Утре местят колекцията на Васил Божков

Само 213 от 3000 артефакта са регистрирани по Закона за културното наследство
2 фев 2020 21:45, Нели Христова
98
Утре местят колекцията на Васил Божков
Снимка: БГНЕС

Васил Божков притежава една от най-забележителните колекции не само в България, но и в света, по оценка на експерти. Ритони, антични съдове за вино и единствените сребърни вази с изображението на митичния Орфей са част от сбирката.

Изземането на античните предмети от колекцията на Васил Божков ще започне утре, съобщават от БНТ.

Само 212 от близо 3000 артефакта са регистрирани по Закона за културното наследство, сочи справка на Министерството на културата. Какво прави тази колекция толкова ценна и каква ще бъде съдбата й, коментира Иван Маразов. Тракологът е сред консултантите на Божков в периода, когато бизнесменът се сдобива с най-ценните находки в своята колекция.

"Той успя да набави страшно много предмети, някои от които просто нямат аналози в музейните експозиции на света", казва проф. Иван Маразов.

Няколко изложби представиха великолепието на колекцията през годините. Днес, според наши източници, тя е предмет на разследване, което трябва да установи произхода на предметите. По закон той трябва да бъде посочен при регистрацията им. За 2700 от тях тя е започнала преди близо 10 години, но и досега не е приключила.

"Доколкото аз съм информиран, голяма част са купени на аукциони и няма да забравя, един път той каза: да им кажеш на твоите приятели, че ето сега, тази ваза, аз съм я купил на аукцион като наддадох повече от Ермитажа. По-голямата част от тези предмети са сребро. Среброто много бързо корозира, когато стои дълго в земята. То променя структурата си, поради това то е много крехко, лесно се троши. И всяко едно местене на предметите сигурно е съпроводено с някакъв риск", обяснява таркологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никъде не се обяснява на какво основание ги отнемат, в полза на кого ги отнемат, по чие разпореждане?Без тези отговори говорим за кражба, мародерство, незаконно отнемане...
10
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Казали са на милиционерите утре да си носят от вкъщи стари вестници, списания и торбички от кауфлана. Да има в какво да загъват ритоните и да ги пренасят. А всички тези артефакти са собственост на фондация. Тоест ще ги крадат.
9
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1Нали казаха, че дължал на държавата около половин милиард?Колекцията му пък струвала 600 милиона.Но ако от нея конфискуват една значителна част заради неплатените му данъци, кой ще гарантира, че конфискуваното ще отиде във фондовете на държавните исторически музеи? Как да сме сигурни, че ценните предмети няма да бъдат подменени с ментета?А как да разберем дали в самата колекция няма ментета?Ако чрез наддаване е успял да попречи чужденци да ги вземат, той заслужава адмирации!
8
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боко осигурил ли е чували?
7
7
 
12
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
спрямо много от нещата ще се подходи не компетентно и бруталнотова ще даде възможност на божков да съди държавата за не законно отнемане на имущество за което не е доказано от проокуратурата че е придобито незаконноинвестицията му в предмети с подобна стойност е голяма и е под съмнение че има нещо общо с незаконно придобиване но зависи какво ще ни се втълпи през медиите за да се настроим положително към прокуратурата и негативно към божков
6
4
 
8
 
! Отговори
Народен преди 4 години
Споко, колекцията се мести в Банкя.
5
4
 
17
 
! Отговори
Тома Неверни преди 4 години
1. Колко от тях са истински? Нито един от предметите ли не е имитация?2. Като ги преместят, къде ще ги държат?3. След като бъдат преместени, колко от оригиналните предмети ще си останат такива и няма да бъдат подменени с имитации? След като не са регистрирани по Закона за културното наследство, каква е гаранцията, че са оригинални? Ами всеки може след време да каже "Не са ли оригинални?! Ама ние това взехме от Божков, откъде да знаем какво е оригинално и какво не е?"
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мисля, че скоро ще го разсипят Божков..
3
10
 
32
 
! Отговори
Много мъка ни чака преди 4 години
НАП, МВР, ДАНС, ПРОКУРАТУРА - оръжия на мутрите да завземат всичко. Тотален срам и позор- първо да си нападаш президента, а след него най богатия ни българин и колекционер. ТВЪРДО ЗА БОЖКОВ И ПРОТИВ ТАЗИ ПОЛИЦЕЙЩИНА! Няма да пиша повече да не стоя 4-5 месеца в ареста!
2
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нооо комунистическа работа,хората не трябва да мислят едни за другищото има държава за това.
1
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Странно на колко ще ги оценят и дали няма да му приспаднат някой друг милион от дълга към държавата....

Спонсорирани публикации