Назад към България: Държавата ще връща живеещите в чужбина

Пакетът мерки включва финансов стимул, разходи за квартира….
Обновена: 22 дек 2019 18:18 | 22 дек 2019 18:08, Елка Василева
520

Държавата ще плаща на българите в чужбина, за да се върнат и да работят у нас. Пакетът от мерки включва финансов стимул, поети разходи за наем на квартира, детегледач и езиков курс за член от семейството, който не владее български език.

Петър Илиев е сред българите, избрали да следват в чужбина. Той е студент втора година по информатика в Берлин и вече планира да започне работа в чужбина, разказва Bulgaria ON AIR.

От началото на следващата година държавата е готова да привлече хора като Петър обратно в родината, финансирайки ги с до 1200 лв. на месец за една година. Предвижда се покриване разходи за квартира, детегледач, а ако работата е в малко населено място с по-ниско заплащане, дотиране на заплатата. 

Финансовият стимул може да бъде получен, след като кандидатсващият има конкретна оферта и подписан трудов договор с български работодател.

Ангел пък е учил компютърни науки и математика във Великобритания, но се е върнал в България и работи по специалността си. Освен това се занимава с кариерни изложения за българи в чужбина, доказвайки, че бизнес средата у нас е привлекателна.

Според Ангел младите хора, завърнали се от чужбина, трябва на първо място да се заредят с търпение. Агенцията по заетостта ще разработи и интернет платформа, която ще съдържа информация за конкретни работни места, тенденции в заплатите, детски градини, лечебни заведения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


520
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
332
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се върнеш в държавата на "нуждите" и да гледаш интелектуални физиономии на всеки сантиметър, доволни граждани от българското здравеопазване, социална политика и съдебна система - благодаря предварително! Фекалогълтокът е неизбежен!
331
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахахаха..озъбените лелички зад гише са наистина представителна извадка за цялата ни държавчица смешчица. Другото е попрегорели съграждани и мюлюционери:)
330
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От двамата ми близки приятели, единият е завършил ветеринарен техникум в провинцията и работи за амер.IT компания срещу над 3000лв чисто, т.е бе, висше и специалност. Другият и инженер от ТУ, с две магистратури и поддържа хладилници срещу 1100 лв. през нощта за булга*истински из*едник. Първият обмисля да купува къща, вторият учи езици, пие и ругае.Въпросът е,къде е проблемът-в подлите американци, в червения олигсрх, в 'загрижената' ни държава или в репликата-извинение: 'еми, у нас толкова дават'
329
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И кой по-точно ще се върне в България при тази експлоатация за жълти стотинки?
328
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък имам проекто закон да им се отнеме гражданството защото не плащат данъци в българия върху доходите си нищо че пращат на майките си
327
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само прос-такът смята, че парите са всичко.
326
0
 
6
 
! Отговори
Още малко размисли преди 4 години
До размисли Взимам малко по-малко,но и тях няма кой да ги даде в България.Парите са първо,после идват спокойствието,сигурността,редът,чистотата и още много други,които ние няма да доживеем да ги видим в България...Освен да си чешат езиците,не виждам какво друго ще направят...
325
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъкмо това си мислех и хоп новина. Идваме си двеста човека тука не ни харесва където от 15 години бачкаме за жълто евро. Как не ги е срам тия европейци да ни плащат по 3,000 евро заплати в магазините цените на хранителните продукти да са три пъти по ниски ток и парно на народни цени без пренос превоз на сичкото отгоре и 5% ддс. Как не ги е срам тия еврпейци що не погледнат как се прави в бъгрейшън да погледнат как се унищожава народ и държава. Егати баламурниците са тия европейци.
324
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БОЙКО МЕНТЕТО
323
0
 
3
 
! Отговори
мак преди 4 години
Това май е виц. Никой и нищо не може да върне който и да било, ако се е уредил в чужбина, доволен е от живота и прочее. Като се върне, ще фърчи по магистралите, ще слуша глу.поте.вини на вожда, а пък не се знае, докога ще получава тези чутовни добавки за квартира и т.н. И дотам.
322
6
 
8
 
! Отговори
Muncho преди 4 години
Българите сте мега селяни и не държите на качеството, нито в храната, нито в отношенията. Всичко го правите колкото да мине номера. Отвратителни шофьори и комплексари.
321
1
 
18
 
! Отговори
ИДИОТИ! преди 4 години
НА КУКОВО ЛЯТО!70 години съсипвате България, изгонихте навън народа а сега ги търсите!освобжждение,съединение,войни,коменизъм-перестройка и накрая ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО!ЕДНО ГОЛЯМО *** през което е минало колелото на историята - ЧЪРЧИЛ!
320
0
 
7
 
! Отговори
Слав Караславов преди 4 години
До 327. Подписвам с двете ръце писаното и подчертавам че положението, което описваш в конкретното градче е в национален мащаб още по-трагично. С твоята професия ти би могъл да почнеш в София, но при редица други професии липсват всякакви предпоставки за реализиране при нормални за живеене условия. Особено в дълбоката профинция, където примерно си роден и израснал. И за успокоение правителството: това е кьорфишек, вече е много късно да връщаш "мозъци" , щом не си мислил на времето!
319
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-смешно и жалко ми е, като видя някоя бг мама вързана с чужденец как го раздава тук. Приказва на децата си я на английски, а на немски, я на бимбиристански. Ефетивно ги е откъснала от баби, дядовци, лели, културна среда, начин на мислене, народопсихология.По презрени същества за мен няма.
318
2
 
23
 
! Отговори
Културиста преди 4 години
Единственото нещо, което ще върна, надявам се до юни месец догодина е паспорта си.
317
0
 
32
 
! Отговори
Пешо от Халифакс преди 4 години
Ох - на ръба съм да се върна ли или да остана? Ще ми плащат ли и водата? Аз съм от Перник. Шуд ай стей ор шуд ай го?
316
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората са озверели тотално в БГ. Прилича на пост- комунистически музей и малцина зомбита изникващи от тук - таме.
315
0
 
34
 
! Отговори
обективен преди 4 години
Поредната абсурдна герберска пропаганда.Никой няма да се върне в страната на тиквите, управлявана еднолично от диктатора от Банкя.Никой.Топим се с 50 000 на година ,според герберската статистика.Реално намаляваме със 70-80 000 на година , или един град като В.Търново ,Пазарджик или Благоевград просто изчезва всяка година.Какви 1200 лв ,какви квартири и детегледачки се привиждат на нашите слепи и невежи управляващи?Кой ще дойде и ще чака тиквените подаяния?
314
4
 
10
 
! Отговори
Чист българин преди 4 години
До този,който сита че само ромските деца с увреждания получават помощи...Ето пример за лъжа в интернет. Всички получават помощи,без значение етноса. А това,че корумпирани чиновници допускат огромен процент роми да се пишат с увреждания...е проблем на Тиквената държава. За която Вие уважаеми гласувате. Не замъглявате причината,а тя е Боко тиквата..
313
1
 
31
 
! Отговори
IT-специалист преди 4 години
Аз съм от едно малко градче в североизточна България. Работя в чужбина като банков програмист от 25 години. Натрупан професионален опит, стаж, знания и т.н. Дотук добре.Как да се върна у дома, като нашите ми разправят, че от населението на градеца ни имат работа и са на заплата само тези от администрацията (кметството), пожарната и полицията. Толкоз! Болница имахме - затвориха я преди 10 години. Две проф. училища имахме - и тях затвориха. От 11 хиляди през 1989г в града останаха 7300 души. Е и?