Прехвърлянето на вода от "Белмекен" няма да засегне столичани

Категорична е Ивелина Василева
19 яну 2020 11:01,
80
Прехвърлянето на вода от "Белмекен" няма да засегне столичани
Снимка: БГНЕС

„Водата е изключително ценен ресурс и трябва много внимателно и с грижа да я опазваме и потребяваме. Необходимо е да се полагат много усилия за модернизация на ВиК мрежата, за нейната рехабилитация”. Това коментира в ефира на NOVA Ивелина Василева, председател на Комисията по околна среда и водите в НС.

Още по темата

„Това, което е допуснато да се случи в Перник, е поредица от пропуски и грешки и на местно ниво, и на административно. От управленска гледна точка отчитам, че е имало пропуски и грешки. Трябвало е да се вземат мерки още при първите индикации, че намалява количеството вода в язовира, а това е било в края на пролетта началото на лятото”, коментира още Василева.

Тя обясни, че и ВиК дружеството, и общината, и областната управа са знаели, че намалява количеството вода в язовира, затова е трябвало най-малкото да алармират, за да се вземат адекватни действия.

„Важно е, че още когато беше установен проблемът, правителството взе светкавични мерки и вчера беше оповестено решението, което ще облекчи положението в Перник. Чест прави на премиера, че се ангажира с решаването на спешните въпроси и с отпускането на средства”, заяви Ивелина Василева.

Тя увери, че прехвърлянето на вода от язовир „Белмекен” към Перник през водопреносната мрежа на София, няма да засегне жителите на столицата.

„София се водоснабдява основно от язовир „Искър”, там има вода поне за 3 години напред”, заяви Василева.

Тя призна, че е била поканена за зам.-министър в екоминистерството от Емил Димитров, но е отхвърлила предложението.

„Гарантирах на новия министър пълната си подкрепа и при необходимост да помагам. Но аз съм председател на Комисията по околна среда и водите в НС. Смятам, че мястото ми е в Народното събрание”, каза Василева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СОС няма да позволи разхищаване на оскъдния воден ресурс на столицата за захранване на промишлени частни предприятия. Тъкмо ще спрат да горят буклоци в тях.
55
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде да изчезваме от София докато е време
54
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Фалшива новина 48Работата ОТЕЧЕ !!София на режим до 2-3 години.Който купува имоти в София да му е "честито" ОБЕЗЦЕНЯВАНЕТО !!!кой луд ще купува имот в град на воден режим.Тиквата ЗАГРОБИ по ГРОБарски цялата държава вкл. и София.Но кой гласува за Тиквите???Българите прости сами са виновни за бедите си като избират тоя *** вече 10години.
53
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото и да си пеят песничките, аз го казах- като имащ глас в СОС, ще гласувам против на Перник да се дава вода. Точка.
52
2
 
20
 
! Отговори
Едно поне се... преди 4 години
Ама кого лъжат тия герберастки калинки? Яз. Белмекен и яз. Бели Искър са свързани в обща система. Яз. Бели Искър е на 75 км от София,а Белмекен е още по-далече. Водата от Белмекен първо трябва да премине през Бели Искър и после да отиде към Перник. Едно поне се разбра - водата за вецовете и водата за предприятията но олигарсите се е плащала от потребителите ,уж като загубена по трасето.
51
2
 
12
 
! Отговори
T преди 4 години
До pichЩото няма журналисти в България. Това са едни нагаждачи и подлизурковци.
50
3
 
30
 
! Отговори
Това направиха: преди 4 години
ГЕРБ 2009 "Ще направим България Швейцария на Балканите"ГЕРБ 2020" Направихме България Сомалия на Балканите"
49
2
 
25
 
! Отговори
Живял-видял преди 4 години
Защо тарашиха апартамента на Нено? - За да проверят дали държи в къщи парите взети от италианската мафия за вноса на ***. И да са намерили пачките си траят. Нено и той ще си трае за да стои по-малко време в панделата.И каквото и да ви говорят знайте, че става дума за пари, за много пари, за много милиони и всичките свалени от вашия робски гръб!
48
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Необходимо е да се полагат много усилия за модернизация на ВиК мрежата, за нейната рехабилитация"Докато ги наричате "модернизация" и "рехабилитация", ще се молите да вали дъжд. През соца им викаха "обновяване" и "поддръжка", та нямаха проблеми. Хак да ви е модернизацията, хак да ви е рехабилитацията.
47
2
 
9
 
! Отговори
БАй Х@й преди 4 години
Чантата знае какво да говори, че инак....
46
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом се взима мнението,на тези които я докараха до тук,очаквайте същите бели и в София.
45
2
 
18
 
! Отговори
минувач преди 4 години
Абе нали Бати Боку в разгара на водната криза отиде в Египет? Аз си мислех че ще договори вода направо от Асуанския язовир за Перничани, то река Нил има много, ама какво излезе?
44
2
 
25
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 4 години
Хем се знаело от пролетта/началото на лятото 2019 - хем се взели 'светкавични мерки' януари 2020!!!Егати 'светкавицата' ще да е било това...
43
2
 
13
 
! Отговори
:):) преди 4 години
що за поредна глупост за отвличане вниманието, какъв Белмекен, тоз язовир на преливник е вързан с Искър, вода в Сф идва от Искър, и как ще стигне от Бояна, Княжево или Люлин до Пк, бла бла
42
4
 
20
 
! Отговори
Селянина преди 4 години
Често се питам, ако сега бай Тошо гледа от някъде дали плаче или се смее?
41
4
 
31
 
! Отговори
Фалшива новина преди 4 години
Стига с тоя Белмекен, лъжци долни, герберастки. Водата ще се подава от Искър или от Бели Искър през София т.е. софийската вода потича към Перник. Дано завали дъжд и сняг, иначе и Перник и София отиват на кино.
40
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Черпенето на Белмекен от Юндола няма да се отрази на софианци. Малко повече ще се отрази свързването на София с Перник, но да му мисли кмета на София. Тя се грижи за благосъстоянието и бита на столичани.
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъй ли?
38
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази за страх да я гълташ./Както всички гърбофили/
37
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
София я чака същата съдба. Не може половин България да живее в един град.