Стресът влияе на репродуктивността, българите се топят като народ

Жените все по-често отлагат раждането на първото дете
Обновена: 16 дек 2019 15:27 | 16 дек 2019 15:20, Ния Христова
102

Българския народ драстично намалява, расте броя на хора с репродуктивни проблеми, а броят на разводите тази година се е увеличил с почти 11 000, съобщи Bulgaria ON AIR.

"Българката обича да има приятелки, да споделя. Не предпочита да ходи на психолог. Ако поколението на нашите майки са забременявали на 18 години, сега с еманципацията българката започна да отлага раждането на първото си дете. Първо мисли за образование и кариера.", коментира акушер- гинекологът Добринка Петрова.

Тя съветва двойките, който искат да искат да имат дете да направят консултация, ако след година- година и половина опити няма резултат.

"Отлагането на майчинството води до куп проблеми. Двойките с репродуктивни проблеми често попадат в изолация. Времето не е приятел на никого", допълни психологът Мария Джонова в ефира на "България сутрин".

Акушер- гинекологът Петрова е категорична по въпроса за вглъбяването на българките в мисълта да имат дете и как това ги кара да се изолират от околния свят.

"Консултацията със специалист не означава 100% инвитро. Хората обаче сменят фокуса на мисълта и чудото става. Все по- често обаче се вижда мъжки фактор, а не женски тубарен фактор. Това е заради начина на живот- алкохол, тесни панталони, цигари", допълни още Петрова.

"Когато проблемът не е ужасяващ, нещата могат да се случат и по естествен път. Емоционалният стрес еднакво мори жените и мъжете, и оказва влияние върху репродуктивността", коментира Джонова.

Акушер- гинекологът Петрова, сподели, че се е срещала с хора, които имат по 12 инвитро опита, но и с таива, които са имали успех от първия път. Петрова анонсира компанията "Пожелай си", която подарява по две безплатни инвитро процудури на хора с репродуктивни проблеми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
5
 
4
 
! Отговори
До 16 преди 4 години
И политиците ще започнат да раздават дипломи, и после па същият проблем. Не в нужно държавата да гледа детето, това е работа на жената. Просто жената не трябва да работи, а само да ражда и възпитава децата. Но пък няма да има огромните... 200 лева пенсии, или каквито и да е било помощи. Но по-добре това да стане сега, отколкото след 10-15, както ще е в ЕС. И да се забранят презервативите, хапчетата за бременност, аборти при краен случай. И пълно попечителство над деца за 1 година, за таткото.
20
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МЕДИИТЕ САМО АПОКАЛИПТИЧНИ НОВИНИ ПРАВИТЕ. ТОВА , РАЗБИРА СЕ, Е ПО ЗАПОВЕД НА ПУТИН!1ПСИХОЛОГИЧЕСКО ИНФОРМАЦИОННА ВОЙНА СЕ КАЗВА!
19
1
 
13
 
! Отговори
fact преди 4 години
браво,браво,браво,....отнасяш се съ собствените си граждани по-зле от кучетата в териториата.и очакваш да ти произвеждат роби на егото?
18
2
 
21
 
! Отговори
До Стига глупости! преди 4 години
България отдавна е разпродадена физически. Само местните *** с повече от 2 мозъчни клетки в главата още пречат. Другите безимотни мургавелници не са им никакъв зор.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До стресът - холокостДай, определение за "българин" !
16
4
 
20
 
! Отговори
решението преди 4 години
Население -да , но качествено .Всяко дете на майка със завършено средно образование да се издържа изцяло от държавата до пълнолетие. За 10 години ще забравим за проблема. Нека важи и за бразилците , ако отговарят на условията. Всяко дете ,което роди губи издръжката си.
15
3
 
34
 
! Отговори
Стига глупости! преди 4 години
Няма никакъв стрес!Срещу българския народ се провежда ясен целенасочен и много добре планиран ГЕНОЦИД!Българската територия я подготвят за продан но затова трябва първо да разчистят материала за да не създава проблеми на новите собственици.
14
7
 
22
 
! Отговори
От коментара преди 4 години
излиза, че едва ли не повечето жени са с висше образование и затова отлагат раждането, което е крайно недостоверно. Първо трябва да се каже, че основния проблем е че жените станаха много ДОСТЪПНИ. Това кара мъжете, както и жените да не желаят семейство, деца и обвързаност, обаче с честата смяна на партньори и нулеви предпазни средства се стига до ЧПВ, аборти и др. Отвън гледаш мацка, гримирана, силиконизирана, а отвътре - гнила ябълка, торба с болести.
13
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
репродуктивните проблеми са заради болестите, която всяка втора пренася защото е крва и всеки втори пренася защото ходи по крви. Начело с плеймейтките и други подобни лауреати, които се пласират като каймака на хайлайфа. Това е истината.
12
4
 
23
 
! Отговори
стресът - холокост преди 4 години
До 2050г - 2,5 млн българи
11
9
 
19
 
! Отговори
бай Спиро преди 4 години
Планетата е пренаселена и презамърсена. Съвременните технологии редуцират с аритметична прогресия нуждата от работна ръка. Каква е тази "мания" да сме калабалък не мога да разбера. И въобще, някой вярва ли искрено, че както е сега 6 -7 милиона, на тази земя живеем примерно 20 милиона ще ни е по-добре ?!?
10
13
 
1
 
! Отговори
15 годишни раждат преди 4 години
Колко момичета раждат на 15-16 години първото си дете, може да родят по 5-6 деца и ще има хора .
9
1
 
19
 
! Отговори
Black Sea преди 4 години
Бе като чета статията май долавям че искат да кажат че потурите са по добри от панталоните.
8
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно българските са ялови. Ами не е нормално жените да раждат първото си дете след 30-35г.Ромките са много по корави щом без проблем започват да раждат на по 12-13г и нямат стрес. Докато станат на 35г. вече са баби и се радват на първи внучета.
7
1
 
15
 
! Отговори
Роналд Ът преди 4 години
Второто ми име е стрес..
6
4
 
18
 
! Отговори
Статистик преди 4 години
Доказано е че в дъжавите живеещи охолно, репродуктивността е най-ниска, а при професори, академици - катастрофална !
5
2
 
32
 
! Отговори
да се знае преди 4 години
Ще сме първия в историята народ изчезнал заради стрес. По подобие на Кивито в Нова Зеландия.
4
2
 
9
 
! Отговори
Доверчив Сиукс преди 4 години
Виновни са янките и комшиите от всички посоки, това го знае всяко дете.
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв стрес бе ?Айде стига сте наричали шльоковицата "стрес" бе !Ще се окаже, че само ромите нямат стрес !!!
2
5
 
17
 
! Отговори
сполайте преди 4 години
Освен стресът, виновни са и печките на твърдо гориво, глобалното затопляне, руското влияние, мрънкането за заплати и пенсии, и съмненията във божествеността на Вожда и разделението на независимите власти.