Поскъпват китайските играчки, "диагоналките"... Рискови са за хазната

Цените при внос не трябвало да са по-ниски от тези в ЕС
16 яну 2020 19:55, Анисия Иванова
23
Поскъпват китайските играчки, "диагоналките"... Рискови са за хазната
Архив: Булфото

Рискови за хазната стоки е възможно да поскъпнат заради новите правила за внос, които вече са в сила. Между тях попадат дрехи и чанти от Китай, както и килими и обувки от Турция.

Сред рисковите за държавната хазна стоки са включени ръчни чанти, включително тези за през рамо или без дръжки от Китай. Както и пътни чанти, тоалетни чантички, раници, чанти за спортни артикули, куфарчета за документи, ученически чанти, папки и др. подобни от Китай. Килимите от Турция също са сред рисковите стоки.
 
В списъка са включени цветята и цветните пъпки за букети и украса, внасяни от Турция и Кения. Много стоки влизат в графата на рисковите продукти чрез включените в списъка "други изделия от пластмаси" от Китай. Такива са например кофички за разсад, както и редица домакински принадлежности.

В групата на рисковите стоки са добавени черва, пикочни мехури и стомаси на животни от Нова Зеландия, независимо дали са пресни, охладени, замразени, осолени или в саламура. Вероятно те се използват за производство на колбаси.

Като рискови стоки са посочени и китайски играчки с двигател и преносими интерактивни електронни образователни устройства за деца.

В Закона беше въведено правилото, че при внос на определени рискови за приходите в държавната хазна стоки, ако обявените за тях цени са по-ниски от "справедливите цени, валидни за тях в ЕС", митничарите ще изискват обезпечение. Обезпечението трябва да гарантира плащането на дължимите мита и ДДС, изчислени върху “справедливите цени за тези стоки”.

Със заповед на министъра на финансите Владислав Горанов вече са определени рисковите за хазната стоки. Това са общо 21 групи стоки от редица страни извън ЕС. Сред тях са например дрехи от Китай, Турция и Бангладеш, както и трикотажни и плетени облекла от Виетнам и други облекла от Сърбия и Индия. Обувки от Китай, Турция, Виетнам и Индонезия също са включени в рисковите стоки, съобщава "Труд".

При внос на такива стоки митничарите ще сравняват обявените за тях цени със "справедливите цени" за страните от ЕС, които се предоставят на администрацията чрез системата “ТЕЗЕЙ” (“THESEUS”) на Съвместния изследователски център на Европейската комисия. Ако цените на вноса са по-ниски от “справедливите”, фирмите ще трябва да дадат обезпечение и след това да докажат, че наистина са договорили обявените от тях по-ниски цени.

Много търговци обаче ще предпочетат да избегнат затрудненията с даване на обезпечение и доказване цената на вноса и просто ще обявят по-високи цени. Търговците, които действително са договорили по-ниски цени при вноса, ще могат да докажат това на митничарите, но това ще им коства време и пари.

Сериозен проблем за бизнеса е и, че фирмите нямат достъп до данните от системата "ТЕЗЕЙ". Така наречените “справедливи цени” са достъпно само за администрацията. Всичко това ще се отрази на цената на внасяните стоки

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
0
 
! Отговори
Митко 19см преди 4 години
Само като видя насреща ми да се задава шкембелия с диагоналка, правя резък завой да го избегна. Ще вземе да ме разбере, че и аз съм българин и ще ме заговори да го светна на някоя далавера. Не мерси.Що само българите ходите така бе? Не ви ли прави вшечатление, че сами се дисквалифицирате?
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Черва, пикочни мехури и стомаси от Нова Зеландия - тези неща се изхвърлятна запад а у нас правят колбаси. Учудвам се че няма в списъка кости копита и рога, щото и тези неща се варят, смилат и се добавят към българските деликатеси.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
11,То и тук за лични покупки отдавна важи такова доказване. Проблемът е, че много внос минава с такива фактури и като цяло контрол или законово основание за наказания почти е нямало.
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всъщност идеята беше крайно време да се реализира. Някак си внос на обувки с цена 1лв на чифт и подобни не е трябвало никога да се допускат. Т.е. на пазара няма как човек да намери обувки, даже най-големите ментета, под примерно 10-15лв и се укриват данъци.
15
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната глупост на управляващите ***.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахахаха! Просто ще обмитявам в друга европейска държава ! И така нашите тарикати митничарчета ще останат с пръст в уста!!!!---Ами, както Ви казах, това там много отдавна го правим. Не само ще си платите митото и данъка и там, като е много вероятно също да Ви поискаме истинската фактура, но ще платите и допълнителни транспортни разходи с от Азия до Западна Европа и оттам с ТИР обратно до България. Тарикатлък страшен.
13
0
 
8
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 4 години
Новите модни тенденции нашенецът усвоява в магазините за дрехи на килограм,а преброяването през март ще покаже нещо дето на управниците не им се вярва.Липсва не само водата в язовирите.
12
0
 
1
 
! Отговори
Продължение преди 4 години
Тезей, което също е представено за нещо много страшно, всъщност е един архив със статистики за финансови измами от неплащане на мита и акцизи до корупция със субсидии на ЕС в селското стопанство. Ако там има някаква база данни за средни изкупни цени на определени артикули, която ще се напасва с тази от фалшивата китайска фактура, това би засегнало само мострите, които обикновено са безплатни и за които получателят не разполага с поръчка или фактура, но не и вноса на реалната поръчана стока.
11
0
 
2
 
! Отговори
Продължение преди 4 години
Не става дума за никаква справедлива цена, а просто за доказване на истинската изкупна цена с истинската фактура. Това сме го правили ВИНАГИ, не е нищо ново и никога не водило до поскъпване на каквито и да е стоки. Съвсем не струва повече време и пари, просто за да се напише митническа декларация, е нужна фактура и толкова. Не ми е ясно въз основа на какво досега са ги писали в България, за да трябва да се въвеждат поправки в закони.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работя от години в областта на митниците в Германия и това ми прилича на някаква журналистическа недоразбрана каша. Значи, почти всяка фактура, която ние получаваме с пратките от гореспоменатите държави, е фалшива. Примерно, за един смартфон с изкупна цена 200 долара на фактурата пише, че струва 10 долара бройката. Тогава от получателя се иска въпросното доказателство, което тук е представено като нещо много страшно, а всъщност е просто поръчката от мейла, мейла от PayPal за плащането и т.н.
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахахаха! Просто ще обмитявам в друга европейска държава ! И така нашите тарикати митничарчета ще останат с пръст в уста!!!! Щото няма да има кой да натискат, и няма такса спокойствие!
8
0
 
6
 
! Отговори
СМЯХ преди 4 години
Държавната Администрация вече изпитва остра Нужда от Пари .Вече оставихме в СОЦА Митничарите .Корупцията и Кражбите са в България са в Беблейски Размери .
7
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
справедливите цени за тези стоки. -кой определя това понятие и как?
6
2
 
18
 
! Отговори
китаец преди 4 години
Сега след като свикнахте на евтини китайски стоки, ше дyxaте супата силно. Щото голем го извадихте - ше ми се правите на капиталисти. Айде Да го Д.
5
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не зареди това, а защото хората вече взимат по-големи заплати от българите. Прави са си хората.
4
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тиквени алчни Боколуци!Рискови за хазната били!Дае ба тиквите ви да ***!
3
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега да видим как ще забраните Али Експрес.
2
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айдееее и Китайските стоки ше станат недостъпни на които се надяваме ние с Големите Шлангажиско Патритарски пенсии. С 250 лЪва пенсии ше пазаруваме на Шлангажията Магнолиите и Топките за Джобен Тенис.
1
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дай, дай, дай... Икономиката расте... :)))