Борисов почете жертвите на комунистическия режим

Демокрацията и мирът са най-ценни в днешния свят, написа той
Обновена: 1 фев 2020 14:28 | 1 фев 2020 11:45, Петя Славова
96
Борисов почете жертвите на комунистическия режим
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Винаги съм казвал, че демокрацията и мирът са най-ценните неща в днешния свят, написа в профила си във Facebook премиерът Бойко Борисов.

Днес в България почитаме паметта на жертвите на комунистическия режим. Точно на 1 февруари преди 75 години са произнесени присъдите на Първи и Втори състав на престъпния Народен съд.

“Радостен съм, че сега българите живеят в разбирателство и взаимно уважение, но това не означава, че не трябва да помним подобни режими в човешката история и поуките от тях”, казва още Борисов и продължава: “Ето защо благодарение на усилията на правителството в новите програми за десетокласниците вече влиза изучаване на комунизма в България”.

“Важно е да се знае цялата историческа истина за тоталитарните режими, но още по-важно е никога повече да не ги допускаме и остро да осъждаме всяко посегателство върху достойнството на човека”, посочва министър-председателят и се прекланя пред паметта на жертвите на комунистическия режим.

На 1 февруари 1945 г. Народният съд осъжда на смърт трима регенти, 67 депутати, министри, генерали и полковници.

Присъдите са изпълнени на същия ден, припомня БГНЕС. Много от близките на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса. Според доклад на Държавна сигурност за девет месеца в страната са изселени 28 131 души и хиляди са убити.

Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим се чества на 1 февруари по предложение на президентите на България Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дали САЩ и Великобритания знаят, че почитат членове на фашистки режим, съюзници с Хитлер?Това е огромен гаф и световен скандал.
42
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1. Обявили са война на САЩ и Великобритания, 2. Сключили са съюз с Хитлеристка Германия, Фашистка Италия и Имперска Япония 3. Приели са антиеврейски закони и са заточили евреите в трудови лагери.
41
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЧукундурЧе само това ли оня ден Спас Гърневски като прочете в парламента декларацията от името на ГЕРБ за същите тези жертви не е ли цинизъм. Все едно Менгеле да лее сълзи за жертвите в концлагерите.
40
17
 
12
 
! Отговори
аз не съм комунист преди 4 години
Кои са тези от народния съд, дето са толкова компитентни, за да вземат решение кой да умре и кой да живее? ***, гащници, прости, безимотни, мързеливи, това са хората, които взеха властта след 9.09. 1944 г. Макар че техният враг са богатите, това не им попречи да им вземат къщите, вилите, дори изкрадаха всичко от царския дворе, даже и посудата. А след това станахо по-лоши и от предишните.
39
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много хора са убити и без никякъв съд... Мой роднина просто е бил местен селски чорбаджия, един от заможните хора там, а пияниците на селото, които не били хващали работа, слезнали от гората и го убили просто ей така...
38
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 4 години
Никола Вапцаров не хареса тази статия
37
8
 
13
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
До Z///Нищо чудно след веме тихо и по тъмна доба десетките хиляди избити от монархо-фашистката клика през периода 1923-1924 ,да бъдат след време обявени като жертви на социализма
36
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия са се въртели в гроба. Като ги е почел тоя дрЪт комунист поне оставил ли си е в къщи червения тефтер на прескъпата му БКП.
35
4
 
17
 
! Отговори
Чукундур преди 4 години
Егати гаврата,комунисти да почитат паметта на избитите от комунистите.Абе от вас българите по големи офце няма на тая планета
34
13
 
5
 
! Отговори
Червен Колю Социолог преди 4 години
Найстина има Междунардно съ-Гласуван НАРОДЕН СЪД, ЗАЕДНО със САЩ, Ю КЕЙ И СССР...Но това е първата фаза с Първи Състав на Съда...ВТОРАТА ФАЗА, КОЯТО Е НЕОФИЦИАЛНА Е ---- ТОТАЛЕН ПОГРОМ ,АНЕКСИРАНЕ и КРАЖБА НА ДОМОВЕ И АКТИВИ, НА МЕСТНИТЕ ЦАРСИ ЛИДЕРИ И ПЪРВЕНЦИ, ОТ СЛЕЗЛИТЕ ОТ БАЛКАНА ТЕРРОРИСТИ И ОВЧАРИ .
33
2
 
20
 
! Отговори
зеленски преди 4 години
До Валерия МНОГО СИ ПРАВА ТРЯБВА ВТОРИ НАРОДЕН СЪД ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СРЕЩУ НАРОДА ИЗВЪРШЕНИ В ПЕРИОДА 1989----ПРОДЪЛЖАВАЩИ И В МОМЕНТА
32
3
 
21
 
! Отговори
CC преди 4 години
А жертвите на режима на Борисов на коя дата ще бъдат почитани?!!
31
5
 
12
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 4 години
Жертви ли са тези,които подписват присъединяането на България към тристранният пакт,пропускането на хитлериски войск ,през България с цел нападение на Гърция и Югославия,обявяването на война на Британската империя и САЩ,изпращането окопационни корпуси в Македония и Гърция и т.н.Ако се върнем към 1924-1925 година,това са хората "изчезнали"Йосиф Хербс,Сергий Румянев, Гео Милев и т.н.Ами може да се вметне ,че малко са разстреляни
30
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БЪЛГАРИЯНе ни трябва втори народен съд. Народния съд води до убиването на невинни хора и законното им отнемане на имуществото им.
29
14
 
5
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ преди 4 години
БОРИСОВ АКО Е МЪЖ ДА ИНИЦИИРА ВТОРИ НАРОДЕН СЪД ЗА ВИНОВНИЦИТЕ ЗА СЕГАШНАТА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА---КОСТОВ Ф ДИМИТРОВ ЦАРЯ СТАНИШЕВ ДОГАН ПРИСЪДИТЕ СЕ ЗНАЯТ ----ТОГАВА НАРОДА ЩЕ ГО ПРИЗНАЕ
28
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Razvitoto svetlo socialistichesko bg obstestvo dnes praznuva postiganeto na svetloto komunistichesko badeste...party, banketi, kuponi, pirshestva, edene, piene, tanci, tostove, hora, rachenici, baklichki, vino, rakia, turshii, mezeta, shishcheta, parjoli, kebapcheta, liukanki, sudjuci, tejki sofri, ihuuuu...bruxelsko zele, brokoli, sarmichki, iskri sergeevi...eleno mome...moniki...deski...opa, opa...buzuki...kocek....
27
3
 
19
 
! Отговори
Валерия преди 4 години
Ами мисля, че е редно и да почете жертвите на сегашния нов модерен терориэъм!!! Хората, които сложиха край на собствения си живот, хвърляйки се под влакове или скачайки от най високите балкони!!! А също така и колко обидени поколения си отидоха иэлъгани эа по добър живот "на демокрация" но не би!!! Колко съсипани съдби ...............!!!
26
6
 
18
 
! Отговори
Z преди 4 години
А за жертвите на монархофашизма, кога ще бъдат почетени хилядите избити без съд и присъда, жени, старци и деца? Бойко, тези осъдени от Народния съд да не бяха клали народа си, както и турчин не го е клал...!
25
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес българинът се бори за билогическото си оцеляване !
24
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Престъпният преход ще свърши все някога, а заедно с него и ГЕРБ ще отидат на бунището на историята. Тогава ще имаме шанс да почетем смъртта на стотиците хиляди загинали в резултат на краха на Българската държава.