"Капачки за бъдеще" вече събира и пластмасови бутилки

През 2019 г. бяха закупени още 19 кувьоза
16 яну 2020 09:40, Петя Славова
31

Инициативата "Капачки за бъдеще" започва да събира и пластмасовите бутилки, парите от чието рециклирана отново ще отидат за нуждаещите се. През 2019 г. кампанията успя да закупи 19 кувьоза за болниците.

"Вече събирам повече пластмаса от една община. Община Бургас е събрала 150 тона пластмаса, а ние 190 тона през 2019 г. Опитваме се да направим организация, за да включим и бутилките. Събирането им е поне 10 пъти по-сложно. Една бутилка заема много повече място, дори да е смачкана. В един камион, ако успеш да събереш 8-9 тона, то смачкани бутилки може 3-4 тона, което оскъпява няколко пъти транспорта", обясни основателят на кампанията "Капачки за бъдеще" Лазар Радков за Bulgaria ON AIR

Организаторите обмислят вариант да бъдат използвани механични преси, с които по-лесно да смачкваме бутилките. Преди всичко обаче имат нужда от партньори рециклатори в цялата страна, от помощ за логистиката, както и от хора или фирми със свободни складове, гаражи и дворове, в които да бъде съхранявана пластмасата.

"Разчтитаме и на празни курсове на транспортни фирми. Количествата пластмата в рамките на една кампания ще скочат двойно. Искаме да го направим още тази пролет", посочи Радков в студиото на "България сутрин".

А 12 бебенца подкрепят кампанията "Капачки за бъдеще" с нов календар за 2020 г. Фотографиите са страхотни, а парите от закупените календари също ще отидат за апаратура за болниците.

"Дотук имаме заявени над 1200 календара, което значи, че ще може да помогнем на 2-3 болници. Физически понякога се уморявам, но самото удовлетворение, всички хора,  с които се срещаш и искат да помогнат, много те зареждат. Успяхме да обединим множество страхотни хора с големи сърца. Най-големият актив на кампанията са всички доброволци", сподели Лазар Радков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи така ще се уреди БГ здравеопазването,със събирането на капачки и прочие пластмасова скраб!
6
4
 
27
 
! Отговори
До 6 преди 4 години
И какво като събираме разделно?Един път седмично минава камионът и изсипва трите "разделни"кофи на едно място.Фирмите си получават пари като за разделно събиране,а взимат някоя Ц и г А нка да ги сортира за 5 лв.Няма никакъв контрол.
5
1
 
31
 
! Отговори
Шефа от Шефилд преди 4 години
Вместо да карате децата да ровят в *** за капачки, по-добре протестирайте пред властите, парите са тези кувьози са жълти стотинки. А децата научете да събират разделно ***.
4
1
 
44
 
! Отговори
БАЙ преди 4 години
Капачки за децата , дарения за бедните , А ВЛАСТИТУТКИТЕ - с тринадесета заплата и 100 дни в НС за годината !
3
2
 
26
 
! Отговори
селянин преди 4 години
добре де здравните осигуровки дека одат а данъците да ви майката у оправията
2
4
 
39
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Инициативата капачки за бъдещето е страхотна, събраха се много капачки, купиха се не малко кувьози, сега съм сигурен че и с новата инициатива също ще бъде успешна. Но се питам едно нещо- Толкова ли се нагли в НС, в министерството на здравеопазването да не дадат нищо за да се закупят тези кувьози??
1
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да събираме капачки за нов самолет на Бойко?

Спонсорирани публикации