Повече отпуск за непушачите: Дискриминация ли е това?

Пушенето е проблем на работното място, смята Милен Михов
24 яну 2020 09:20, Красимир Ангелов
188

ВМРО предложи два дни повече платен отпуск за непушачите, като с тях се цели да се даде право на работодателите по свое усмотрение да дават повече почивни дни на служителите си, които не пушат. Очаквано, предложението предизвика много дискусии в обществото.

Още по темата
"Очевидно пушенето е проблем на работното място. В тази посока има няколко аргумента - да се стимулира здравословен начин на живот, на второ място да се превърне този въпрос в справедллив подход към работещите", заяви депутатът от ВМРО доц. Милен Михов в "България сутрин".

Журналистът Георги Лозанов пък коментира от своя страна, че с подобни промени продължава мощната дискриминация на пушачите.

"Пороците са част от хуманизма. Животът е сложно нещо и хората чрез тях, по един или друг начин, се опитват да намерят комфорт за себе си. Не трябва да бъдат санкционирани за това нещо постоянно", допълно той пред Bulgaria ON AIR.

Михов отрече, че пушачите ще бъдат дискриминирани и поясни, че просто работодателите ще имат законово право да стимулират добрите работници с платен отпуск.

"Добрият работник се измерва не по това дали е пушач или не. Има дейности като интелектуалната, които се стимулират за много хора от това да запалят цигара", каза още Лозанов. Според него се влагат много средства, за да се ограничи пушенето и малко, за да се намали негативният ефект от него.

В студиото на "България сутрин" депутатът от ВМРО посочи, че все още не са провели разговори с другите парламентарно представени групи за това дали ще ги подкрепят, а от работодателите очакват подкрепа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
7
 
7
 
! Отговори
ретро преди 4 години
В моята фирма нещата са лесни. Вършиш работа има бонуси ,моташ се зимаш си заплатата, а може и да си заминеш. В момента управителя е момче което даже не пиеше кафета. Идва навреме, свършва всичко, и му оставаше време за допълнителни дейности. Сега взима двойно на другите, естествено те си мислят че е връзкар, а той още от начало не излизаше с тях. Повечето работят с час отгоре за да наваксат цигарките и кафетата през деня и да не ги орежа. Всеки сам си преценява
53
4
 
9
 
! Отговори
факт преди 4 години
Най-качествено и продуктивно работехме в екип непушачи и в работилницата и офиса цигара запалваха изключително рядко някои много богати клиенти.
52
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами ако съм пушач и си работя от вкъщи и си пафкам пред компютъра докато си работя?
51
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно така е. Може да предложат накрая и работниците да плащат на работодателите, че ходят на работа. В държавата на абсурдите нищо не може да ни очуди вече.Властта настройва обикновените хора едн и срещу други, а през това време крадат с милиарди безнаказано.
50
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БауТази теза, че пушачите излизат по 5-6 пъти на ден е смешна, защото ПО ЗАКОН всеки има право на тези 5-6 пъти на ден: 1 цигара преди работа, 2 цигари в задължителни по Кодекс на труда почивки (обикновено 10.00-10.15 и 15.00-15.15) и по 1-2 цигари в обедната почивка. Ето ти ги 6-те цигари. Сега, по твоята логика, всички пушачи ще могат да ползват ДОПЪЛНИТЕЛНИ почивки, извън регламентираните. Останалите ще използват пълноценно работното време като се ровят във фейса и ще пишат коментари тук
49
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много хора на отговорни позиции (разбирайте го шефове) пушат. Особено където се изисква динамика в работата и холеричният темперамент е полезно качество. Не говоря за шефовете на бюро, а за тези, които тичат от среща не среща, завързват контакти, осигуряват проекти и финансиране и т.н.
48
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе, имам некъв смътен спомен от университетските си години, че най-добрите професори и доценти бяха страстни пушачи. В последствие се оказа, че най-добрите ръководители и те са страстни пушачи, докато другите са просто пълнеж.Та, почвам да си мисля, ако непушач е подложен на доста стресова работа, дали няма да окапе по-бързо от пушещия до него колега дето от време на време излиза да запали един фас да олаби нервите. Или може би другите ги е яд, че едните са по-продуктивни и устойчиви на стрес
47
5
 
19
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Целта - да се разделят и скарат помежду си работниците! Вместо да се занимават с реалните проблеми - работник-работодател - особено в момент, когато работодателите искат 9-часов работен ден! - ВМРО отклонява вниманието като по книга и насочва разделението към работник-работник! Евала, "патриоти"!
46
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До крайХубава идея! Така завинаги едноклетъчни политици и бизнесмени няма да са постовете си и току-виж държавата се съвзела.
45
6
 
6
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Не е дискриминация .. проста сметка е. По 5мин на цигара (пушпауза) 4-5-6 пъти на ден. Като се сметне за месец излиза, че тази "пушпауза" е 2 пълни работни дни (поне..).
44
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има дискриминация към непушачите. Между 1/5 и 1/4 от работния ден, пушачът губи в пушене на цигари. Това се равнява на около 45-57 работни дни годишно. Само два дни е дискриминация към непушачите.
43
2
 
18
 
! Отговори
1 преди 4 години
като човек пушил 15 г. и от толкова непушач немога да взема крайно отношение в едната или другата посока, НО подчертавам дебело, по голям егоист от пушача няма, то не се съобразява с околните и все неговите права се ограничават, пуши се поголовно навсякъде и в присъствието на деца. Ама дали ти пречи или не не му пука изобщо. Назнам за добълнителни бонуси или отпуска, но смятам че задължително трябва да плащат повече здравни осигуровки и солени глоби за пушене на непозволени места.
42
8
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Пушачите са неземни идьоти и про стаци.
41
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По закон имаш право на 15 мин почивка на всеки кръгъл час работа с компютър... аз не пуша, но пък излизам навън с пушачите ... просто да си проветря главата и да ми починат очите... в каква грава ще ме сложат
40
12
 
13
 
! Отговори
Жо преди 4 години
ВЕЧЕ 36 години, откакто съм спрял да пуша. Преди това пушех до 2 кутии на ден.Каква е разликата от пушач и непушач на работното място?Когато пушех по 10 цигари през работно време, аз и другите пушачи практически не работехме по 2 часа на ден. В онези години работата беше интензивна и официалната почивка за всички беше само на обед за 30 минути. Така цигарите ми даваха възможност да спрам работа за по 12 минути.Чак като като станах непушач забелязах, как съм ощетявал колегите по 2 часа на ден.
39
8
 
6
 
! Отговори
Два дена няма да преди 4 години
променят нещата, да праснат на пушачите двойна здравна такса, защото те източват парите ни за здраве. Познавах човек който пушеше по 3 кутии цигари на ден, започна кръв да плюе, и пак не остави цигарите. Но те го погребаха, така се разделиха.
38
5
 
18
 
! Отговори
пролетарий преди 4 години
До непушачНа 45 мин работа с компютър се полагат 15 мин. почивка. Кой как ще ги ползва си е негова работа. Но, по-добре е да излезеш да дръпнеш един фас, да те духне вятър, да видиш небе, да си кажеш две думи с някой, отколкото да продължиш да зяпаш монитора проверявайки дали някой те е лайкнал у фейса...
37
4
 
11
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Пушенето трябва да бъде спряно по всякакъв начин.
36
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВМРО ще дават и паспорти на чужденци непушачи!
35
2
 
18
 
! Отговори
Край преди 4 години
Предлагам глупостта да се облага с допълнителен данък - ще има голям фискален ефект и ще стимулира хората да са по-умни.