Повече отпуск за непушачите: Дискриминация ли е това?

Пушенето е проблем на работното място, смята Милен Михов
24 яну 2020 09:20, Красимир Ангелов
188

ВМРО предложи два дни повече платен отпуск за непушачите, като с тях се цели да се даде право на работодателите по свое усмотрение да дават повече почивни дни на служителите си, които не пушат. Очаквано, предложението предизвика много дискусии в обществото.

Още по темата
"Очевидно пушенето е проблем на работното място. В тази посока има няколко аргумента - да се стимулира здравословен начин на живот, на второ място да се превърне този въпрос в справедллив подход към работещите", заяви депутатът от ВМРО доц. Милен Михов в "България сутрин".

Журналистът Георги Лозанов пък коментира от своя страна, че с подобни промени продължава мощната дискриминация на пушачите.

"Пороците са част от хуманизма. Животът е сложно нещо и хората чрез тях, по един или друг начин, се опитват да намерят комфорт за себе си. Не трябва да бъдат санкционирани за това нещо постоянно", допълно той пред Bulgaria ON AIR.

Михов отрече, че пушачите ще бъдат дискриминирани и поясни, че просто работодателите ще имат законово право да стимулират добрите работници с платен отпуск.

"Добрият работник се измерва не по това дали е пушач или не. Има дейности като интелектуалната, които се стимулират за много хора от това да запалят цигара", каза още Лозанов. Според него се влагат много средства, за да се ограничи пушенето и малко, за да се намали негативният ефект от него.

В студиото на "България сутрин" депутатът от ВМРО посочи, че все още не са провели разговори с другите парламентарно представени групи за това дали ще ги подкрепят, а от работодателите очакват подкрепа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По усмотрение на работодателя...Начи даваме възможност на частниците да дават повече дни на некви работници... Ми те и сега си имат възможност за тая работа, не го правят въобще, ама айде. Това е поредната противо-конституционна дивотия на тия илитерати. Друго освен гавра с основните правила в обществото не правят.
33
3
 
9
 
! Отговори
Пушач преди 4 години
Не виждам къде е проблема. Когато отивам да работя на дадено място ясно и конкретно заявявам, че съм страстен пушач. Ако това е против правилата на фирмата си стисваме ръцете и кой от къде е. За няма недуразумения и глупости в бъдеще.
32
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната простотия неземна на тия хрантутници, звездите им го говорят ... Не знам как е при вас, ама във фирмата където работя шефа не го интересува кой колко пуши, кой колко пие, кой ходи по мъже/жени, кой е гей или гейка. Човека гледа кой колко работа върши, на база на което му се плаща.
31
6
 
9
 
! Отговори
Край преди 4 години
Как се различава пушач от непушач. Ако пуши по 1 цигара на ден - пушач ли е. А по пет цигари на ден - пушач ли е? Ако пуши лула? или пури или наргиле. Ако пуши по една кутия на година - Пушач ли е?Закона трябва да даде определение на пушач иначе не може да се прилага.И ще почне едно следене. Глупост голяма обладават тези хора или пък тя ги е обладала - не знам.
30
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупости са това. Като се работи по някакъв спешен проект, често и по нощите, основната част от непушачите окапват по-бързо, защото водят здравословен начин на живот, а и по-трудно се задържат в извънработно време. Ако работата върви, никой не ти ги гледа пепелниците, колко бързо се пълнят. Вероятно голяма част от коментиращите никога не са работили по нещо спешно и сериозно, когато са важни най-вече професионалните качествата на хората.
29
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора проблемът не е кой колко пуши и работи. Проблемът е, ме няма ясен регламент с четирите на карта пък си пуши в почивката. Докато един пуши вънка а друг цъка фейса не е ли същото? Какво правиш? Нищо, на работа съм! Е това е България.
28
1
 
26
 
! Отговори
Stolichnaq преди 4 години
А за алкохолиците ще има ли бонус малус?
27
24
 
16
 
! Отговори
непушач преди 4 години
Най-накрая нещо смислено от ВМРО. Минимум 5 цигари на ден по 10 мин отсъствие от работното място са 50 мин допълнително почивка на ден. 50 мин * 230 средно работни дни в годината= 11 500 работни часа/ 8 работни часа на ден=23-24 работни осем часови дни на година! Дали 2 допълнителни дни са достатъчни за компенсация?!?!?! Дано и да вдигнат цените на цигарите тройно на това, което са сега.
26
6
 
13
 
! Отговори
до 23 преди 4 години
Зависи от работата бе умник! За 8 часа при една и съща квалификация един гастроентеролог колко колоноскопии ще направи, ако не е пушач, и колко един който губи цял час за пушене? Точно двама пациенти по-малко!
25
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До к2Вярно. Именно затова не можеш да оценяваш работата на човека по това, дали пуши или не. А който твърди, че пушачите работят по-малко, или няма представа от реалния живот, или представата му се основава на опит в някаква конкретна ограничена сфера или бранш.
24
2
 
3
 
! Отговори
Не преди 4 години
Не е дискриминация. Предлагам да ги обрязват на собствени разноски.
23
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това дали един човек работи точно 8 часа на ден или 7 и половина или 5 няма особено значение. От значение е дали успява да си свърши работата качествено и в срок, а не колко време се размотава на работното си място.
22
17
 
8
 
! Отговори
От преди 4 години
пушачи нищо не става. Не само отпуската трябва да им се намали, но и здравните осигуровки да им се увеличат. Постепенно пушачите ще бъдат сгънати. Няма разминаване!
21
3
 
4
 
! Отговори
к2 преди 4 години
До ....Има и непушачи който вършат повече от пушачи ? и ....
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"се влагат много средства, за да се ограничи пушенето и малко, за да се намали негативният ефект от него"Как точно се намалява негативния ефект от една отрова? Ами да легализираме наркотиците тогава и да усвояваме европари за намаляване на негативните им ефекти.
19
21
 
3
 
! Отговори
НЯМА преди 4 години
работлив пушач! Толкоз!
18
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А министри и депутати като не работят изобщо, а само почиват и вземат безумно големи заплати и бонуси за тях какви правила ще има?????
17
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дискриминация е, разбира се. А освен това показва управленска немощ. Ако един работодател съди за служителите си само по това, колко време прекарват на работното си място (без да го напускат за по една цигара, например), фирмата му няма да е жизнеспособна. Означава, че е заложил на рутината, не го е грижа за развитието и не се интересува от личните качества и способности на подчинените си.
16
6
 
24
 
! Отговори
.... преди 4 години
Има пушачи,които вършат повече работа от непушачите...
15
8
 
24
 
! Отговори
Пушач преди 4 години
Аз пак питам, какво се случва със скатавките непушачи, които не работят, докато пушещите им колеги се счупват от работа и заради тях? Или просто си правим вятър на устата колкото да минава времето?!