Разходите за болничен растат, най-много боледуват в София, Пловдив и Варна

Най-често издавани са болнични за 7 дни
58
Разходите за болничен растат, най-много боледуват в София, Пловдив и Варна
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Над 40 мерки по проблема с ръста на болничните ще се обсъждат в НСТС в рамките на месец.

Ще се търси баланс – да не се натоварва допълнително държавният бюджет, работодателите да получат мерки за контрол и да не се нарушават права на българските граждани, увери социалният министър Деница Сачева след заседанието на правителството.

Още по темата
Мерките са предложени вчера на среща на заинтересованите страни, а днес правителството е приело анализ, свързан с болничните.

Според данните от него разходите за болнични са нараснали от 253 млн. лв. на 463 млн. лв. в периода 2010-2018 г. За 9 години броят им нараснал с 52%. Увеличават се и изплатените работни дни с 36.7%. Два пъти нарастват декларираните от осигурителите работни дни, които те заплащат.

През 2010 г. средното обезщетение на ден е било 20.10 лв., а за 2018 – 27 лв.

Най-често издавани са болнични за 7 дни. Увеличението на дните по принцип обаче било в резултат на болнични с продължителност 8-30 дни. Близо 60% от болничните са в областите с най-голямо икономическо развитие – София, Пловдив, Варна и др.

Най-голям брой болнични се вземат през зимните месеци, както и късната есен октомври и ноември, сочат още данните. 29% са за 5 диагнози – остър бронхит, увреждане на междупрешленните дискове в поясния отдел, остра инфекция на горните дихателни пътища, заплашващ аборт, вирусна инфекция.

Според работодатели при вземане на болнични имало връзка с ученически ваканции, а през летните месеци - за да се работи на втора сезонна работа. От БЛС пък щели да подадат сигнали за фирми, където това се правело, за да не се плащат заплати.

По коледните и новогодишните празници тази година няма драстично увеличаване на болничните, като броят им е по-нисък от издадените за другите работни дни на декември. На 2 януари например те са малко над 7 хил., обяви Сачева.

По отношение на това, че близо 13 хил. души имат затруднения с ползването на услугата личен асистент, министърът коментира, че случващото се е заради Закона за личната помощ, приет под натиск, въпреки редица отрицателни становища от институциите. Тя напомни, че той е бил внесен от Корнелия Нинова и група народни представители, а отговорност за него имала и Мая Манолова.

„От септември досега има драстично нарастване на хората, които получават личен асистент – от 5 хил. души, вече са почти 20 хил., същевременно обаче имаме изключени 13 хил., които са с по-ниска степен на увреждане“, обясни министърът. Те обаче също имали нужда, а 5 хил. от тях са възрастни хора.

В тази връзка ще има спешна национална програма за осигуряване на грижи в домашна среда, която се очаква да бъде приета до края на януари и по която да бъдат осигурени още около 4800 асистенти. Ще се търсят и други възможности, увери Сачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А да се разберем..това се случва от 30 г. И не само в София,то повече от държавните служители и чиновници се разболяват))министърката сега разбрала!
49
0
 
5
 
! Отговори
Факт преди 4 години
До АнонименСофия,Пловдив и Варна НЕ са половин България,а към 40% от нея.Обаче заплатите са най-високи и се изплащат по реда си.На другите места масово хората се водят на минимална и съответно болничните са мижави.Освен това масова практика е ако вземеш болничен(или платен отпуск) да ти отрежат яко заплатата,дори да са само 1-2 дни!
48
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
вие за балъци ли ни имате трите града са половин българия естествено че там ще има наи много болнични за разлика от село долно уиново където има 100 жители и нито един болничен
47
0
 
3
 
! Отговори
яве3яев преди 4 години
"растат" какво означава ?
46
0
 
7
 
! Отговори
До 48 преди 4 години
Хайде пак погледни календара и си помисли колко дни отпуск си пускат хората около Коледа и Нова година. Бъди реалист!
45
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Олигарсите много тарикатски насочиха фокуса към болничните вместо към частните клиники, които от години точат НЗОК.Ще изкарат ли разчети по колко милиона се отпускат ежегодно за частните клиники?
44
5
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Поглеждайки календара на изминалия месец декември и виждаме почивни 21.22 - 23 работен, 24 почивен, 25 и той, 26 също, 27 работен, 28 почивен, 29 почивен. Сами си направете извода дали няма да си вземете болничен. Ще си вземете, защото можеше да 23 и 27 да се отработят на 7 и 14.
43
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Болничен до 5 дни ми го покрива работодателят на 100% (масова практика в международните технологични компании). Взимал съм най-много по 2-3 дни сумарно 4-5 пъти през последните 8 години, но има хора, които много злоупотребяват с това. Е, затова аз съм с петцифрена заплата на ръководна позиция, а те са с половината и не могат да израстат кариерно- т.нар. скатавки. Има ги във всяка компания. Отдалеч ще ги познаете.
42
6
 
10
 
! Отговори
:) преди 4 години
Живея в София. Не съм взимал болничен от 2012 година. Много удря в заплатата - направо си взимам отпуска вместо това.
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Взивете им микроязовирите(недържавни) и малките ВЕЦове,които източват водата!
40
1
 
22
 
! Отговори
икономист преди 4 години
В малки населени места определини фирми постоянно имат служители в болнични, а държавата спи!!!От друга страна, аз едно време лекувах настинката за 3 дни, сега лежа 7-10 дни, пия лекарства за 100 лева. Много се замърси въздуха, водите и храната.
39
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора,след 2000 година са изградили около 200 малки ВЕЦ-а по малките реки и са съсипали водата и реките,плюс източването на язовирите и откраднатите тръби от Харизанов от яз.Пчелина и съсипването от него на напоителни системи в цяла България.Взривете им ВЕЦ-овете,друг начин няма,разрушете ги,не чакайте на друг,друг няма да свърши работа,навързани са като свински черва!Рушете им вецовете и не ги допускайте да строят,България остана без вода,заради алчността им!
38
6
 
6
 
! Отговори
пролетарий преди 4 години
Бачкал съм в държавна фирма. Тогава, като сутрин още съм пиян или просто ме мързи да стана се обаждах на личния лекар и го лъжех, че имам разстройство, за да ми регистрира болничен, който после да мина да си взема. Той се правеше, че ми вярва и така почивните ми дни ставаха поне дубъл. Сега съм в частна фирма на заработка. Болничен си взимам само ако яко съм забъркал гипса т.е. наистина съм сериозно болен.
37
3
 
25
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Тая лелка забравя да каже че 1/5 от болничните са на търтей чиновници и държавни служители..
36
1
 
14
 
! Отговори
До 20 преди 4 години
Точно обратното е. Където заплатите са големи изобще не излизат в болнични, а си пускат платен отпуск, когато са болни. Как сибпредставяш при 5-10 лева заплата, да излезе в болнични, които се плащат върху максималната осигурителна сума от 3000 лева. Разбира се заплати до 5000 лева не са големи заплати, че и до по-голяма сума също.
35
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази я пробутаха и сега ще видите как изведнъж ще "изскочат много разходи",а дали хората са добре,това не е важно,отделно и децата ,които ще отнемат законно или произволно и незаконно.
34
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая е като видя си представям инквизитор в средните векове или учител от клип на Пинк Флойд за Стената!
33
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-много болнични взимат най-възрастните и понеже пенсионната възраст се увеличава, броя на болничните бързо ще расте. Броя на болничните в частния сектор е пет пъти по-голям от броя на болничните в държавния сектор.
32
1
 
14
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Тази откъде я изкопаха.
31
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До сТо ако само калпавото здравеопазване беше виновно, болничните нямаше да имат увеличение между празници и при държавни служители. Тя статистиката е за това, за да можеш изводи да си правиш от нея.