БАН се обяви против "Хартата за македонския език"

Документът предизвиква много сериозни научни възражения
11 дек 2019 19:11,
47
БАН се обяви против "Хартата за македонския език"
Снимка: Pixabay

От ръководството на Българската академия на науките /БАН/ в становище изразяват несъгласие с приета "Харта за македонския език" от Македонската академия на науките и изкуствата. Това съобщи пресцентърът на БАН.

Още по темата

От БАН информират, че на 3 декември 2019 г. Събранието на Македонската академия на науките и изкуствата /МАНИ/ е приело "Харта за македонския език". В нея са конструирани исторически и езикови аргументи в защита на официалния книжовен език на Република Северна Македония, като отделен самостоятелен език с континуитет и генеалогия, определян в Скопие като "македонски", посочват от БАН.

"Документът предизвиква много сериозни научни възражения. Затова той беше обсъден от ръководството на Българската академия на науките, след което бяха поискани и представени становища от три института на Академията - Института за български език, Кирило-методиевския научен център и от Института за исторически изследвания", се казва в съобщението от ръководството на БАН.

В него се уточнява, че постъпилите становища са били подкрепени и от индивидуални позиции на членове на Събранието на академиците и член-кореспондентите на БАН /САЧК/.

"На свое заседание днес Събранието на академиците и член-кореспондентите обсъди Хартата на МАНИ и постъпилите становища от институтите на БАН. Изказванията на членовете на Събранието бяха еднопосочни и категорични в защита на научните истини и факти относно произхода, историята и характера на официалния език в Република Северна Македония, които в цитираната Харта са представени некоректно и с подмяна на научната терминология. БАН и САЧК считат изразената в обсъждания документ позиция на Събранието на Македонската академия за невярна и неприемлива, вредяща на отношенията между двете съседни страни. В този смисъл и позицията на БАН остава единодушна и непроменена - официалният език в Република Северна Македония е писмено-регионална норма на българския език", се посочва в съобщението от ръководството на БАН.

В него се казва, че САЧК ще акцентира върху този научен факт с поредица от събития, които да получат широка обществена и медийна разгласа не само у нас, но и в чужбина. Фактите изискват специално внимание, поради което за становището на БАН ще бъдат официално уведомени както Народното събрание на България, така и висшите държавни институции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
4
 
3
 
! Отговори
иво от благоевград преди 4 години
До до *** 19много ми е интересно ти откъде си и къде живееш в момента.сръбска полиция са докарали?за разлика от теб аз винаги съм живял и продължавам да живея под пирина.жестоко репресирани?от кого?от сърбите!?хайде стига глупости!защо ли са пращани в югославия,а не в ссср примерно...сибир.и ако е така къде са техните наследници и роднини в пиринска македония да разкажат за "ужасиите"търсете може и да ги намерите.така е като нещо не ви изнася почвате да обиждате...
20
4
 
2
 
! Отговори
иво от благоевград преди 4 години
да факт-всички в пиринска македония една сутрин осъмват с националност-македонци!интересното тук е,че те не са усетили,че са писани македонци,а камо ли някакво насилие да е имало върху тях.спрете да повтаряте живковистката лъжа за принуда.съпротива срещу "македонизацията"на "българите"под пирина НЯМА!е като изключим един-двама с изфабрикуваните истории за направата на филм за "събитията"някакви измислени "мъченици"на българщината в гоце делчев и района!
19
2
 
3
 
! Отговори
до идиот №19 преди 4 години
Българското правителство задължава българите да се записват 'македонци' и в училищата докарват учители от македонския край за да ги учат на 'македонски'език.Българите които са отказали са били жестоко репресирани, дори БКП е повикала сръбската полиция да арестува българи и да ги откарва в концлагерите на Югославия.Чети истрория бре боррсук неграмотен, не се опитвай да лъжеш. Прочетои резултатите от преброяванията веднага след окупацията ни от СССР - появява се македонско малцинство, ***!
18
6
 
2
 
! Отговори
иво от благоевград преди 4 години
До мандалото лопнаникой не е карал никого насила да се пише какъвто и да било тогава.стига сте повтаряли едни и същи глупости безкрай.истината е,че тогава всички деца под пирина са ходили с огромен ентусизаъм на училище,за тях е било въпрос на чест да бъдат македонци.никой по никакъв начин не се е съпротивлявал срещу това.хората в пиринска македония не помнят за насилие,което да е упражнявано върху тях.
17
2
 
8
 
! Отговори
Цъ преди 4 години
До мандалото лопнаСегашните "корифеи" от БАН са децата и внуците на онези, за които ти пишеш.Но крушката не е паднала по-далеч от дървото. Дали ще се изявяват като рашисти или като някакви други, това зависи откъде вее вятърът. Така са възпитани у дома през първите им 7 години.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След корекциите, тоест след заличаването на някои мнения тук, 10 е отговор на онзи коментар, който сега е с 8.Човек да си помисли, че заличителят има за цел да го похвалят от Македонската академия на науките и изкуствата. Защото с някои неща не бива да си прави шега дори и длъжностното лице. Няма нищо смешно в това, че точно под тази статия коментарите са преподредени така, че уж 10 си говори сам.
15
1
 
6
 
! Отговори
До odpo (2) и Хм(11) преди 4 години
Не бързайте да викате "Браво!" на БАН-аджиите. Ще формулират концепция, ще премълчат чии стари дефиниции преповтарят, ще се опитат всячески те - сегашните, да оберат лаврите.Паралелно с това ще започне индивидуалното слагане и д/пене пред този и онзи, който плаща нещо странично или предлага командировки в чужбина, като поема разходите. И ще започнат да се чуват оттук оттам такива дефиниции, че ще ви пламне главата и ще искате да грабнете тоягата и да им покажете на практика какво мислите за тях
14
0
 
5
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 4 години
НА КОМУНИСТИТЕ --ЦЕЛА МАКЕДОНИЯ ИМ ПРЕЧИ!ЗАТОВА СТАЛИН И ДИМИТРОВ , Я ХАРИЗАХА НА ТИТО!АЗ , НЕ ЗНАМ НА КОМУНИСТ , НЕЩО НОРМАЛНО ДА НЕ МУ ПРЕЧИ ..ХА,ХА,ХААААААА...ТЕ СА И ПРЕЧКА , ЗА САМИТЕ СЕБЕ СИ!СБЪРКАНЯЦИ!
13
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
македонският език е създаден много по-рано от 1945 г. в егейска македония и е признат от атина в края на 19 и началото на 20 век като македонски.но кой да чете документи и факти...македония е много по-широко като понятие в исторически план.дори и днес в някой части на северна гърция македонският език е много добре запазен.
12
2
 
8
 
! Отговори
ДДТ преди 4 години
Makedon, целийот свет ви се смее. Смирете се бре хора,че палачинката може да се обърне,когато големия ваш приятел дето целува Зайо бъде натирен.
11
1
 
5
 
! Отговори
хм преди 4 години
Браво на тези от БАН, но жалко, че сред тях има и педофили, които се разхождат свободно, като Михаил Цвеов и негови колеги
10
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 10Ти се опитай да разбереш какво ти казва някой родопчанин или трънчанин, който говори класически свой диалект. Ще се убедиш, че "македонският" е далеч по-разбираем за теб (ако не си роден в Трънско или в пазвите на Родопите, разбира се).
9
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крайно време беше за твърда позиция! Докога ще търпим македонските лъжи!
8
31
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БАН каквото и да говорят ,със сигурност книжовният език на северномакедонците не е книжовеният български език!Не може да твърдиш ,че македонския език е пълен със сърбизми и в същото време да казваш ,че говорят български ,който е по неразбираем и от сръбския!Поляците признаха каушбския диалект за самостоятелен език!Сърбите признаха черногорският език!
7
0
 
30
 
! Отговори
Има нещо много важно преди 4 години
Преди близо 40 години 12 достойни български учени напускат един от институтите на БАН, защото имат позиция и тя е именно тази - "македонският" език е регионален вариант на българския език.Редно е имената им да бъдат припомнени. И да се знае, какво означаваше да имаш доблестта и смелостта в онези времена да защитиш научните си позиции.А защо да не припомним и друго- как тези хора бяха разпределени после да работят тук и там и на какви карикатури се оказаха подчинени някои от тези достойни учени
6
8
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Хахахахааа, червените кметове ще получат по един пожарникарски *** с панделка!!!Глад и лабуть за ***!!!
5
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Късно е либе за китка.Бибо им дадезелена светлина, с тресяща простотада ни коригират политически и да ни сесмеят в очите.
4
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Македонския е диалект на българския език.
3
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българския език е краден от македонските братя Кирил и методий.
2
2
 
25
 
! Отговори
odpo преди 4 години
Най-накрая и тия да свършат нещо полезно!!! БРАВО

Спонсорирани публикации