Стресът влияе на репродуктивността, българите се топят като народ

Жените все по-често отлагат раждането на първото дете
Обновена: 16 дек 2019 15:27 | 16 дек 2019 15:20, Ния Христова
102

Българския народ драстично намалява, расте броя на хора с репродуктивни проблеми, а броят на разводите тази година се е увеличил с почти 11 000, съобщи Bulgaria ON AIR.

"Българката обича да има приятелки, да споделя. Не предпочита да ходи на психолог. Ако поколението на нашите майки са забременявали на 18 години, сега с еманципацията българката започна да отлага раждането на първото си дете. Първо мисли за образование и кариера.", коментира акушер- гинекологът Добринка Петрова.

Тя съветва двойките, който искат да искат да имат дете да направят консултация, ако след година- година и половина опити няма резултат.

"Отлагането на майчинството води до куп проблеми. Двойките с репродуктивни проблеми често попадат в изолация. Времето не е приятел на никого", допълни психологът Мария Джонова в ефира на "България сутрин".

Акушер- гинекологът Петрова е категорична по въпроса за вглъбяването на българките в мисълта да имат дете и как това ги кара да се изолират от околния свят.

"Консултацията със специалист не означава 100% инвитро. Хората обаче сменят фокуса на мисълта и чудото става. Все по- често обаче се вижда мъжки фактор, а не женски тубарен фактор. Това е заради начина на живот- алкохол, тесни панталони, цигари", допълни още Петрова.

"Когато проблемът не е ужасяващ, нещата могат да се случат и по естествен път. Емоционалният стрес еднакво мори жените и мъжете, и оказва влияние върху репродуктивността", коментира Джонова.

Акушер- гинекологът Петрова, сподели, че се е срещала с хора, които имат по 12 инвитро опита, но и с таива, които са имали успех от първия път. Петрова анонсира компанията "Пожелай си", която подарява по две безплатни инвитро процудури на хора с репродуктивни проблеми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
2
 
! Отговори
abe преди 4 години
Кво инвитро бе, кой е виновен всъщност, Пак ли почнахте с това инвитро, ама ако ще избираме ген мода от бг лаборатория, честно не е кой знае какво, *** ограничения избор. По добре наистина on live щото тея лабораторните не мерси. Освен ако ходенето с *** не се представя пред родителите после като инвитро, обаче това е друга тема
40
13
 
2
 
! Отговори
До 38 преди 4 години
Ми хубо, не БСП. А друг български комунист го е подписал. Па същото. Пък и аз не виждам проблем България да се топи и умре, от гледна точка на комунистите. Щом през комунизма са се абортирали 6 млн деца. Какво ревете? През 90те, трябваше да сме 18-22 млн. Че БКП са унили повече българи от римляните и турците взети заедно бе. В съветския съюз, са се абортирали по 6 млн деца на година през 60те.
39
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обратното броене за България тече с пълна сила. Обаче Баце нарича това стабилност.
38
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Планът Ран-Ът беше подписан от Луканов и осъществен от Костов и неговото СДС. Костов разпродаде на безценица държавата на родни и чужди мафиоти.
37
0
 
8
 
! Отговори
ответен удар преди 4 години
Имаме всред нас общност с удивителна ""репродукция"" за последните десетилетия - странно е отсъствието на неин представител в тая фундаментална дискусия. Да поеме от извора !!! И весела Коледа на всички !
36
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ХАК ДА ВИ Е ПРОМЯНАТА НА РАДЕВ!ТОВА Е ЧАСТ ОТ ПРОМЯНАТА НА ПРЕЗИДЕНТ РУМЕН РАДЕВ ВЕТОТО - КРИЗА, МИЗЕРИЯ, НИЩЕТА, РАЗПАД!
35
5
 
2
 
! Отговори
До 34 преди 4 години
Тоя план беше подписан от БСП.
34
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Планьт Ран Ът се изпълнява успешно. Според него у нас трябва да останат 3.5 милиона мовека. Наскоро бях в бившого голямо с.Хайредин Врачанско. За тази година там са починали 55 човека, и няма родени. За миталата са починали 65 човека, а родените са два. Русе от над 120 000 е вече около 78 000 и е най-големия умиращ град в страната.
33
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СТИГА ПИСАХТЕ ПРОСТОТИИ, ! ЗНАЕТЕ ЛИ КВО Е ГЕНОЦИД? ГЕНОЦИД Е КОГАТО ИЗТРЕБВАШ НАРОДА НА 1 ДЪРЖАВА НАПР. С НАРОДЕН СЪД, ВКАРВАШ ГО В КОНЦЛАГЕРИ И ПО ГРАНИЦАТА МУ ЗАЛАгаш картечни гнезда! ей това е геноцид! понятно?
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А да не говорим и колко млади загиват в катастрофи ежемесечно, децата друсат и пушат от малки,ще почнем да се клонирваме като овцата Доли
31
0
 
7
 
! Отговори
МАРИНА БИЛЧЕВА преди 4 години
До АнонименА ТИ АПРОПО ЛИЧНО КАКВО НАПРАВИ ПО ВЪПРОСА? МАЙ И ТИ САМО СИ ЛАЕШ ТУК КАТО ВСИЧКИ И САРКАЗЪМ ОТ СКУКА ЛИ ВАЕШ ОТ ЩО ЛИ ? МИ ИЗЛЕЗ ПРОТЕСТИРАЙ ДАЙ ПРИМЕР @
30
4
 
7
 
! Отговори
сина преди 4 години
а младежите се чудят колко по-тесни да са панталоните им, копирайки евро***. Къде са ви мозъците веее ?
29
8
 
2
 
! Отговори
СТИГА РЕВАХТЕ.. преди 4 години
РЕШЕНИЕТО Е ЕЛЕМЕНТАРНО И ПРОСТОВЪВЕДЕТЕ НОРМАТИВНО: МАЛКИ БУЛКИ ЗА ВСИЧКИ -БЪРЗИ КАЧЕСТВЕНИ РЕЗУЛТАТИРОМСКИЯТ ЕКСПЕРИМЕНТ Е С ОТЛИЧНИ РЕЗУЛТАТИ И Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПОКАЗАТЕЛЕНСЪЧЕТАЙТЕ ПОЛЕЗНОТО С ПРИЯТНОТОУСПЕХИ БРАТЯ БЪЛГАРИ
28
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До "коментар 26, НЕбългарин"Добре де, а вие какво правите по въпроса - лаете по форумите за това колко сме прецакани... Това всички го знаем ! А какво се прави ??? Едно голямо нищо, защото така е най-лесно - вкъщи на топло зад монитора на компа или зад малкото екранче на последния модел смартфон !Браво !
27
2
 
22
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Българите се топят като народ не защото им намалява репродуктивността, а защото 3 млн. българи в чужбина раждат децата си извън България!
26
6
 
12
 
! Отговори
НЕбългарин преди 4 години
Няма никакъв стрес!Срещу българския народ се провежда ясен целенасочен и много добре планиран ГЕНОЦИД!Българската територия я подготвят за продан но затова трябва първо да разчистят материала за да не създава проблеми на новите собственици.-Така е все някой друг ви прави нещо! Да кажем, че е така, а вие какво чакате? След, като сте разбрали играта над вас, защо не я разваляте? Или не сте нищо повече от форумни разбирачи?
25
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е защото сегашната икономическа и социална система в "развитите" демокрации е специално измислена с цел да се намалява населението. На сегашните господари и собственици на планетата не има трябват повече човешки ресурси.
24
11
 
5
 
! Отговори
До 21 преди 4 години
Също за попечителството. Ако бащата реши , че детето е негодно да може, да го евтаназира. Да не лежи в бъдеще на помощи или в приют. Па и нема да пречи на семейството и доходите. Аборти, само ако застрашават живота на майка или детето е недъгаво. Ако жената направи аборт на здраво дете. 3 години трудов лагер.
23
12
 
8
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 1Преди 1989 г. държавните граници на НРБ бяха оградени с телени мрежи и затворени, а войниците стреляха с Калашници на месо срещу всеки дръзнал да побегне!Имаше достатъчно за ядене и пиене, така че логично е населението да се увеличи.Отвориха границите, народът видя че навън е по-хубаво и изтече буквално през съборените телени мрежи, защото вече никой не стреля.Добре е да се казва истината, цялата истина и нищо друго освен истината!
22
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
спокойно дишайте,близо 6 млрд. африканци и азиатци чукат на вратата!чужденците ще се заселят на готово.инфраструктура създавана години наред с труда и потта на нашите родители,ще бъде подарена на мигрантите.скоро бях в гърция-те буквално са завладяна от пакистанци,афганистанци,суданци,нигерийци и т.н