелства.
26
5
 
6
 
! Отговори
13 преди 4 години
Донори има. При над половината случаи, в които има опасност за живота на пострадалите, в тежко състояние са, линейката НЕ ги спасява. Въпроса е, къде отиват всички тези органи? Ясно е къде отиват, Здравната каса и ГЕРБ ги изнасят за Израел. А и много хора, които не са за операция, нарочно ги оперират, плашат ги и ги излъгват да се подпишат, съгласни с операцията, за да починат от "усложнения" и да им вземат органите още докато са на масата. Ние сме износител на органи, всичко друго го внасяме.
25
0
 
13
 
! Отговори
Fate преди 4 години
Колко струва трансплантацията и в чии джоб отиват тези пари ? Всичко това трябва да е абсолютно безплатно /Не платено от данъци/ или забранено със закон
24
1
 
6
 
! Отговори
Някой преди 4 години
До Анонимен 14Всъщност вероятно ситуацията е била малко по-различна. Има случаи, когато се предприема кръвопреливане преди болния да е осигурил донори. После донорите се записват, че са дали за този пациент и така резервът на съотвтния център е възстановен. Навярно са скрили, че болният е починал именно, за да не се откажат донорите, а да се въстановят кръвните продукти, отпуснати по-рано. Не е хубава постъпка, но някои болници са във вечен недостиг и явно са готови и да хитруват за литър-два
23
1
 
11
 
! Отговори
Питащата преди 4 години
Доколкото знам, донорството не решава проблема , а само го удължава във времето, защото нали има отхвърляне на имунната система, има вземане на препарати , има куп проблеми допълнително. Богатите могат да си позволят да им присаждат и топки, но бедните не могат. Значи има дискриминация. Защо не измислят учените някакъв метод за печатане на органи на 3Дпринтер със материал на клиента, има такива опити. По евтино е и ще елиминира цялата органна мафия.
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Органите за търговия няма да си дам за ужас на :докторите:.
21
1
 
15
 
! Отговори
р преди 4 години
Българина вече трябва и за резервни части за богатите държави да отива.
20
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие се подпишете на търгашите да ви имат органите. Съжалявам, но пък и аз не смятам да стана жертвено агне на банда касапи.
19
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И точно хора, които се тровят с всевъзможни работи, като мръсен въздух, кофти алкохол, лоша храна, и какво ли не друго, се притесняват че някой ден евентуално някой непочтен лекар ше го убие за да дари органа някой непознат. Риска да попаднеш лично на такъв случай е по малък от това са спечелиш джакпот от тото. Много сте зле, много. България никога няма да се оправи с този манталитет.
18
3
 
5
 
! Отговори
До 11 преди 4 години
Можеш ли да обясниш каква е гаранцията че точно този, заради когото лекаря ще умъртви някой, ще получи органа. На черно? Да приемем че е възможно, на черно, но къде ще направят трансплантацията на сърце, бял дроб, черен дроб, далак, черва? Знаеш ли някъде на балканите за такива специалисти които рутинно работят на черно и правят такива транплантации и посттоперативно лечение. Да примеме че ще попаднем на такъв лекар, по тази логика да спрем и да караме и коли, риска е хиляди пъти по голям
17
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Донорството би било много хубаво нещо, ако лекарите бяха почтени хора с висок морал. Ама те са търговци, а доноството е бизнес.
16
1
 
18
 
! Отговори
Ro преди 4 години
Нормално е хората да нямат вяра за какво точно ще отидат органите му. Откъде да знам, че някой няма да си плати и да предреди всички чакащи? Рокфелер как мислите се обзаведе със 7 сърца?! На опашка се е редил човекът, както останалите... Може да звучи глупаво, но ме притеснява и при какъв човек би отишъл мой орган. Не мисля, че всеки заслужава такова дарение. Някои са откровено зли и долни хора. Ако може донорът да има условия какъв да е приемникът, то тогава с радост.
15
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идеята е добра, благородна, хуманна, НО!Българинът не вярва на бялата мафия!Колко му е да завъртят една търговия с органи, те на здрави хора стендове наслагаха, та това ли....
14
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мой приятел ми разправя как съпругът на съседката му бил в болница с много тежка диагноза и трябвали донори на кръв. Той и брат му се съгласили и на другия ден отишли до болницата. Жената попитала как е съпруга й (не я допускали до него). Казали й, че е малко по-добре. След като взели кръв от двамата братя й казали, че е починал. Оказва се, че бил починал още предната вечер, залъгвали я докато вземат кръвта. Това се нарича лекарски морал. Случая го знам от хората, на които се е случило.
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
листата за чакащи за трансплантация се контролира от цял екип от хора.Абе те чули недочули и хоп кома. Има хора недочакват за трансплантация. Реципиента или трупният донор трябва да е бил клинично здрав, да съвпада кръвната група...
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лесно могат да те поставят в медикаментозна кома и да кажат на роднините, че си в мозъчна смърт. Като ти вземат органите и те заровят два метра под земята, *** доказвай че като са ти взели органите си бил съвсем жив.От все сърце ти пожелавам, да си жив и здрав и НИКОГА да не попадаш на зломислещи хора!!Бирата пудържа сърцето здраво! ПИЙ БИРА!
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В тази престъпна и корумпирана здравна система като нищо може да ме усмъртят по поръчка на някой за да му стана донор!така печели и здравното заведение и докторът и този за който ще послужа за резервни части!
10
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво ще спечелят лекарите от Видин от това да поставят някой в медикаментозна кома, за да му вземат орган, да го пратят в София, при положение че листата за чакащи за трансплантация се контролира от цял екип от хора. Дори да става въпрос за подкупи, ще подкупиш един двама, как ще подкупиш 100 човека. Това е цяла една мрежа от координатори, администрация, специалисти.

Спонсорирани публикации