БСК: Забраната за извънреден труд трябва да отпадне

Ползата била и за бизнеса, и за работниците
9 яну 2020 13:18, Ния Христова
45
БСК: Забраната за извънреден труд трябва да отпадне
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Всички ще имат полза ако отпадне забраната за полагане на извънреден труд. Работното време и извънредния труд са основните въпроси в предложението на Българската стопанска камара към социалното министрество. Темата коментира Жасмина Саръиванова, експерт по защита на работодателските интереси в Българската стопанска камара, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Преди една година от БСК представихме на министъра на труда и социалната политика предложения, свързани с един цялостен анализ на Кодекса на труда, той е на повече от 30 години, създаден е в съвсем различна икономическа обстановка и е ревизиран повече от 100 пъти", коментира Саръиванова.

Според нея това няма да доведе до злоупотреба от страна на бизнеса, защото полагането на извънреден труд ще е "на светло", а всички служители ще бъдат компенсирани с допълнителн свободен ден или финансови облаги, довави Саръиванова.

"В нашите предложения е записано часовете извънреден труд да бъдат увеличени от 150 часа на 300 часа", коментира още тя и даде пример със Словакия, където са допустими до 400 часа.

Цялото интервю можете да гледате във видеото ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
28
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЗначи да направим законно работният ден на Робите 9 часа?ми стой си в къщи като не ти се работи ве
17
1
 
40
 
! Отговори
Г.Иванов преди 4 години
Като коментирате толкова извънредния труд Жасмин Саръиванова защо не коментирате заплатите под масата и минималните осигурителни договори -сивия сектор .Кой ще е този работодател дето ще плати такъв труд ,те редовно положения не го плащат вие за допълнителен сте се загрижили От робите по надолу има ли къде да сложите работниците или вече и робството ще е привилегия за тях .....
16
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На тизи етсп изеънреднивт труд трябва да се забрани, защото е повече от светло какво издевателство орактикуват т. нар. работодатели върху бедните хора. Взрмат им здравето с пълно дъзнсние и без да им мигне окото.Бедни колко щеш!Друг винаги ще смени падналия.Лакомията е епична.
15
2
 
37
 
! Отговори
аа преди 4 години
В западните държави вече гледат да бачкат по 6 часа на ден- 4дена в седмицата, а тука 8 часа малко им се струват за жълтите стотинки, каквито са ни заплатите. Но как сития да вярва на гладния. Десетки години минаха докато в богатите държави разбраха, че богатството трябва да се преразпределя - нещо което си е комунистически прийом между другото, а ние ще се експлоатираме в бачкане до откат. Аз съм за извънреден труд, ама да ми плащат по 20 евро на час като в Германия например.
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДоАниКой ще следи,викаш държавата? Абе вие къде живеете!
13
0
 
15
 
! Отговори
Може, що да не... преди 4 години
Съгласен съм да падне забраната за извънреден труд само ако се пренесе върху БСК. Тези са извънредно нах.ални и алчни.
12
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая е оная. и да земе да скрие.Пледира за робство на светло.Извънреден труд може, но ако работният ден е не повече от 5-6 часа. Така че умницата да въведе първо 25- часова работна седмица, а после да мисли за извънреден труд.
11
30
 
2
 
! Отговори
Ани преди 4 години
Защо трябва да има забрана? Трябва да има свободно договаряне.Държавата трябва да следи дали се плаща договореното и дали се осигуряват 10 часа почивка на ден, за да не стават трудови злопулуки.
10
1
 
3
 
! Отговори
Средец преди 4 години
Е сега ме заинтригува
9
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи да направим законно работният ден на Робите 9 часа?
8
1
 
37
 
! Отговори
тъй тъй преди 4 години
Който си има работа за вършене си наема работници!А не хората двойно и тройно да ги изтисква!То така много лесно!
7
4
 
25
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
Защо само 300 часа--работниците да работят по 18 часа.Стигат им 6 часа сън и една минимална заплата от 610лв.,ако им я дадат.
6
2
 
37
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Експерт по защита интересите на ограбилите чуждия труд. Интересна професия. Първи или втори завършен клас се изисква за нея?
5
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гърч на овцете докато шават!
4
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хе-хе някога в училище ни учеха, че робовладелскя строй бил отминал като гледам накъде отиват нещата май това ще е светлото бъдеще у нас.
3
1
 
37
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
"Според нея това няма да доведе до злоупотреба от страна на бизнеса, защото полагането на извънреден труд ще е "на светло", а всички служители ще бъдат компенсирани с допълнителн свободен ден или финансови облаги, довави Саръиванова" - Все ми е на акъла, че ще стане точно така. Съвсем за *** ни взеха....
2
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо не даде за пример Финландия, където работят четири дни по шест часа?! Ненаяли са се!
1
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що не вземете да правите като Вятъра?

Спонсорирани публикации